25. října 2021

ČRo Plus: Povinné očkování jen zvýší pasivní rezistenci. Dobrovolně to má úplně jiný efekt

(ČRo Plus) Nejnovější čísla nakažených koronavirem překonávají předpovědi statistiků. „Nízká míra proočkovanosti je problém, ačkoliv se netýká úplně zdravotníků. Přesto ne všichni doporučení k očkování respektují. Naše vědecká rada doporučuje, že očkování proti covidu-19 by mělo být povinné přinejmenším pro zdravotníky a pracovníky sociálních služeb,“ tvrdí prezident České lékařské komory Milan Kubek. Člen AntiCovid týmu koalice SPOLU Bohuslav Svoboda (ODS) to považuje za nesmyslné.

Celou debatu s Bohuslavem Svobodou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„My lékaři jsme skutečně proočkovaní téměř z 90 procent, zdravotní sestry a personál asi z 85 procent. Tady něco nařizovat je nesmyslné a zbytečné,“ říká Bohuslav Svoboda.

Bohuslav Svoboda ovšem věří, že nařizovat je nesprávné. „Když to dělají dobrovolně s tím, že pomáhají sobě i ostatním, má to úplně jiný efekt. Pak můžeme říkat že lékaři a sestry jsou proočkováni téměř stoprocentně a dobrovolně, protože vědí, jaká je to choroba. Ale nařízení jen zvýší pasivní rezistenci, která je bohužel u nás je velmi zvyková.“

Podle Svobody je třeba veřejnost, nejen zdravotníky, přesvědčovat, aby šli celému národu příkladem. „A je naše chyba, chyba vlády, že informovanost a propagace očkování přišla strašně pozdě a v podobě, která je neúčinná, takže se tomu všichni snaží vyhnout. Tuto chybu je třeba napravit.“

„Situace se ale mění. Před čtrnácti dny se v našem očkovacím centru očkovaly jen desítky lidí, o současném víkendu jsou na většině míst fronty. Reakce lidí na změnu situace je naprosto zásadní. Zatím očkování nikdo nepřikázal, a přesto je v očkovacích centrech plno,“ popisuje Svoboda.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR