16. září 2020

Stát se nedá řídit jako jedna firma, patří nám všem

(iDNES.cz) Po dlouhých jednáních mezi Velkou Británií a Evropskou unií je stále na stole, že dojde k tzv. tvrdému brexitu. Michael Žantovský, bývalý velvyslanec ČR v Londýně a současný kandidát do Senátu za ODS, TOP 09 a STAN ale věří, že k dohodě nakonec dojde. Myslí si, že by se české demokratické strany měly ve volbách sjednocovat a stát se podle něj nedá řídit jako firma.

„Jednání nevypadají slibně ale věřím, že k dohodě nakonec dojde,“ komentoval Žantovský situaci kolem tvrdého brexitu. Politickou diskusi podle něj zbrzdila pandemie. „Doufám v co nejlepší výsledek pro Českou republiku. Velká Británie je jeden z našich nejdůležitějších partnerů,“ podotkl v Rozstřelu s tím, že český export do Británie převyšuje nad importem.

Připomněl, že se stále diskutuje o dílčích problémech dohody. „Je tam třeba problém praktický, z našeho hlediska legrační,“ řekl. Jde o rybolov v britských vodách. Ačkoliv jde o odvětví ekonomicky nevýznamné, z hlediska suverenity podle Žantovského pro Velkou Británii důležité.

Za reálný nepovažuje ani rozpad Británie po brexitu. Tyto obavy ale mají reálný základ. Autonomní skotské hnutí už dříve prosadilo referendum o odtržení.

„Je to palčivou otázkou Británie. Nemyslím si, že hrozba rozpadu je akutní. Ve Skotsku separatistická nálada polevila. V Irsku bude záležet na tom, aby neexistovaly přehrady mezi Irskou republikou a Severním Irskem, ale zůstaly i vazby mezi Severním Irskem a Velkou Británií,“ popisuje Žantovský.

Cesta integrace demokratických stran

Žantovský kandiduje do Senátu za ODS, TOP 09 a STAN. Mělo by podle něj smysl, kdyby se současné opoziční strany dokázaly v dalších parlamentních volbách sjednotit do nějakého bloku. „Podařit se to může. Z mého osobního hlediska se to podařit má. Je to otázka jednoduché aritmetiky,“ říká.

Po sečtení preferencí těchto tří stran se totiž dá porazit hnutí ANO. „Jako otázka volební taktiky je to nezpochybnitelné,“ dodává Žantovský s tím, že stát se nedá řídit jako jedna firma, patří totiž nám všem. „Kdo chce řídit stát jako firmu, střetne se časem s lidskými právy a svobodami,“ míní.

„Kandiduji za schopnost domluvy. Paní (Miroslavu)Němcovou podporuje stejná koalice. Je to pro mě stabilní a věrohodná základna. A věřím, že i pro voliče,“ dodává Žantovský.

Žantovský je český překladatel z angličtiny, spisovatel a diplomat, bývalý velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických, Izraeli a ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska. 

Funkci senátora v Praze 5 už Žantovský vykonával jednou, a to na přelomu tisíciletí. V současnosti je ředitelem Knihovny Václava Havla. „Vědomě se nesnažím držet před sebou odkaz Václava Havla, spíš se tomu vyhýbám. Měl jsem k němu blízko, ale připadalo by mi to nefér, kdybych jeho odkaz využíval. Kandiduji sám za sebe,“ řekl Žantovský, který ale připouští, že práce v Knihovně Václava Havla je pro něj srdeční záležitost.

Jako Havlův mluvčí tlumočil i prezidentův legendární projev v americkém Kongresu. Vítal společně s prezidentem na Hradě politiky jako Margaret Thacherovou nebo americké prezidenty George Bushe a Billa Clintona.

Žantovský se v Rozstřelu vyjádřil i k nastávajícím americkým prezidentským volbám. Donald Trump prý nemá jeho sympatie. „Bidena trochu znám. Byl by mi v jistých ohledech bližší,“ uvedl. Dodává ale, že má pochyby o tom, jestli Biden má ve svém věku dost energie na to, aby dokázal zvrátit velkou polarizaci, která zasáhla americkou společnost.

Zdroj a celé video: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozstrel-brexit-uk-michael-zantovsky-kandidat-senat-volby-ods-top09-stan.A200914_122457_domaci_wass

Michael Žantovský

kandidát ODS, TOP 09 a STAN ve volbách do Senátu PČR 2020
v senátním obvodě č. 21 (Praha 5)