27. srpna 2021

iDNES.cz: Z pandemie se stalo politikum a to je chyba

(iDNES.cz) Poslanec za ODS Bohuslav Svoboda byl před léty primátorem Prahy, v hlavním městě se nyní v podzimních volbách pokusí podruhé obhájit svůj post ve Sněmovně. Témata, na která se ve svém program chce zaměřit, představuje v Rozstřelu. Známý lékař promluví také k epidemii koronaviru v Česku, jak se s ní vláda vypořádala a jaký lze očekávat další vývoj.

Celý rozhovor s Bohuslavem Svobodou můžete zhlédnout na iDNES.cz.

Rozstřel začal tématem koronaviru. V čem má v tuhle chvíli vláda odpovědnost za to, že by se pandemie opět zvrtla? Co konkrétně dělá vláda špatně? Tak zněly otázky moderátora.

„Vláda neříká, jaká rizika přináší rozvolňování. Říká, že jsme na tom dobře. Stejně jako minulý rok, když prohlásila, že jsme nejlepší na světě, jenže jsme nebyli. Já souhlasím s rozvolňováním, ale musí k němu být jasné podklady. A ty podklady je nutné lidem vysvětlovat,“ vysvětluje Bohuslav Svoboda.

„Momentálně si lidé myslí, že se všechno vrací k normálu. Nikdo už nesleduje situaci v okolních státech. A není to jejich vina, je to vina státu. On nedostatečně informuje. Momentálně jsme ve stavu, že kdyby se něco nedejbože stalo, tak budeme opět nepřipraveni,“ dodal.

Dle slov poslance máme za sebou jedno promoření a teď jsme v situaci, kdy nám hrozí erupce další vlny a my, když nebudeme správně reagovat, tak se opět dostaneme do špatné situace.

Co očkování, co si o tom myslíte? Dělá vláda dost pro proočkovanost? „Vláda nedělá vše, co může. Vakcína na začátku nebyla k dostání. Ta očkovací strategie ještě ani neexistuje. Ta nám strašlivě chybí. A dokonce ti lidé to očkování ani nedokončují,“ sdělil.

Povinné očkování pro lékaře ano, plošně ne

„Já jsem pravicový politik. Jakákoliv povinnost je pro mě neakceptovatelná. Kdyby se situace opět zhoršila a vyostřila by se až k tématu povinného očkování, tak bych byl schopný akceptovat povinné očkování například pro lidi, co se s tou nemocí denně setkávají. Například lékaři. Plošné očkování samozřejmě by povinné být nemělo," odpověděl.

Na otázku, kdyby se stal ministrem zdravotnictví odpověděl poslanec se slovy, že „pokusil bych se o to, aby lidé byli více odborně informovaní a snažil bych se najít mediální způsob, jak to k těm lidem dostat,“ odpověděl.

Slabé místo má Česká republika v diagnostice. „Pokud má někdo poškození srdeční svaloviny, musíme ho rovnou poslat do kardiologického centra. Nemůže mezi tím navštívit dvě další nemocnice,“ řekl.

Letošní volby jsou nesmírně důležité

„Každé volby jsou vlastně důležité a podstatné. Tyto volby jsou velmi důležité, protože jsou volbami o změně, ale zároveň to jsou volby o hrozbě. Čelíme hrozbě, aby nám nevládli extrémistické strany, například KSČM nebo SPD,“ sdělil. Stále více se zaklekává na malé a střední podnikatele. „Musíme proti tomu bojovat, proto jsou ty volby tak důležité,“ sdělil.

„Piráti jsou složitá kapitola. Já si nedokážu představit, že bych dělal nějakého přidavače na stavbě. A navíc Piráti jsou mezi sebou rozdílní. Ti, co jsou ve Sněmovně, jsou šikovní a pracovití. Ti, co jsou na magistrátu, jsou k ničemu,“ řekl. „Hovořit o spolupráci musíme s každým, kromě extrémistů,“ řekl Bohuslav Svoboda.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR