8. února 2021

Jana Černochová: ČRo Plus: Vojáci jsou teď děvečkou pro všechno, je nefér škrtat zrovna v jejich rozpočtu

(ČRo Plus ) V prosinci při schvalování státního rozpočtu přišla česká armáda o deset miliard korun. Zpět má zatím jen polovinu, přestože premiér Andrej Babiš (ANO) přislíbil vrátit vojákům odkrojenou částku už na začátku ledna. „Část prostředků byla odebrána z mandatorních výdajů, takže v tuto chvíli chybí armádě finanční prostředky na tom nejzákladnějším – platy, pojištění nebo příspěvky do organizací, jako je NATO,“ vypočítává šéfka sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS).

Celý rozhovor s Janou Černochovou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Zástupci armády museli k této strategii přistoupit z prostého důvodu, vysvětluje poslankyně Jana Černochová: „Kdyby v tuto chvíli škrtli jakoukoliv položku v oblasti investic, nemohli by zahajovat žádné tendry, protože zbytek investičních prostředků je už pod smlouvami a nelze v nich škrtat.“

Česká armáda se tak podle Jany Černochové dostává do problémů s běžným financováním. „A to mi přijde absolutně nefér v době, kdy armáda z důvodu pandemie pomáhá ve všech možných pozicích. Nemůžou za to být potrestáni vojáci, kteří jsou v tuto chvíli děvečkou pro všechno. Bez nich bychom covidovou pandemii nezvládli.“

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu