12. května 2021

Meziparlamentní skupina přátel Česká republika - Izrael odsuzuje raketové útoky na izraelské území a civilní obyvatelstvo

(www.securitymagazin.cz) Jana Černochová: „S kolegy poslanci z Meziparlamentní skupiny přátel ČR - Izrael jsme dnes vydali prohlášení na podporu Státu Izrael v současné situaci, kdy čelí raketovým útokům ze strany Palestinců. Splnila jsem svůj včerejší slib a s předsedou této skupiny Miloslavem Janulíkem jsme prohlášení navrhli a kolegové se k němu připojili. Zlo je třeba pojmenovat a nelze před ním ustupovat. Těší mne, že v tomto máme ve Sněmovně širokou shodu.“

Meziparlamentní skupina přátel Česká republika - Izrael:

• odsuzuje raketové útoky hnutí Hamás a Islámský džihád na izraelské území a izraelské civilní obyvatelstvo,
  • považuje tyto útoky za teroristické činy, které vedou k nevinným obětem, škodám na majetku a neomluvitelné eskalaci napětí mezi Palestinci a Izraelci,
  • vyslovuje plnou podporu Státu Izrael v jeho snaze o obranu proti těmto útokům a považuje ji za legitimní,
  • vyzývá palestinskou stranu k okamžitému ukončení veškerých násilných akcí směřovaných vůči svrchovanému Státu Izrael,
  • důrazně požaduje, aby podpora Evropské unie a jiných mezinárodních organizací poskytovaná Palestincům nebyla zneužívána hnutím Hamás k vytváření paramilitární infrastruktury a k vyzbrojování za účelem útoků proti Státu Izrael,
  • vyzývá všechny strany konfliktu k dodržování mezinárodního práva nejen v oblasti lidských práv,
  • vyzývá OSN k aktivní účasti na deeskalaci násilí.
Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu