11. ledna 2021

Události, komentáře: Ministerstvo chce výhody pro očkované

(ČT 24) Ministerstvo zdravotnictví chystá změnu zákona, která by lidem očkovaným proti covidu poskytovala jisté zvýhodnění. Například v cestování nebo v podobě vstupů na kulturní či sportovní akce. Nejde o diskriminaci? Legislativní pohled na očkování nabídli v Událostech, komentářích zmocněnkyně vlády pro lidská práva Helena Válková (ANO) a předseda ústavně-právního výboru sněmovny Marek Benda (ODS). Na jejich debatu navázal rozhovor s lékařkou Helenou Stehlíkovou.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Od logistiky vakcinace teď pojďme k dalšímu velmi diskutovanému pohledu, a to pohledu legislativnímu. Hostem ve studiu je
Marek Benda, předseda poslanců ODS. Dobrý večer.

Marek BENDA, předseda ústavně-právního výboru PS PČR /ODS/:
Nejsem předseda
poslanců, ale jsem předseda ústavně-právního výboru. Předseda poslanců ODS je Zbyněk Stanjura.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Omlouvám se. Každopádně vás tady vítám.


Marek BENDA, předseda ústavně-právního výboru PS PČR /ODS/:
Děkuju.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A ve spojení s námi je taky Helena Válková,
poslankyně hnutí ANO a zmocněnkyně vlády pro lidská práva. A tu zdravím do Karlových Varů. Dobrý večer.

Helena VÁLKOVÁ, zmocněnkyně vlády pro lidská práva:
Dobrý večer z mrazivých Karlových Varů. Doufám, že mě slyšíte.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Slyšíme vás výborně a hned tedy první otázka na vás, paní
poslankyně. Ministerstvo zdravotnictví chystá změnu zákona, která by lidem očkovaným proti covidu poskytovala jisté zvýhodnění, například vstupy na kulturní nebo sportovní akce, možná i cestování. Jak byste o této novele jako poslankyně hlasovala? Byla byste pro, nebo ne?

Helena VÁLKOVÁ, zmocněnkyně vlády pro lidská práva:
Za prvé ta legislativa je sice v dohlednu, ale to v dohlednu znamená, až bude vakcína pro všechny, kteří budou mít zájem se oočkovat a skutečně budou mít i tu možnost se oočkovat. To znamená, já to odhaduji, a jak jsem byla informována z ministerstva zdravotnictví, protože na tuhle otázku jsem se chtěla připravit, někdy v létě, pozdním jaře. My v současné době nedovedeme odhadnout, do jaké míry ty dodávky budou plynulé a jak se podaří ty zájemce, a je jich většina naštěstí, kteří by chtěli se oočkovat, skutečně oočkovat. A od toho se budou odvíjet i další legislativní kroky. Čili vaše otázka je v současné době seriózně nezodpověditelná. Nikdo z nás neví, jak se bude situace vyvíjet a jaká legislativní opatření bude třeba přijmout. Můžu ale veřejnost ujistit o tom, že žádné zvýhodňování v tom smyslu tady, jak už to běhá i po sociálních sítích, nebude. Koneckonců diskriminaci bych ani jako zmocněnkyně vlády pro lidská práva připustit nemohla v jiných směrech, takže o to méně této ostře sledované oblasti…aby plynule probíhalo očkování.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Takže paní
poslankyně... Ano, další otázka, proč tedy podle vás vláda v této věci o ní debatuje s takovýmhle časovým předstihem, protože je to opravdu velmi daleko, zatím je proočkovaných nějakých 40 000 lidí, zdaleka není k dispozici vakcína pro všechny, když například ta informační kampaň k očkování, která už možná dávno měla běžet, stále neběží?

Helena VÁLKOVÁ, zmocněnkyně vlády pro lidská práva:
Já jsem o tom skoro přesvědčená, že je to právě proto, aby se vláda dobře připravila, ale současně, aby i čelila těm různým fake news a obávám, protože v současné době faktická situace je jiná než ta, kterou vidíme často právě v těch sociálních sítích. Lidé se chtějí nechat očkovat. Zatím ty zkušenosti jsou velmi pozitivní, a to není jenom z České republiky. Já nejsem vůbec odborník, zdravotník ani lékař, jak všichni vědí, to znamená, byla bych poslední, která by to hodnotila, ale vím a čtu a monitoring mám k dispozici, že i v zahraničí jsou minimální reakce na vakcinaci. A tím asi stoupá i chuť, odhodlání se nechat očkovat. Samozřejmě to, co je asi podstatné říci, musíme také sledovat ten poočkovací průběh, to znamená, jak se to bude vyvíjet, kolik lidí, jestli 95, 99 % z těch, kteří byli očkováni, kdy by zase eventuálně mohli být nakaženi, jestli za rok, za 3 čtvrtě roku. To všechno jsou velké neznámé. Ale nejenom u nás v České republice.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ano, paní
poslankyně, děkuju vám prozatím.

Helena VÁLKOVÁ, zmocněnkyně vlády pro lidská práva:
Dneska jsem o tom hovořila s německými kolegy.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám. Teď, aby se ke slovu dostal také
Marek Benda. Jaký je váš pohled na tuhle otázku? Je ta debata správně načasovaná a má vůbec nějaká taková otázka vyvstávat? Protože on benefit proočkovaného zároveň někdo může vidět jako diskriminaci toho neočkovaného.

Marek BENDA, předseda ústavně-právního výboru PS PČR /ODS/:
To samozřejmě tak je. Já myslím, že ta otázka, že dokáže vždycky celkem neomylně, a ministerstvo zdravotnictví je v tomhle úplným expertem, v tom, že místo toho, aby řešilo skutečné problémy v tu chvíli, tak jako vymýšlí nějaké problémy do budoucna. My v tuhle chvíli nevíme pořádně, jak dlouho ta vakcína bude fungovat, jestli se bude přeoočkovávat jednou za půl roku, jednou za rok. Nejsou schopni nám zdravotní experti odpovědět na otázku, jestli ta osoba může být nadále nakažlivá. Pan ministr Blatný říká: Nemůže. Jeho předchůdce, pan exministr Prymula, říká: Může. Pan ministr Blatný říká: No možná může. Pokud připustíme, že osoba ochránila jenom sama sebe a pro ostatní je stále nebezpečím, tak pak se bavit o nějakých benefitech přece nedává vůbec žádný smysl. Ale vůbec žádný, protože pak tím opravdu neřeším vůbec nic. Takže já si myslím, že fakt je ta debata hrozně předčasná a že zbytečně jako štengruje tu náladu v České republice, kterou vidíme všichni, že je taková, jako je tady část lidí, kteří z toho mají velikánský strach, a značná část lidí nebo možná stejně velká, možná menší, ale ne nepodstatná skupina lidí, kteří říkají jako: Děláte z komára velblouda. A čím víc se pokoušíme tyhle skupiny jako dostat do sebe, do vzájemné války a říkat: Jedna vyhraje 100:0, druhá prohraje 100:0, tak vlastně děláme strašně špatně pro obyvatelstvo České republiky. Takže já bych rozhodně teď tu debatu doporučoval utnout a vrátit se k ní jako, až budeme mít nějaké, to, co říkala paní profesorka, je samozřejmě pravda, až budeme napřed schopni vůbec to lidem nabídnout, až budeme mít nějaké údaje o tom, k čemu je to dobré, jestli to chrání jenom mě nebo i lidi okolo mě a na jak dlouho je to chrání.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ale na druhou stranu jednou ta situace nastane, že bude proočkovaná potřebná část společnosti. Já se ptám na to, jestli je vůbec legitimní takovouto debatu a správné a spravedlivé takovouto debatu otevírat? Protože třeba Německo na to jde opačně a hledá způsob, jak zabránit privilegovaní očkovaných lidí. Tak jestli by třeba česká vláda neměla jít tím stylem nějaké pozitivní motivace a vysvětlování argumentů.


Marek BENDA, předseda ústavně-právního výboru PS PČR /ODS/:
To by samozřejmě měla. Já právě proto říkám, že bych teď tu debatu neotvíral, protože jenom jako rozdírá rány, které v té společnosti už stejně jsou. Já bych samozřejmě jako zákonná opatření, která řeknou: Na to, abyste se... A ministr, když se to projednávalo v prosinci, tak tam ty návrhy byly, nesmí být nikdo diskriminován, ministr říkal: To je jasné, o tom není žádná pochyba, nikdo nebude diskriminován, nebude to nikdy žádnou podmínkou. Ono pak bude velká otázka, jestli to nezačnou dávat soukromé společnosti do svých pravidel. Ale i ty musí vědět, k čemu je to celé očkování dobré, jaké jsou důsledky. A tam se povedou ty diskriminační podle mě spory a žaloby a možná bude zasahovat vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Představa toho, že to stát dá do zákonů a řekne: Kdo nejste naočkovaní, nesmíte ze svého bytu vylézt ven... Tu pokládám za zcela neprůchodnou.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní
poslankyně Válková, vy nesouhlasně kroutíte hlavou, jak tedy byste viděla tu situaci, že třeba...

Helena VÁLKOVÁ, zmocněnkyně vlády pro lidská práva:
Ne naopak, paní redaktorko, promiňte, ne nesouhlasně, já jsem právě nesouhlasně kroutila hlavou, ale ne nad tím, co říkal pan kolega a předseda ústavně-právního výboru Benda. On má naprostou pravdu, že by bylo absurdní někomu třeba zakazovat vycházení z domu, já jsem to ani neslyšela. To je úplná blbost teda, promiňte mi tenhle vulgární výraz. Ale tady jsem se už neudržela. Samozřejmě, že můžeme, ale to není diskriminace, představte si situaci, ale ta taky nebude v zákoně, takže já s tím souhlasím, s tím, co řekl v tomto směru, že někdo, kdo bude mít očkovací průkaz nebo prohlásí a potvrdí, že byl, potvrdí se, že byl očkovaný, tak se bude moci zúčastnit nějakého masového divadelního vystoupení, koncertů a podobně. A někdo jiný, aby se mohl zúčastnit, tak bude muset předložit potvrzení o tom, že je negativní. Čili ten druhý bude muset někam jít a třeba zaplatit si ten test, který něco stojí, aby měl to potvrzení o tom, že je negativní. Takže tady můžeme říkat: Je to diskriminace, není to diskriminace? Ale já si myslím, že tohle by diskriminace nebyla. Protože já mám možnost se dobrovolně rozhodnout, jestli se jednou zdarma nechám oočkovat a budu mít klid, anebo jestli mě budou teda, zase to řeknu velmi lidově, buzerovat pořadatelé na každém koncertu, který přesáhne určitý počet lidí s tím, abych jim ukázal potvrzení o tom, že jsem negativní...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
No jistě, pak tady ale jsou lidé, kteří třeba očkovaní vůbec být nemohou, například ze zdravotních důvodů. A ti by byli vlastně vyřazení úplně.

Helena VÁLKOVÁ, zmocněnkyně vlády pro lidská práva:
Ano, alergici třeba jistě, no to samozřejmě... No, a to je přesně to, co tedy odkazuji i na svého předřečníka, pana kolegu Bendu, že to je úplně předčasná diskuze, že si to vůbec nedovedu představit, že by soudný člověk chtěl diskriminovat někoho, kdo už je diskriminován svým vlastním zdravotním stavem, my si vymýšlíme problémy. Víte, co bychom měli řešit? My bychom teď měli opravdu řešit spíš to, abychom rozptýlili ty nejistoty, obavy a zmatek a chaos mezi populací a trošku zasypali ty příkopy mezi tou částí, co se nikdy nechce očkovat, já myslím, že jí je velmi malá část veřejnosti, ale je tady. Musíme s nimi komunikovat. Koneckonců to se stalo třeba i na tom veřejném slyšení s Danielem Landou. Dostali prostor a mohli komunikovat svoje názory s námi
poslanci. A s tou většinou, která se chce očkovat, ale zatím ještě, jak všichni víme, nemá tu možnost, protože vakcína není k dispozici...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vy, mluvíte paní
poslankyně, vy mluvíte o komunikaci. Ale to jsme zpátky u té kampaně, na kterou jsem se ptala na začátku, která už možná dávno měla běžet a zatím neběží. Pane poslanče Bendo, žádná zázračná vakcína neexistuje, očkování nesmí být povinné, řekl o víkendu na demonstraci Václav Klaus starší a dodal, že on tedy sám se očkovat nenechá. Jak velký může mít podle vás vliv prohlášení bývalého prezidenta, mimochodem spoluzakladatele a prvního předsedy vaší ODS na veřejnost?

Marek BENDA, předseda ústavně-právního výboru PS PČR /ODS/:
Václav Klaus rád provokuje. Vždycky rád provokoval, vždycky ho to mimořádně bavilo. Samozřejmě jeho slova nějaký dopad na veřejnost mají, ale myslím si, že už to teda rozhodně není tak, jako když byl prezidentem. Já ještě bych jenom navázal na to, co říkala paní kolegyně Válková. My musíme opravdu napřed vědět, jestli očkování znamená, že nevytvářím hrozbu pro nikoho jiného. Protože jinak pak to očkování, jako tak půjdeme všichni na koncert, půlka bude očkovaných. Ti ale jsou potenciální nositelé. Ti ostatní tam přijdou s negativním testem v tu chvíli, ale nejsou očkovaní. Ti se od nich nakazí? Jako tam jsou přece jako obrovské problémy, které fakt nevíme, a fakt si myslím, že teď by bylo záhodno, aby ti lidé, kteří se dneska očkovat chtějí, a zejména v té starší populaci je to opravdu asi velká většina, já myslím, že v té mladší ne, protože to tak necítí, tak abychom k nim ty vakcíny dokázali dopravit a dokázali jim ten pocit jistoty, že už nejsou ohroženi bezprostředně, abychom jim dokázali dodat. A ne vést hádky o to, jestli mě pustí do hospody, když budou oočkovaný, nebo nepustí. Fakt si myslím, že ministerstvo zdravotnictví by se mělo věnovat jiným věcem, než kterým se věnuje.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pojďme od, řekněme, etického problému k té praxi. Poprosím paní
poslankyni o stručnou odpověď. Ministr zdravotnictví Blatný mluvil o tom, že bych chtěl očkovat až 100 000 lidí denně. Z toho zhruba půlku by měli obstarat praktičtí lékaři. Je to podle vás reálné to číslo?

Helena VÁLKOVÁ, zmocněnkyně vlády pro lidská práva:
To se ptáte teď neodborníka. Tady bych radši byla ráda, kdybyste se zeptala někoho, kdo je v té zdravotní oblasti erudovanější. Nedovedu na tu otázku odpovědět, skutečně nedovedu. Nedovedu na tu otázku odpovědět a řekla bych vám, já vám to řeknu asi takhle - já doufám, že když to říká ministr zdravotnictví, vůči kterému mám respekt a ráda bych mu věřila a zatím mu věřím, tak že je to pravda.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane
poslanče Bendo? Taktéž nejste odborník.

Marek BENDA, předseda ústavně-právního výboru PS PČR /ODS/:
Nejsem odborník, nejsem u mrazáku, ale všechno je reálné, když se chce. Upřímně řečeno. Jako když bude dostatek dávek, který zatím nemáme, a je s otazníkem, kdy je budeme mít, prostě tak jsme schopni nasadit takové síly. Zase očkování není věc, kterou musí provádět superodborný lékař, jsme schopní nasadit takový cíl, aby se to zvládalo. Ale to je víc věc na ministra zdravotnictví a na případné krizové síly v zemi, které tyhle věci umí nepochybně zvládnout.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Helena Válková, paní
poslankyně, děkuju vám. Dobrý večer.

Helena VÁLKOVÁ, zmocněnkyně vlády pro lidská práva:
Přeji hezký večer i vašim divákům.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A
Marek Benda, poslanec ODS. I vám děkuju.

Marek BENDA, předseda ústavně-právního výboru PS PČR /ODS/:
Děkuju za pozvání a přeji hezký večer i do Karlových Varů.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR