24. března 2021

CNN Prima News: Uzavření okresů je úplný nesmysl

(CNN Prima News) Zákaz pohybu mezi okresy považuje poslanec ODS Marek Benda za „úplný nesmysl“. Řekl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Podle výrazné tváře občanských demokratů a aktuálně nejdéle sloužícího poslance navíc není nouzový stav, o jehož prodloužení opět usiluje vláda premiéra Andreje Babiše (ANO), vůbec potřeba. Česko by si podle něj mělo vystačit s pandemickým zákonem.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Podle Bendy je šance, že by jeho ODS podpořila prodloužení nouzového stavu o 30 dní, o což usilují vládní ANO a ČSSD, velmi nízká. „My nouzový stav nepotřebujeme. Před měsícem nám pan ministr Blatný říkal, že stačí pandemický zákon. Pokládám to za úplně nesmyslný krok,“ řekl Benda s tím, že nouzový stav aktuálně umožňuje uplatňovat pouze zákaz pohybu mezi okresy či zákaz vycházení po 21:00.

Nejdéle sloužící poslanec dolní komory Parlamentu má navíc za to, že klesající množství nově nakažených nelze připsat vládě a opatřením, nýbrž ukázněnosti obyčejných lidí. Uzavření okresů navíc nepovažuje za rozumný krok. Jako příklad využil Prahu, do které denně za prací jezdí tisíce lidí z různých krajů, ale přitom jsou místní koronavirová čísla jedna z nejnižších v repulice. „Kdyby okresy měly dopad, bylo by to v Praze horší, ale není,“ dodal Benda v pořadu K věci.

Podle Bendy, který aktuálně zároveň působí coby předseda Ústavně právního výboru v Poslanecké sněmovně, je nejdůležitějším tématem aktuálních dní návrat dětí do škol. To v minulosti po vládě požadovali i poslanci KSČM či hejtmani krajů, kteří Babišově kabinetu v uplynulých měsících nouzový stav umožnili. K návratu dětí do škol však dosud nedošlo. „Tyhle sliby už vládě nevezme nikdo, protože podvedli komunisty, podvedli hejtmany, a jestli si myslíte, že nepodvedou i nás, tak takoví blázni nejsme,“ dodal Benda. Za špatný krok by pak považoval i například zastavení průmyslu na Velikonoce. Nejhorší by podle něj bylo, kdyby vláda k přerušení výroby přistoupila a zároveň by i nadále platil zákaz pohybu mezi okresy, protože by tím v podstatě uvěznila lidi v bytech, přičemž by nemohli jet ani na chatu či do přírody. „Jestli zastavíme průmysl a zároveň necháme uzavřené okresy, to už mi by mi vůbec nedávalo smysl,“ zdůraznil poslanec ve vysílání CNN Prima NEWS.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR