29. března 2021

CNN Prima News: Babiš je slibotechna, kontroly mezi okresy jsou nesmysl

(CNN Prima News) Premiér Andrej Babiš (ANO) je slibotechna, protože zatím nedodržel slib, že vláda vrátí peníze, které jí poskytlo ministerstvo obrany. Navíc jeho komunikace s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) není ideální, měli by prezentovat stejná fakta. Pro CNN Prima NEWS to řekla poslankyně a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS).

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Sněmovní výbor pro obranu tento měsíc vyzval vládu, aby do konce března převedla slíbených pět miliard korun. Aby nemusel resort škrtat, musela by vláda uvolnit finance nejpozději v pondělí. Podle Černochové ovšem tento bod v programu vlády zatím zařazen není. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO prohlásil, že rezignuje, pokud slíbené peníze armáda nedostane. „Pokud by to nezařadili na program vlády, tak bohužel bude platit, co jsem říkala, že pan premiér je slibotechna, který sliboval nejenom občanům České republiky, ale zejména vojákům, že finanční prostředky do jejich rozpočtu budou navráceny,“ sdělila Jana Černochová.

Aktuálním tématem je jednání Bezpečnostní rady státu o dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech. „To, co udělal v minulém týdnu pan ministr Havlíček (nevyloučil, že v tendru bude přítomný ruský Rosatom, pozn. red), nepovažuji za šťastný krok. Česká republika by neměla spoléhat na Rusko ani na Čínu, co se týče dodavatelů takto významné infrastruktury,“ vysvětlila poslankyně.

ODS pro nouzový stav ruku nezvedla, protože podle ní pandemický zákon je pro ochranu obyvatel dostatečný. „Jak budou vypadat Velikonoce, bude do značné míry záležet na nás. Máme za to, že hraniční kontroly mezi okresy jsou nesmyslné, policisté a vojáci mohou být využiti úplně jiným způsobem. Mohli by pomáhat ve zdravotnických zařízeních, které se potýkají s nedostatkem personálu,“ uvedla Jana Černochová.

„Je těžké udržet obyvatele v jejich domácnostech čtyři dny, protože když někdo vyrazí na chatu se svojí rodinou a je pouze na té chatě, máme za to, že jde o mnohem lepší způsob trávení volného času, než aby korzoval s dalšími tisíci obyvatel po parku nebo náplavce,“ dodala.

Problémy v komunikaci

Babiš prohlásil, že do konce března žádného ministra neodvolá. Slova se týkala ministrů zdravotnictví a zahraničí. „Pan premiér říkal, že v březnu nikoho neodvolá, tak se to asi předpokládat dá. V tuto chvíli nevím, jestli proběhlo mezi panem premiérem a panem ministrem zdravotnictví nějaké další jednání,“ řekla Jana Černochová s tím, že Blatný sice není úplně dokonalý manažer a komunikační stratég, ale na druhou stranu s ním ale souhlasí, že očkovat by se mělo pouze vakcínami uznávanými v rámci EU.

„Bude teď hodně záležet na panu premiérovi, jak odolá tlaku z Hradu a jakým způsobem si i s panem ministrem Blatným vyjasní pravidla komunikace, protože se občas stane, že v jednu minutu řekne něco jeden a za hodinu je to všechno jinak, protože druhý přijme opačné stanovisko. Na to už jsme od pana premiéra Babiše zvyklí i u jiných ministrů,“ dodala Jana Černochová.

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2