17. března 2021

Události, komentáře: Covid pasy

(ČT 24) Evropská komise dnes představila takzvaný covid pas - a spolu s ním i nová pravidla pro cestování po Evropě. Bude pas jedinou vstupenkou pro dovolené v cizině? Není to faktické zavření hranice pro část obyvatel? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro českou eurokomisařku Věru Jourovou /ANO/ a dva zástupce Evropského parlamentu Jana Zahradila /ODS/ a Kateřinu Konečnou /KSČM/.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem můžete zhlédnout na ČT24.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Lidem svitla naděje na snadnější cestování a letní dovolenou v cizině. Evropská komise navrhla takzvané zelené pasy, které by v rámci sedmadvacítky dovolily překročit hranice. Pomohly by taky zasaženému cestovnímu ruchu.

Ursula von Der LEYENOVÁ, předsedkyně Evropské komise:
Chceme tímto digitálním certifikátem pomoci členským státům vrátit bezpečným, zodpovědným a spolehlivým způsobem svobodu pohybu.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Covidový pas bude existovat v digitální i papírové podobě. Na jeho přesném znění se v následujících měsících budou muset shodnout členské státy. Mělo by z něj být hlavně jasné, jestli byl člověk naočkovaný. V případě, že vakcínu ještě nedostal, tak tam bude záznam o podstoupeném testu. Stejně tak nemají chybět informace o případném prodělání nemoci covid-19, po kterém se předpokládá vytvoření protilátek.

Roman CHLÍBEK, předseda České vakcinologické společnosti:
Velice důležité bude, na jak dlouho bude nastavena ta délka trvání těch protilátek, to znamená, jak dlouho se bude uznávat a jak vysoká hladina protilátek, takže to považuji za relativně více diskutabilní část tohoto covid pasu.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
A to už je téma pro první trojici hostů středečních Událostí, komentářů, se mnou ve studiu
Jan Zahradil, europoslanec. Dobrý večer přeji.

Jan ZAHRADIL, předseda europoslaneckého klubu strany /ODS/:
Dobrý večer.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Ve spojení jsme i s Kateřinou Konečnou, europoslankyní a místopředsedkyní KSČM i vás zdravím. Dobrý večer.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně a místopředsedkyně strany /KSČM/:
Hezký večer.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
No a v Bruselu je Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise. I vám, paní Jourová, dobrý večer přeju.

Věra JOUROVÁ, místopředsedkyně Evropské komise /ANO/:
Dobrý večer.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Rovnou první otázka bude mířit na vás. Dnes jste řekla, že si prostě nemůžeme dovolit další ztracenou sezonu. Není ale předčasné vyjednávat očkovací pas v momentě, kdy zdaleka ne všichni občané Evropské unie mají přístup k očkování.

Věra JOUROVÁ, místopředsedkyně Evropské komise /ANO/:
Přesně proto jsme kladli i jiné podmínky nejenom očkování, ale i testy nebo prodělaný covid. A my si myslíme, že předčasné to v žádném případě není, protože ta turistická sezona klepe na dveře a my musíme být připraveni. A musíme být připraveni umožnit lidem, aby cestovali po Evropské unii bez nějakých zmatků a byrokratické zátěže. Když si představíte, jak cestujeme dnes, tak kupříkladu do Chorvatska, museli byste si zjistit jaké podmínky stanovuje Rakousko pro tranzit, pak Slovinsko, pak jaké jsou podmínky pro Chorvatsko. A upozorňuji, že abyste to absolvovali, tak si připravte kufr na papíry a na všechny možné doklady a ještě si nebudete jistí, jestli vám to všechno všude uznají. My přicházíme se systémem, který bude uznáván všude stejně, budete mít absolutní jistotu, že se nemůžete zklamat, že nepřijedete někam a nebudete posláni pryč. To si myslím, že je hodně důležité pro cestovatele.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Tomu rozumím, ale otázka je, jestli nepřicházíte s nespravedlivým systémem, protože například není nebo nemůže být nerovnost v tom, že zatímco očkování je bezplatné, tak například PCR testy nebo ty testy na protilátky, které budou tou alternativou k tomu uznávání, za ty si člověk musí platit.

Věra JOUROVÁ, místopředsedkyně Evropské komise /ANO/:
Tohle je okolnost, ano, která samozřejmě je problém, ale my jsme chtěli to očkování vyvážit testy a tou další alternativou právě proto, že od června nebo v červnu se nedá předpokládat, že budou očkováni všichni, kteří být očkováni chtějí nebo mohou. Počítáme realisticky, že by to v červnu mohlo být 50 % proočkované dospělé populace, pokud budou dodávky vakcín probíhat tak, jak teď vidíme, že by mohly, podle jednání s farmaceutickým průmyslem, a myslím si, že bychom měli skutečně udělat maximum pro to, abychom ten turistický ruch odblokovali. Ta další mrtvá sezóna by byla skutečně už naprosto smrtící, když vidíme data z loňského roku a zoufalé lidi, kteří jsou závislí na cestovním ruchu, tak je potřeba pro ně něco udělat.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Ale připouštíte, že možná ještě některé aspekty, právě to, co jsem třeba zmínila, ta bezplatnost versus nutnost zaplatit, bude potřeba dořešit, aby to bylo spravedlivé.

Věra JOUROVÁ, místopředsedkyně Evropské komise /ANO/:
Dovolím si podotknout, že ten certifikát bude zdarma jako takový. To nařízení, které jsme dnes schválili na úrovni komise, teď jde do legislativního procesu, takže budou o tom velké debaty v Evropském
parlamentu, mezi členskými státy, mezitím možná dospěje ještě výzkum k dalším zjištěním, které budeme potřebovat, abychom završili práci tady na tom.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Paní Konečná, je něco, co vám v tom navrženém covid pasu chybí, nebo co je pro vás osobně problematické.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně a místopředsedkyně strany /KSČM/:
Je pro mě velmi problematické to, že se prostě lidé, kteří se chtějí nechat očkovat, nemohou nechat očkovat, protože i Evropská komise může za to, že nemáme dostatek vakcín. Já se trošku obávám potom, jak Evropská komise velmi nevýhodně vyjednala smlouvu se společností AstraZeneca, která v podstatě nám snižuje dodávky, nic jí za to nehrozí, nemá za to žádné postihy, tak se bojím čehokoliv dalšího, co vyjedná. A hlavně si myslím, že teď opravdu by se veškeré síly Evropské komise i nás všech měly upnout na to, aby co nejdříve jsme těch vakcín měli co nejvíce v každé zemi a aby každý, kdo chce, mohl být očkován. Já stejně tak jako jste to několikrát zmínila, zcela nesouhlasím s tím, že by to byl rovný přístup, protože prostě vy, když se budete chtít nechat naočkovat a ten stát vám to neumožní, protože v České republice konkrétně nám řada vakcín leží v mrazácích, z druhé strany odmítáme například vakcíny nabídnuté z jiných třetích zemí, které ještě Evropská komise neschválila Tak zároveň vás to bude stát prostě neskutečné prostředky a pro čtyřčlennou rodinu v České republice, která má jedny z nejdražších PCR testů v celé Evropě, to bude znamenat náklad třeba 12 000 a já si úplně nedovedu představit, jak to umožňuje někomu volně cestovat, protože každá rodina bude muset zvažovat. To znamená, těch otazníků tam pro mě zůstává poměrně hodně. Já jsem asi chápala, že nějaký systém bude muset vzniknout, ale pevně jsem doufala, že teď upřeme veškeré síly na to, abychom zajistili dostatečné množství očkovacích látek pro naše občany a potom se pojďme bavit o nějakém systému. Paní eurokomisařka řekla, že...

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Dostanete slovo ještě. Pane Zahradile, vy jste se to trochu ošíval při té výpovědi paní Konečné, jak vy se díváte na ten instrument toho covid pasu, je to spravedlivé, je to správné, protože na druhou stranu je to cesta, nebo je to alespoň něco, čeho se chytit, co ti lidé zkrátka, nebo co my všichni asi chceme.


Jan ZAHRADIL, předseda europoslaneckého klubu strany /ODS/:
Já jsem se neošíval při výpovědi paní Konečné, já s ní v zásadě souhlasím. Problém je jenom v tom, že když jednou necháte paní Konečnou mluvit, tak už se těžko potom dostáváte ke slovu. Ale já myslím, že ten požadavek je legitimní na nějaký mezinárodní certifikát. Já jsem si tady přinesl svůj mezinárodní očkovací průkaz, tady ukážu na kameru, to je prostě papírová obdoba jakási toho, co se tady teď zavádí, když nemáte v tom nějaká očkování, třeba proti já nevím žluté zimnici, tak nedostanete víza třeba do některých tropických zemí, do Afriky, například, a podobně. My v Evropě víza nemáme, máme Schengen, čili musíme pracovat na tom, aby se ty hranice znovu nevytvářely, neobnovovaly. A tady je asi moje hlavní výtka nebo spíš otazník, k tomu, co tady bylo řečeno, to znamená, že je tady jakási nerovnost mezi očkovanými a testovanými, mezi těmi, kdo tedy budou bezplatně očkováni a kdo budou s poplatkem testováni. To se musí vyřešit a také samozřejmě, jak už na to narazila paní Konečná, s tím nedostatkem vakcín, protože to se také musí vyřešit. Ale to, co zajímá mě, je, jak se to bude prakticky provádět. To znamená, když pojedu autem do Německa, bude stát na hranici kontrola, která mě do toho Německa nepustí, když se neprokážu tím digitálním nebo papírovým certifikátem, že jsem očkován nebo testován? Když budu chtít jet na dovolenou do Řecka nebo kamkoliv jinam, neprodají mi letenku, neprodá mi letecká společnost letenku, když se neprokážu certifikátem, že jsem očkován nebo testován? Čili tyhle ty praktické dopady toho bych velmi rád věděl, jak budou řešeny.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Máme tu místopředsedkyni Evropské komise, tak se rovnou zeptáme. Paní Jourová, můžete panu Zahradilovi v tuto chvíli nabídnout odpovědi na ty otázky, které on tu předestřel?

Věra JOUROVÁ, místopředsedkyně Evropské komise /ANO/:
Samozřejmě ráda. My jsme potřebovali přijít s takovým návrhem, který umožní cestování přes hranice. A zároveň komise od začátku pandemie říkala, že se hranice zavírat nemají a že se má nechat volný průchod zboží a samozřejmě i lidem a zabírat jenom v těch nejnutnějších případech. Takže já předpokládám, že ty kontroly na hranicích by být neměly, ale přesto je máme. Momentálně je to šest států, které přes naše výzvy pořád nechávají hranice uzavřené. Takže ale ten certifikát by měl sloužit jako základní průkaz pro člověka, který se rozhodne cestovat, aby měl určité záruky, že pokud ten druhý stát bude ten certifikát vyžadovat v určitých situacích, například na tom letišti, tak, aby se mohl prokázat. Samozřejmě, že pokud se dohodneme se státy, že budou uznávat vzájemně ty certifikáty vydané v jednotlivých zemích, tak to bude platit a budou se na to moci lidi spolehnout.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Další otázka férovosti, která se otevírá, je to, jestli je spravedlivé, aby mohli bezproblémově cestovat lidi naočkováni pouze určitými typy vakcín, co když se třeba maďarská rodina, která se prostě nechala naočkovat čínskou nebo ruskou vakcínou, protože je to v jejich zemi možné, a protože těm vakcínám důvěřuje, tak co když bude chtít cestovat po Evropě.

Věra JOUROVÁ, místopředsedkyně Evropské komise /ANO/:
Momentálně jsme v takové situaci, že se státy zase dohodly, že se bude trvat na tom, aby se v Evropské unii očkovalo takovými vakcínami, které projdou Evropskou lékovou agenturou. A pokud se státy rozhodnou jít na vlastní pěst, jako to udělalo Maďarsko, tak si můžou tu vakcínu schválit samy. A ten náš návrh říká, že zase budou uznávat vakcíny, které prošly tím schválením evropským, protože tam my vidíme jako záruku bezpečnosti právě to, že to prošlo touto agenturou a jednotlivé členské státy mohou uznat i jiné vakcíny, které tím prošetřením neprošly. Podotýkám, že Sputnik V už prochází teď šetřením, Evropskou lékovou agenturou, takže je možné, že do června tu certifikaci bude mít taky.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Paní Konečná, ambice zejména jižních států je to celé schválit do léta, aby se rozběhla letní sezóna, je to reálné, jak složité budou ty debaty?

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně a místopředsedkyně strany /KSČM/:
Já myslím, že budou velmi složité. Bude to také třeba o ochraně osobních údajů, na kterou nesmíme zapomínat, protože ve chvíli, kdyby se našla nějaká většina, která toto schválí, tak musí být zaručeno, že se s těmi vašimi údaji a bezpochyby tam bude minimálně nějaký údaj typu rodného čísla, čísla občanského průkazu či ničeho podobného, čím se budete identifikovat, prostě nekšeftovalo a nevznikaly nám zase seznamy, které se budou prodávat. Zároveň tady máme jeden dost zásadní problém od včerejška, kdy Francouzi přišli s tím, že PCR testy nejsou schopni detekovat jednu z variant koronaviru. Myslím si, že a obávám se, že takových může být ještě víc. To znamená, ani ty PCR testy nám nemusí dávat tu záruku. A zároveň je to samozřejmě o tom, že já nesouhlasím s paní komisařkou, že například očkování vakcínou Sputnik by nemělo být uznáváno, protože je to vakcína, kterou uznává 44 autorit, zdravotnických autorit různých států na světě. Je to vakcína a není to o bezpečnosti, to přece není o tom, jak tady v České republice pan premiér a pan ministr Blatný neustále odmítají, protože mají prostě, nemají odvahu do toho jít a dát občanům České republiky vakcínu, kterou zoufale potřebují, na kterou čekají, ale tohle není o bezpečnosti těch občanů. To je jenom o tom, že uznávám něco, co si ti lidé nechali aplikovat a v těch jejich státech to ty zdravotní autority schválily. To znamená, těch otazníků je tam pro mě obrovské množství a domnívám se, že bude velmi komplikované, byť chápu ten tlak těch jižních států, aby se to do června stihlo.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Zahradile, je ta debata o těch alternativních vakcínách nebo zkrátka vakcínách, které ještě nebyly schváleny EMA o odvaze, nebo bezpečnosti, jak to vnímáte?


Jan ZAHRADIL, předseda europoslaneckého klubu strany /ODS/:
Hlavně je to o jednotných pravidlech, jestli tady chceme mít jednotný digitální certifikát, jak tady padlo, tak pro něj přece musí platit jednotná pravidla. Na ten jeden problém už jsme tady narazili na začátku, to je ten problém, že tam budete mít kategorie očkovaných a kategorie testovaných, které se vlastně od sebe liší, takže minimálně pokud jde o tu vakcinaci, tak by tady měla platit jednotná pravidla, to znamená, že by to měly být vakcíny, které mají na sobě, řekněme, jedno razítko, v tomto případě razítko tedy Evropské lékové agentury. A já bych třeba vůbec nedramatizoval situaci kolem té ruské vakcíny Sputnik, ona už prochází tím schvalovacím procesem. My máme schválené v tuhle chvíli 4 vakcíny v Evropské unii. Další 3 jsou v tom systému Rolling Review, to znamená, že se posuzují. Jednou z nich je i ta ruská vakcína. Některé země nebo výrobci v některých zemích, v Německu, v Itálii, tuším, jestli si vzpomenu, tak dokonce dali už najevo, že jsou ochotni licenčně tu ruskou vakcínu vyrábět. Takže já bych to nedramatizoval, myslím, že v řádu maximálně několika týdnů se dozvíme, jak to s těmi vakcínami, které jsou teď, probíhají tedy tím systémem povolení, jak to s nimi dopadlo.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Když jsme u toho apelu na jednotná pravidla, nenastane situace, kdy se třeba Řecko nebo jiný jižní stát, který velmi závisí na turismu, prostě rozhodne, že svoje pravidla zcela uvolní, nehledě na evropskou legislativu, co potom? Nebude to chaos?


Jan ZAHRADIL, předseda europoslaneckého klubu strany /ODS/:
To se samozřejmě může stát. V podstatě pořád tady existuje něco, čemu se říká státní suverenita. To znamená, že stát si může rozhodnout, za jakých podmínek a koho pustí na své území. To tak je. Samozřejmě v Evropské unii je to omezeno jednak tím volným pohybem osob, který ovšem zase může být omezen za některých podmínek, jako třeba v případě pandemie. Takže ano, já nevylučuji, že některý stát, třeba z ekonomických důvodů, třeba stát, který je závislý hodně na cestovním ruchu, to tedy ještě víc rozvolní a uvolní, ale to neznamená, že by ten certifikát, ať už digitální nebo papírový, tady neměl existovat. Já se spíš vracím na začátku zpátky k té první otázce, protože tam mám pocit, že mi paní komisařka tak úplně neodpověděla. Znamená to, že budou povoleny uvnitř Schengenu nějaké hraniční kontroly, které budou kontrolovat, jestli ten, kdo přijíždí do toho státu, tak tedy má ten certifikát, ať už v digitální nebo papírové podobě, nebo nemá? A když ho nebude mít, tak ho tam nepustí? To je, myslím otázka, která zajímá úplně každého.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Paní Jourová, vaše reakce.

Věra JOUROVÁ, místopředsedkyně Evropské komise /ANO/:
Já jsem na to odpověděla. Řekla jsem, že my nedoporučujeme státům, aby zavíraly hranice.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
To vám nestačí tedy.


Jan ZAHRADIL, předseda europoslaneckého klubu strany /ODS/:
Nedoporučují.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pojďme k dalšímu velkému tématu. Paní Jourová, rakouský kancléř Kurz si stěžuje, že distribuce vakcín v Evropské unii není už nějakou dobu férová, připouštíte to?

Věra JOUROVÁ, místopředsedkyně Evropské komise /ANO/:
Mě to překvapilo a musím říct, že jsem sledovala i dnes, pokud mi čas dovolil, prohlášení pana kancléře Kurze, že on trošičku mírnil ta svá prohlášení, protože princip byl stanoven takto. Evropská komise doporučila, aby se státy podělily o vakcíny spravedlivě podle počtu obyvatel, to si myslím, že bylo nezpochybnitelné kritérium. A státy potom u těch výrobců vakcín, které prošly certifikací a s kterými máme smlouvu, dojednávaly počty svých vakcín, to znamená vakcín pro svoje státy a určovaly si mix těch vakcín, to znamená, vybíraly si, kolik procent od Pfizeru, kolik od Moderny, kolik od AstraZenecy a bylo to skutečně na nich. A mně není známo, proč některé státy si objednávaly více a některé méně, čímž se odchýlily vlastně od toho indikátoru, který byl na začátku komisí doporučen jako jediný spravedlivý, což je počet obyvatel.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Paní europoslankyně Konečná, vy jste v interview před časem řekla, že jste jako stínová zpravodajka byla u vyjednávání veškeré legislativy, která vedla k tomu, že vůbec nějaké vakcíny máme v Evropské unii. Tak objednávala a rozdělovala Evropská unie spravedlivě a taky objednávala česká vláda včas?

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně a místopředsedkyně strany /KSČM/:
Tak za prvé, já jsem byla u tvorby legislativy, ale bohužel jsme nebyli a dodnes nejsme u té transparentnosti toho procesu týkající se toho, jak jsou ty smlouvy vůbec nasmlouvané, kolik těch dodávek je nasmlouvaných, v jakých časových horizontech, za kolik peněz, kolik peněz za ni daňoví poplatníci zaplatí. Já už jsem v listopadu, když kolegyně Pěnčíková z
Poslanecké sněmovny psala interpelaci panu ministru Blatnému, bylo to možná 2 dny po nástupu do funkce, jsem se ho ptala a on mi vlastně přiznal, že na tom v té první fázi Česká republika objednala vakcíny pouze zhruba pro 30 % obyvatel, že to potom tedy nějak navyšovali, ale to, že jsme selhali a česká vláda v tom selhává vlastně celý rok, to já si zatím tvrzením prostě stojím. My, bohužel, dodneška nevíme, kolik si který členský stát objednal. Já mám odpověď z Evropské komise, která nám vlastně říká, že členské státy zakazují, aby to europoslanci věděli, takže my netušíme, jaké jsou ty poměry. Z druhé strany musím říct, že jsem moc ráda, že tady existuje zčásti aspoň ta solidarita v tom, že některé z členských států se aspoň dočasně vzdaly svých dávek vakcín a posílají je do České republiky. Poslední věta, my nicméně bychom měli být natolik schopní, že je budeme očkovat a nebudou nám ležet v mrazácích, jak to bohužel vidíme, protože vakcína není politický nástroj a neměla by být volebním nástrojem pana premiéra, že si bude vybírat komu ano a komu ne. A viděli jsme to na případu pana Sehnala, že tady prostě ti movitější a víc známí tu vakcínu dostanou a nedostanou ji chronicky nemocní, nemocní pacienti, nedostanou ji staří lidi. Je v tom prostě neskutečný bordel v České republice, já se omlouvám za to slovo, vysíláte po desáté, ale to, co se tu děje, je něco neuvěřitelného. Takže i kdybychom tu možná měli o 2 000 000 vakcín víc, tak se k ní lidé, kteří jsou na ní životně závislí, prostě nemají šanci dostat.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Paní Jourová, další klíčové téma těchto dní. Jakýmsi symbolem nesnází Evropské unie se stala vakcína od firmy AstraZeneca, jak se díváte na stav, kdy některé členské státy pozastavují očkování touto vakcínou a jiné jí očkují dál?

Věra JOUROVÁ, místopředsedkyně Evropské komise /ANO/:
Já se moc omlouvám, tohle je spíš odborný problém, do kterého bych opravdu nerada vstupovala nějakým svým neodborným názorem. Ale samozřejmě netrpělivě čekám na dobrozdání Evropské lékové agentury, které, pokud se nemýlím, má přijít zítra.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Zahradile, faktem je, že v Evropské unii dojde k omezení dodávek vakcín firmou AstraZeneca o 73 %, jak je možný takový masivní výpadek a není to možná argument i pro některé státy, aby šly vlastní cestou?


Jan ZAHRADIL, předseda europoslaneckého klubu strany /ODS/:
Záleží na tom, jak jsou uzavřeny ty smlouvy. Já jsem smlouvu s firmou AstraZeneca neviděl, takže nevím, do jaké míry jsou tam možné sankce, nebo v jakém prostě intervalu se může pohybovat ten dodavatel a jak moc může krátit ty dodávky. Vůbec ta situace kolem vakcíny AstraZeneca je tedy podivná, protože v Británii s ní naočkovali v zásadě bez problémů 30 000 000 lidí a najednou na kontinentě prostě tahle vakcína čelí jakési téměř bych řekl mediální kampani. Mimochodem je to vakcína, která je postavená na úplně stejném principu jako ta ruská vakcína Sputnik, o které tady mluvila paní Konečná, to je ten adenovirální vektor, na rozdíl od Pfizeru a Moderny, které jsou postaveny na jiném principu. Ale zdá se tedy, že opravdu v tuhle chvíli Evropská unie je primárně odkázána na produkci firmy Pfizer, protože Moderny je málo, navíc je americká, takže jsou tam ty problémy asi s exportem. AstraZeneca čelí tady jakémusi problému s nějakými šaržemi, možná spíše mediálně vytvořenému, no a Johnson and Johnson ještě nezačal dodávat. Takže Pfizer je teď hlavní, to je vlastně ta záchrana a doufám, že se podaří, aby tahle firma, tento výrobce výrazně navýšil kapacity, aby se nám do léta podařilo rozdistribuovat nebo komisi a jednotlivým vládám se podařilo rozdistribuovat adekvátní počet vakcín.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Zatím děkuju. Paní Jourová, ještě jedno téma velmi krátce, které je mimo agendu této debaty, ale bude v agendě Událostí, komentářů později, a to sice kvóty na potraviny. Zajímá mě, jestli hrozí Česku žaloba ze strany Evropské komise za nedovolené omezování dovozu, pokud by byl schválen zákon, který právě kvóty na české potraviny zakotvuje?

Věra JOUROVÁ, místopředsedkyně Evropské komise /ANO/:
Je to trošku nestandardní, když vám to řeknu úplně natvrdo, protože my se oficiálně vyjadřujeme až k zákonům, které jsou schváleny v
parlamentech, ale řeknu to přímo, už jsem to říkala předtím. Ta kvóta je namířena proti českým spotřebitelům, umíme udělat daleko lépe propagaci českým výrobcům bez nějakých zákazů a omezování. Takže já pořád doufám, že ten zákon neprojde. Na vaši otázku, pokud hrozí řízení o prodloužení smlouvy, tak pokud ten zákon by prošel v této podobě, tak ano. Ale já bych moc si přála, aby ten zákon prošel bez těch kvót, protože tam je velice důležitá část, která se týká dvojí kvality potravin a na tu opravdu já čekám, protože jsem na tom pracovala několik let a nebyla to jednoduchá bitva to prosadit. Takže doufám, že v této části ten zákon projde.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Dámy a pane, díky moc za debatu, pěkný večer přeju.

Věra JOUROVÁ, místopředsedkyně Evropské komise /ANO/:
Děkuju vám za pozvání, hezký večer.


Jan ZAHRADIL, předseda europoslaneckého klubu strany /ODS/:
Díky, na shledanou.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Covid pasy jsme probrali. Pojďme dál. Jak dlouho ještě zůstanou zavřené okresy a jsou právě kvóty na české potraviny dobrý nápad? A taky, jak se staví rozhledny a v čem připomínají moře. Dnešní Události, komentáře ještě nekončí.

 

Jan Zahradil

předseda europoslaneckého klubu ODS
expert pro zahraničí