9. října 2021

Praha rozhodla a já chci Pražákům moc poděkovat

(Deník) Starostka Prahy 2 Jana Černochová byla dvojkou pražské kandidátky SPOLU a nejvýše postavenou členkou ODS mezi kandidáty. Znovu zasedne ve Sněmovně a s Pražským deníkem mluvila o tom, jak výsledky voleb vnímá. „Praha rozhodla,“ říká.

Užila jste si vyhlášení výsledků?

Byla jsem pod pódiem v kotli, a dokonce jsem skákala. Takhle jsem naposledy řádila na koncertě Rammstein.

Co říkáte na výsledek koalice SPOLU v Praze?

Nečekala jsem 40 procent. Odhadovala jsem tak 30, 32 procent. Jsem příjemně překvapená. Ukazuje se, že se voliči rozhodovali v posledních osmačtyřiceti hodinách. Možná, že dokonce šli do volební místnosti se dvěma lístky naší koalice a koalice Pirátů a STAN.

Rozhodla podle vás Praha i o tom, že SPOLU je celkovým vítězem voleb?

Určitě a já chci Pražákům moc poděkovat. A navíc dnešek vnímám jako symbolické završení sametové revoluce.

Jak tomu mám rozumět?

Komunisté konečně opustili Sněmovnu. Třicet dva let po sedmnáctém listopadu. Dnes vážně teprve skončila sametová revoluce.

Jste i starostkou Prahy 2 a za rok jsou komunální volby. Znovu se zkusíte posadit na dvě židle, poslaneckou i starostenskou?

To teď nevím, vážně ne. Teď nás hlavně čeká hodně práce ve Sněmovně, ustavení klubů a také nápravy po vládě ANO, takže co bude za rok, teď neřeším.

A co vás čeká v koalici SPOLU?

Mně hlavně zajímá, jak se zachová Hrad. Měl by podle ústavních zvyklostí i ústavního práva pozvat na jednání Petra Fialu. Od toho se vše odvine. A ve Sněmovně nás čeká ustavení klubu Spolu, alespoň zpočátku budeme společně v jednom poslaneckém klubu.

(Autor: Martin Rumler)

Rozhovor vyšel na Denik.cz.

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2