6. května 2021

Radiožurnál: Cesta do Moskvy? Přišlo to zřejmě z Hradu

(Radiožurnál) Co by měla veřejnost znát o plánované, ale později zrušené cestě vicepremiéra Hamáčka do Moskvy? Měli poslanci možnost zjistit na neveřejné schůzi na toto téma něco víc? Komu celá kauza škodí a komu by naopak mohla prospět? Tomáš Pancíř se ptal místopředsedy bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Pavla Žáčka z ODS.

V dnešní tiskové zprávě ODS jsou vaše slova, že zde evidentně nešlo o naši národní bezpečnost, ale o nechutný obchod, na němž se chtěli napakovat. Kdo se podle vás chtěl napakovat?

Za situace, kdy klíčoví ústavní činitelé věděli o odhalení pozadí ruské akce GRU ve Vrběticích, jsem se nedomníval, že by na české scéně mohl být nějaký „zodpovědný“ politik, který by se chtěl vypravit do Moskvy, a jako jeden z důvodů prezentovat nákup jednoho nebo dvou milionů dávek Sputniku V. Když jsem si pro sebe analyzovat události mezi 7. dubnem a prohlášením premiéra Babiše a prvního místopředsedy Hamáčka, tak jsem to považoval za nejméně možnou variantu.

Ale ukazuje se, že ta varianta byla zcela vážná, že to byl souběh událostí. Bavme se o tom, kdo to inicioval a realizoval, ale i za situace, kdy řešíme miliardové škody ve Vrběticích, dva mrtvé, tak někdo chtěl nakupovat za české státní peníze Sputnik. A posléze, jak se dozvídáme, s tím vyhrát volby.

Kdo tedy je ten, kdo se chtěl napakovat?

Myslím si, že to jsou firmy, jejichž jména neznáme jak na české, tak na ruské straně, a které byly doporučeny ministrovi vnitra. Vezměme si, že to bylo velmi rychle zorganizováno, zčásti to dělala diplomacie, existuje na to podrobný itinerář, který ještě neznáme. Nicméně v zákulisí musela být ještě rychlejší komunikace, nikoliv jenom přes pana Daňka, ale zřejmě ještě další lidi. A tam měly zůstat ty finanční prostředky. Když si pamatuji, jakým způsobem byly dělány nákupy čínského zboží – kvalitního i nekvalitního – před rokem, tak si dovedu představit, že mělo být něco směřováno vyšším směrem, než jenom majitelům a zaměstnancům firem.

Vyšším směrem? To znamená k nějakým politikům?

Na to nemám žádné důkazy, ale mě to jinak smysl absolutně nedává.

Jste přesvědčen, že cestu do Moskvy vymyslel Jan Hamáček, nebo to vymyslel někdo jiný?

Mám podezření na to, že to přišlo z Hradu, že to byl buď požadavek pana prezidenta, nebo to bylo jako požadavek prezidenta ministru vnitra formulováno.

Máte k tomu nějaké indicie? Z čeho vycházíte?

Logiku to nedává. Pan ministr dvakrát řekl, že změnil názor, když mu došlo, co by se stalo, kdyby unikly informace do médií u nás nebo v zahraničí, a on by byl zrovna v Moskvě. S nadsázkou říkám: To by ho asi posadili vedle Navalného do nějaké volné cely a určitě by k žádnému prodeji nebo koupi Sputniku prostě nedošlo. V tomhle smyslu je to absurdní.

Mátě tedy nějaký důkaz, když říkáte, že to přišlo z Hradu?

Uvažuji pořád v logice informací, které se dovídáme. Dnes mimochodem je bagatelizováno vyjádření pana Netolického. Nicméně vidím v tom potvrzení, že tam byl i politický souboj, kdo přiveze Sputniky. Byli tady dva aktéři, prvním hlavním byl pan premiér, pokud věříme tomu, co říká pan Netolický panu Hamáčkovi – že hlavním organizátorem měl být premiér. Mělo to být asi součást jeho předvolební kampaně, aby ukázal, že je schopen přivézt milion, dva miliony dávek Sputniku do Čech. A asi neřešili, že to není povolené.

Těsně před tím nastoupil nový ministr zdravotnictví, který hned pár hodin po svém nastoupení otevíral cestu Sputniku. Ale podle mě nešlo o to, aby lidé byli naočkovaní, ale aby proběhl kšeft. A najednou přišel pan Hamáček, právě možná v interakci s Hradem, a chtěl přebít iniciativu pana premiéra. A nastal souboj o to, kdo přiveze Sputniky. Vybral si naprosto nevhodnou dobu, strčil hlavu do oprátky.

(Autor: Tomáš Pancíř)

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek