16. listopadu 2021

Interview ČT24: Nejtěžší věc pro novou vládu bude obnovit důvěru ve stát

(ČT 24) Nová koalice je podle předsedy ODS Petra Fialy připravena převzít vládu okamžitě – už ve středu prezidentovi předloží seznam kandidátů na ministerské posty. Jak pevné bude ale vládní spojení pěti stran a hnutí? V pořadu Interview ČT24 uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, že spojení pěti stran má za cíl hlavně napravit osm let vlády Andreje Babiše a jeho ANO. „Současnou nedůvěru občanů ve stát bude velmi těžké obnovit,“ myslí si.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na ČT24.

V pondělí večer schválila Pirátská strana po vnitrostranickém referendu koaliční smlouvu plánované vlády. „Byl jsem příjemně překvapen, jakou většinou to schválili,“ řekl Benda s tím, že rozhodnutí členů očekával.

Neshody občanských demokratů s Piráty ještě před nástupem vlády nepovažuje za zásadní. „Řekli jsme, že chceme porazit Andreje Babiše, to bylo dané před volbami. Opakoval jsem, že bude potřeba udělat velkou koalici, abychom napravili osm let jeho vládnutí, a v tento moment je třeba se s Piráty spojit,“ myslí si i přesto, že s jejich působením na pražském magistrátu nesouhlasí.

„Jejich vládnutí v Praze mi mimořádně nevyhovuje, protože tam panuje chaos. Doufám, že ve vládním angažmá se nám podaří je korigovat,“ odkazoval na pirátské radní v hlavním městě. Zároveň ale dodal, že jejich předsedovi Ivanovi Bartošovi důvěřuje a očekává snadnou spolupráci.

„Věci, které se ve vládě nedohodnou, kam počítám otázky kulturní a otázky provozu, se odloží a budou se řešit po dalších volbách,“ popsal pravděpodobné soužití pěti stran v koalici.

ODS na ministerstvu spravedlnosti chce jen dílčí změny

Místopředseda poslaneckého klubu občanských demokratů Benda byl jedním ze spekulovaných kandidátů na ministra spravedlnosti, nyní ale média nejčastěji zmiňují jméno poslance Pavla Blažka (ODS).

„Myslím, že bude rozhodně výraznou změnou,“ prohlásil o možném ministrovi. Do justice by podle něj měla budoucí vláda zasahovat velmi málo a uchylovat se pouze k dílčím změnám.

„Pozice, která se mi rýsuje, tedy předsedy klubu, je pro mě zcela vyhovující a je tam moje místo,“ uvedl ke svým politickým ambicím po deseti volebních obdobích ve Sněmovně. Do funkce předsedy poslaneckého klubu ODS by se mohl dostat poté, co jeho současný šéf Zbyněk Stanjura pravděpodobně zamíří na ministerstvo financí.

Rozpočtové provizorium je naprosto jasné, míní Benda

Jména budoucích ministrů Fialovy vlády neupřesnil, podle něj je předseda ODS zveřejní až po dohodě s prezidentem. „Doufám, že se na té schůzce hlavně vyjasní časový rámec. Potřebovali bychom vědět, zda vláda nastoupí za týden, za měsíc nebo později,“ řekl. Je to podle něj důležité vědět zejména kvůli schvalování státního rozpočtu.

„Je naprosto jasné, že budeme hospodařit v rozpočtovém provizoriu,“ potvrdil Benda návrhy pětikoalice, že současná sněmovna navrhovaný rozpočet pro příští rok neschválí.

Lidé si odvykli dodržovat jakákoliv opatření, uvedl Benda

Přesný plán na to, jak budoucí vláda zvládne šíření epidemie koronaviru, Benda nezná, potvrzuje ale svou stranou avizované postupy: „Nouzový stav se vyhlašovat nebude, lockdown nebude a povinné očkování jsem přesvědčen, že také ne,“ uvedl s tím, že konkrétní plán podle něj nemá žádný stát na světě.

„Vláda bude muset udělat nejprve inventuru toho, v jaké situaci se nachází,“ nastínil. Vůbec největší výzvou je podle něj navrácení důvěry občanů ve stát: „Lidé si zcela odvykli dodržovat všechna opatření. Je to ukázka nedůvěry občanů ke státu. To bude nesmírně těžké napravit. Aby občané znovu respektovali vládu.“

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení