22. listopadu 2021

90' ČT24: Nemocnice se plní pacienty s covidem-19

(ČT 24) Hostem interaktivního zpravodajského pořadu 90' ČT24 byl poslanec Bohuslav Svoboda, tentokrát na téma „Opět nouzový stav, možná i lockdown?“

Celý rozhovor s Bohuslavem Svobodou můžete zhlédnout na ČT24.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Proč chtělo ministerstvo zdravotnictví zavést nouzový stav? Nouzový stav se zavádí v případě závažných živelních nebo jiných katastrof, případně jiného nebezpečí, které může ohrozit životy, zdraví nebo bezpečnost lidí. Vláda ho v souvislosti s covidem-19 v Česku vyhlásila už 2×. Ten první 12. března loňského roku, ke druhému pak přistoupila o několik měsíců později, 5. října, a to kvůli tehdy stoupajícímu počtu nemocných. Na základě nouzového stavu přijala vláda řadu opatření, od uzavření většiny obchodů služeb přes omezení fungování škol až po restrikce v souvislosti s cestováním. Nouzový stav několikrát prodloužila a skončil letos 11. dubna. Celkově v Česku platil 254 dní. A já teď současnou situaci proberu s
Bohuslavem Svobodou za ODS, s poslancem, s členem AntiCovid týmu a taky s kandidátem na předsedu sněmovního zdravotnického výboru. Hezký večer.

Bohuslav SVOBODA, poslanec /ODS/:
Hezký večer.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
My už teď víme, že vláda tedy nouzový stav nezavede. Je to dobře?


Bohuslav SVOBODA, poslanec /ODS/:
Já si myslím, že to je určitě dobře. Ten nouzový stav vlastně nic neřeší. My jsme v úplně jiné situaci, než v jaké jsme byli před tím rokem. My už přece jenom víme, ne jenom teoreticky, poněvadž v učebnicích to je napsáno, jak se taková infekce může chovat a co se může stát. Ale my víme, že to nejzásadnější, co potřebujeme, je zabránit přeplnění nemocnic. A na to já nouzový stav nepotřebuju. Na to potřebuju řadu organizačních opatření, které už vláda dávno měla udělat a vyhlásit, a pak by se nemusela zabývat takovou věcí, jako je nouzový stav, protože ten na tuto věc skutečně nepotřebujeme.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Ona vláda to obhajovala tím, že je potřeba zkrátka povolat zřejmě mediky v některých krajích. Takže podle vás tohle není řešení, třeba na přetížený personál v nemocnicích a tak dále?


Bohuslav SVOBODA, poslanec /ODS/:
Ale to je naprosto zástupná věc, navíc nesmyslná. Povolání mediků je stejné jako povolání každého jiného studenta. Medici, kteří jsou v prvních ročnících, nemají žádné zásadně jiné vědomosti, než má běžný občan. A medici, kteří jsou na konci toho studia, tak už vědí hodně, ale nemají žádnou pravomoc něco dělat. Čili to je úplně zástupný problém. Ti medici by nestudovali, možná, že by promovali třeba o rok později. A nám každý rok, kdy ti lékaři nevystudují, bude chybět. Víte, že jsme v personální krizi ve zdravotnictví, že máme ten věkový průměr velmi vysoký a že nám odcházejí lékaři do důchodu, čili pro nás je každý absolvent zlatý. A udělat to, že ho odsuneme kvůli tomu, že bude jakoby zachraňovat stát... Já jsem přesvědčen o tom, že je řada mediků, kteří půjdou do té nemocnice a nebudou to mít nařízeno. Oni si to sami vyberou, sami si vyberou tu nemocnici a sami se vyrovnají s tím, jak mají studovat a srovnat to studium s takovou praxí. Jistě to budou ti, kteří jsou schopnější, kteří dokáží studovat velmi intenzivně. Ale nemůže to být nařízeno, to je naprosto nesmyslný krok, tzv. krok stranou, aby to vypadalo, že jsem něco udělal.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Jak tedy teď postupovat? V některých oblastech máme rekordní čísla, v jiných se k nim velmi blížíme. A taky počet úmrtí minulý týden za den přeskočil stovku. Ale mluví se o určitém mezičase, mezi tedy odchodem té dosluhující vlády, nástupem nové, o tom, že teď se nic neděje, a přitom teď je to zásadní.


Bohuslav SVOBODA, poslanec /ODS/:
Ano, to je pravda, a proto také jsem hovořil o tom, že mají být připraveny některé věci, protože ta medicína, celá medicína vlastně je založena na tom, že co je prevence, je lepší, než co je léčba. Kdybychom měli nachystané preventivní kroky, nemuseli bychom se řadou věcí teď trápit. Například naprosto zásadní věc je přetíženost těch nemocnic. Ta je rozdílná podle krajů, protože v krajích jsou ty infekce rozdílně intenzivní, rozdílně masivní. Ale také kraje mají rozdílnou kapacitu těch nemocnic anebo i rozdílnou kvalifikaci ve smyslu toho žebříčku těch nemocnic, tak jak jsou nastaveny. A je potřeba to řešit podle těch jednotlivých oblastí krajských. A ta úplně základní věc je ta, že ty nemocnice musí vědět, co mají dělat, tzn., už v tuto chvíli mělo existovat centrum, možná na úrovni kraje a druhé celostátní, které bude schraňovat údaje o tom, kolik je kde volných lůžek, jak normálních, tak JIPových. A na to centrum se ta nemocnice obrátí. Řekne: přebývají mi 2 pacienti. Oni řeknou: v pořádku, jedeme tam. Protože my musíme ty pacienty převážet dřív, než jdou na „dejchák“, dřív než jsou zaintubovaní, protože transport takového pacienta jistě znamená, kromě zátěže pro ten personál, co ho převáží, pro toho pacienta větší riziko. Čili je potřeba toto mít dopředu nachystané tak, aby to fungovalo hned. Ne, že mu někdo řekne zítra nebo pozítří: už mám pro vás lůžko. To musí být dopředu sofistikovaně nachystané. A musí být skutečně skupina, která to dělá. My s tím máme, my porodníci, s tím máme bohaté zkušenosti z toho období, kdy bylo těch porodů v Česku tolik, že porodnice nestačily, tak my jsme museli takto každé ráno si referovat, kolik máme porodnických postelí a kam tedy se mohou ty rodičky dovézt. A to je úplně stejná situace. A to už mělo být zajištěné a zařízené. To by byla ta první zásadní věc. A ta druhá zásadní věc je ta, že musí existovat nějaký pokyn, jak postupovat v té terapii. Lékaři s tím mají rozdílné zkušenosti. A měla by už tuto chvíli existovat směrnice, jak začínat ve fázi, kdy ta choroba ještě není manifestní. Ukazuje se, že je nejdůležitější začít léčit v této fázi, to že má nejlepší výsledky. A také jak a čím, abychom se už konečně zbavili všech těch pověr, který všechny ty Ivermektiny, který probíhají republikou, a všichni se domnívají, že to jim zachrání život. Nic z toho není. A to by stát měl udělat, ale taky by to měl říct těm lidem. Říct: já vám nabízím tuto léčbu, a ta je z těch a těch důvodů tak a tak dobrá, tady jsou na to literární odkazy, kolik procent pacientů se vyléčí. A my to takto budeme dělat, tak, jak je to nejmodernější na světě teď.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Jak, pane poslanče, teď předejít tomu, aby se ty nemocnice neplnily? Je tím řešením lockdown, o kterém se mluví například? Je tím řešením povinné očkování? Dojde na to?


Bohuslav SVOBODA, poslanec /ODS/:
V tuto chvíli lockdown vlastně neřeší nic, co se týče zaplnění nemocnic, protože lidé už jsou nakaženi a budou dobíhat. Když by se i v tuto chvíli udělalo opatření, které by mělo vysokoprocentní účinnost, tak se to projeví nejdříve za 3 neděle, tzn., pro tuto chvíli to neznamená vůbec nic. Čili ten lockdown v tuto chvíli asi žádný velký smysl nemá. A přeplnění těch nemocnic zase znova, je to otázka medicínská. My musíme mít jasno, kdo má v té nemocnici ležet, my musíme mít jasno, kdo je na domácí léčbu, a musíme mít jasno, kdo musí na JIPové lůžko. A to bohužel, protože to je choroba, která je zvláštně se projevující a masivní, vlastně neexistuje, takže ty nemocnice jednají rozdílně a také mají i z tohoto důvodu rozdílnou obložnost. A to všecko mělo být dopředu udělané, ne to řešit teď, když se začaly plnit. To jsme měli všichni v těch nemocnicích vědět. Ano, když se to stane, a my jsme říkali, že se to stane, tak budeme dělat to, to a to.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Dobře, ale Česká lékařská komora po tom lockdownu volá. Tvrdí, že je to potřeba, že zkrátka jiná možnost není, že se to udělat musí.


Bohuslav SVOBODA, poslanec /ODS/:
Já bych se každého takového zeptal, co se domnívá, že ten lockdown udělá. To, co je zásadní, že my musíme národ přesvědčit a říkat jim: lidé, potkávejte se málo. To je to podstatné. Ta komunikace, která běží všude, to není otázka hospod, to je otázka komunikace kdekoliv. Nestýkejte se, pokud to není nutné nebo potřebné. Je to taková doba, kdy je to potřeba. Udělejte si svůj vnitřní lockdown, že se prostě budete vyhýbat tomu, abyste se účastnili v nějakých velkých skupinách. To je to, co bude fungovat, ale ne to, co zkusíme nařídit. Víte, nařizovat lze velmi snadno. Když máte malé dítě, tak se vám nařizuje dobře, protože ono se bojí a poslouchá. Když mu bude 18, tak už mu nic nenařídíte. A my tady oslovujeme celý národ a chceme mu něco nařídit? Národu, který je vzdělaný, který má tak vysoké procento vysokoškoláků nebo absolventů vysokých škol? Vždyť to nejsou žádní hlupáci. Když jim to vyložíme, tak oni to pochopí. Pochopí, že to je věc, která je nutná pro jejich zdraví, pro zdraví jejich příbuzných a dětí a pro zdraví jejich přátel a vůbec proto, aby v této zemi mohli existovat. Poněvadž kdyby to nepochopili, tak by se mohlo stát, že bychom v této zemi moc existovat nemohli.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Říká
Bohuslav Svoboda, poslanec za ODS. Hezký večer a díky, že jste byl hostem Devadesátky.

Bohuslav SVOBODA, poslanec /ODS/:
I vám hezký večer.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR