15. října 2020

Ať Zeman předává metály jindy

(www.blesk.cz) Po 22 letech odchází Miroslava Němcová z Poslanecké sněmovny. Už nemá ani poslaneckou kartičku do budovy, kde předsedala všem dvěma stovkám poslanců. Její jméno a fotografie už není ani na webu mezi jejími kolegy v poslaneckém klubu ODS. Z politiky Němcová ale nezmizí. Přesouvá se o pár metrů dál do Senátu. Zvítězila totiž v nedávných senátních volbách v Praze 1. Blesk Zprávám politička prozradila, jaké to je opouštět Sněmovnu po tolika letech, proč si myslí, že budou předčasné volby, a zkritizovala prezidenta Miloše Zemana za to, že trvá v době koronavirových opatření a v době nouzového stavu na slavnostním ceremoniálu u příležitosti předávání státních vyznamenání.

Před pěti dny jste se stala, paní Němcová, senátorkou. A po 22 letech vám zanikl mandát poslankyně. Už se chystáte na přesun do horní komory parlamentu?

Chystám. Právě balím ve Sněmovně kancelář.

Jaké to je po tolika letech?

Myslím, že je to stejné, jako když se člověk po 22 letech stěhuje. A jestli byl takový jako já, a zdálo se mu, že se vše může ještě někdy hodit, a tak je to škoda vyhodit, tak určitě ví, jaká je to fuška. Mám tu teď asi pět košů, vše třídím, koukám co a kam dát, je to takové loučení…

Cítíte nějakou nostalgii?

Trochu ano, protože, když člověk probírá každý papír, tak se nutně vrací o 10, 15, 20 let zpět a najednou si oživuje situace, které byly v paměti už trochu zastřené, a je za tím trochu nostalgie.

Budete po těch letech dělat nějakou rozlučku s kolegy v Poslanecké sněmovně?

Příští týden v úterý se sejde poslanecký klub ODS, a protože já už tam běžně nemohu, přístup do budovy mám teď především kvůli vyklízení kanceláře, ale na klub ještě přijdu, rozloučím se a poděkuji svým kolegům a poprosím předsedu poslaneckého klubu, aby vyřídil mé poděkování i do ostatních klubů.

Prezident Miloš Zeman po prvním kole senátních voleb řekl, že má k Senátu „totálně záporný vztah“. Horní komoru označil za „od panstva odložené šaty,“ a dodal, že „tam jsou často lidé, kteří neuspěli v jiném typu voleb“. Neštve vás, jako čerstvě zvolenou senátorku, že prezident republiky vnímá jednu z parlamentních komor tímto způsobem?

Já jsem především byla překvapená z té silné podpory, kterou jsem získala. Ještě jednou bych proto ráda všem, kteří přišli k volbám, poděkovala. Jinak k těm slovům pana prezidenta musím říct, že jsem celkem šestkrát získala mandát ve volbách do Poslanecké sněmovny, byla jsem i komunální političkou, tak nemám pocit, že bych byla neúspěšná.

On prezident také několikrát zmínil, že by byl pro zrušení Senátu, nebo aby se nechal vyhladovět…

…ano, chtěl nechat vyhladovět Senát, teď nejnověji chce, aby vyhladověla umělecká scéna, chtěl nechat postřílet novináře, živnostníkům teď vzkázal v podstatě také, ať padnou, když si neumějí poradit s nařízeními kvůli koronaviru. Tak já nevím, kdo tady zůstane jako občan pro pana prezidenta Zemana dost dobrý. Asi nikdo. Asi jen ti tři, co jsou s ním na Hradě.

Máte za sebou 22 let v Poslanecké sněmovně - dolní komoře jste dokonce mezi lety 2010 – 2013 předsedala. Budete se chtít ucházet, byť jako nováček, o funkci ve vedení Senátu?

Určitě ne. To je vyloučená věc. Ani o nějaké významné funkci ve výboru či senátních delegacích nebudu usilovat. A to i proto, že v Senátu platí takové nepsané pravidlo, možná až taková mazácká metoda, a to říkám s úsměvem, že nováčci si musejí na významnější funkce počkat.

Do Senátu jste kandidovala za ODS s podporou TOP 09, STAN a LES. Sama jste po volbách pronesla, že se ukázalo, že ta spojenectví zafungovala. Na druhou stranu, pro sněmovní volby se tady chystají jiná spojenectví, kdy se jedná o spolupráci ODS, TOP 09 a KDU- ČSL. STAN s ODS do koalice zřejmě nepůjde. Není to škoda?

Pro mě je to škoda. Protože by bylo dobře, kdyby hnutí STAN bylo v té koalici, která se sice teprve rýsuje. Bývala bych si opravdu Starosty přála, aby s námi byli v koalici. Příkopy mezi námi žádné nejsou, ve Sněmovně spolu spolupracujeme, vycházíme spolu velmi korektně. Spíš je to nějaké jejich rozhodnutí, strategie, kudy se chtějí ubírat dál. Já samozřejmě u těch vyjednávání nejsem, tak neumím říct, jaká je eventuelně šance, že by šli nakonec s námi.

Kdy bude vlastně jasné, jestli koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL opravdu vznikne a strany půjdou do voleb společně.

Vzhledem k tomu, že se parlamentní volby blíží, měly by být asi za rok, pokud tedy budou v řádném termínu, tak předpokládám, že nejpozději za půl roku už budou strany skládat kandidátky, u ODS musí proběhnout například místní sněmy, oblastní sněmy, krajské sněmy, což je vždy záležitost minimálně čtvrt roku…takže předpokládám, že nejpozději do konce tohoto roku by mělo být jasno.

Sama jste zmínila, že je tento harmonogram spíš pro volby v řádném termínu. Věříte, že současná vláda doslouží do konce volebního období?

Teď v těch posledních dvou týdnech po krajských a senátních volbách si spíš myslím, že se blížíme k nějakému předčasnému termínu. A to zejména proto, že jedna koaliční strana a druhá, která je se současnou koalicí svázána smluvně, tedy ČSSD a komunisté, kteří naprosto výrazně v krajských a senátních volbách neuspěli. Komunisté už naznačili, že u nich budou padat hlavy. Jaké bude to nové vedení, těžko říct, ale zdá se mi, že tam jednoznačně zaznívá, že je potopila spolupráce s Andrejem Babišem.

Totéž se ozývá z mnohých úst zástupců ČSSD. Pro mě to znamená, že čím víc se budeme blížit k termínu voleb, obě tyto strany se budou snažit odstřihnout od Andreje Babiše a zkusit zachránit, co se zachránit dát. Myslím, že se ČSSD a KSČM pokusí distancovat od koalice při projednávání státního rozpočtu, který je šitý divně, teď všichni víme, že tam falíruje minimálně 80 miliard korun, které tam započteny nejsou, přesto, že víme, že utraceny budou. A celkový schodek se vyšplhá k celkovým 400 miliardám korun a to může být ten moment, kdy se začneme blížit k předčasným volbám, které by tak mohly být někdy na jaře.

Když už jsme zmínili volby, ať v řádné, či mimořádné. Jak byste se dívala jako pražská politička na vaši kandidátku, na které by byl jeden z nejhlasitěji slyšících občanských demokratů - starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný?

Podle mého Pavel Novotný není typ pro Poslaneckou sněmovnu. Myslím, že se našel v komunální politice, že tam má výsledky, baví ho to, ale práce ve Sněmovně vyžaduje skutečně trochu jiná povahová ustrojení, musíte být trpělivější, musíte si zvyknout na to, že některé věci jdou hodně pomalu, kdežto na radnici rozhodnete a jde to většinou rychle. Zákony se ale musí šít pomalu a já bych uvítala, kdyby to bylo ještě pomaleji, než je tomu teď. A já si nemyslím, že by Pavel Novotný byl typem takto trpělivého politika.

Ustavující schůze nově složeného Senátu bude 11. listopadu. Už víte, do jakého výboru byste se chtěla zapojit?

Už máme za sebou první schůzi senátorského klubu, na které byli jak staří, tak i nově zvolení senátoři. A vedle různých formálních věcí, jako vyplňování různých dotazníků pro účtárnu a tak dále, jsme si i vyplňovali tabulku priorit. A já jsem si za svou prioritu zvolila, že bych chtěla být ve výboru pro kulturu.

To asi není náhoda, protože v rámci ODS jste byla v minulosti také stínovou ministryní kultury. Jak hodnotíte kroky vlády směrem ke kultuře v době koronaviru? A jak slova prezidenta Zemana, který se nechal slyšet, že „umělci vytvořili svá nejkrásnější díla tehdy, když byli hladoví”?

Prvně bych přidala svou osobní vzpomínku. Protože když se zavřela divadla poprvé – to bylo jaro, tak mně osobně propadlo hned několik vstupenek na různá představení. O mé vstupenky tolik nejde – ale ti herci, často zůstali ze dne na den bez příjmů, a když pak o nich prezident republiky řekne, ať vyhladoví, tak mi to přijde jako absolutně neskutečná surovost a také bych řekla, že selhal ministr kultury (Lubomír Zaorálek, ČSSD), neboť část organizací si ponechal pro financování pod svou správou a část předal ministrovi pro všechno – dopravu, obchod a teď ještě řídí i OSVČ z kulturní obce anebo subjekty podnikající v kultuře. Tak jak to může s kulturou dopadnout, když ji řídí ministr dopravy a obchodu.

Prezident Miloš Zeman si nenechal rozmluvit pořádání slavnostního ceremoniálu 28. října na Pražském hradě, kdy uděluje či propůjčuje státní vyznamenání. Kdyby Vám přišla pozvánka na slavnostní předávání, přijala byste ji?

Já jsem, tuším, už v roce 2016 napsala panu prezidentovi dopis, že se nezúčastním žádných oslav státního svátku na Hradu, což bylo například v reakci, co prezident předváděl s udělením – respektive neudělením vyznamenání panu Bradymu. Takže i kdybych byla pozvána, tak bych tam nešla. Myslím si navíc, že není vhodné, aby ta sláva proběhla. Pan prezident jistě může mít projev, aby vyzdvihl význam státního svátku, národu sdělil něco povzbudivého, ale pak je tady otázka těch vyznamenání. Pro oceněné, kteří bývají také často už dost staří, je to tak významný den, že tam chtějí mít členy rodiny, což je pro ně strašně důležité. Pokud by tam ale nesměli být, pak si myslím, že by se udílení státních vyznamenání mohlo odložit výjimečně například na první leden, což je také státní svátek.

Byť vím, že dotazy na případnou kandidaturu v prezidentských volbách, jak sama říkáte, nenávidíte. Nicméně i teď po senátních volbách jste řekla, že to nevylučujete. Tak co rozhodne?

Situace, ve které budeme. Nikdo neví, kdy ty volby budou. Já přeji samozřejmě prezidentu Zemanovi, aby byl zdravý, a nepřivolávám žádné předčasné prezidentské volby. Já sama si samozřejmě podle situace budu potřebovat najít odpověď na otázky, jestli to mohu být zrovna já, která může být v této funkci naší zemi prospěšná. Záležet bude také na mé rodině, co mé zdraví. Těch faktorů je opravdu celá řada.

Máte v tuto chvíli ambice kandidovat na volebním kongresu v roce 2022 do vedení ODS?

Nemám. Myslím, že je potřeba, aby ODS chytala novou tvář a novou dynamiku, a tak je dobře, aby přišli noví lidé, které budu určitě podporovat. Já ale kandidovat skutečně už nehodlám.

(Autor: Jakub Veinlich)

Rozhovor vyšel na Blesk.cz.

Miroslava Němcová

senátorka PČR