8. března 2021

Seznam Zprávy: Unie s vakcínami zaspala. Dodnes nevíme, kolik jich objednala

(Seznam.cz) Neschvalujte vakcínu Sputnik V k nouzovému použití, vyzvala dnes Evropská léková agentura státy EU. Podle agentury zatím nejsou k dispozici dostatečná data ani dokumenty. Mají poslechnout? A selhala EU při zajišťování vakcín? Hostem Ptám se já byl europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem můžete zhlédnout na Seznam Zprávy.

Sputnikem V se v Unii očkuje zatím jen v Maďarsku, zásilky vakcíny však obdrželo rovněž Slovensko, kde se má používat na základě výjimky udělené ministerstvem zdravotnictví. A vakcína by se možná mohla brzy dostat i do Česka. Dle prezidenta Miloše Zemana by jí mohla pro použití v ČR stačit pouze certifikace Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Podle Evropské lékové agentury (EMA) by ale evropské státy neměly vakcínu nouzově schvalovat a měly by počkat na posouzení její bezpečnosti agenturou.

Jenže zatímco EMA použití jiných než schválených vakcín zatím nedoporučuje, podle kritiků těch certifikovaných není v Unii dost. A k postupu Bruselu byl kritický i  Jan Zahradil„Je namístě konstatovat, že covidovou krizí se Evropská unie střelila do obou nohou tak jako ještě nikdy předtím – ani za finanční a bankovní krize, ani za migrační krize. A to doslova před celým světem, který tu ztrátu kredibility sleduje v přímém přenosu,“ napsal na konci února na své facebookové stránce.

„V těchto vakcinačních závodech EU jasně prohrála. Jsem zvědav, jaké dlouhodobé dopady na vztah členských zemí a jejich obyvatel vůči celému integračnímu projektu to bude mít,“ pokračoval.

Jan Zahradil

předseda europoslaneckého klubu ODS
expert pro zahraničí