6. května 2020

Petr Nečas nebyl žádný padouch, co se teď děje, je trapné

(FORUM 24) Sedm let vláčen po soudech a v médiích, a to včetně publikování těch nejosobnějších a nejsoukromějších detailů osobního života. Nikdy jsem si ty odposlouchávané rozhovory s milenkou nepustila, stejně jako jsem nikdy nečetla uniklé maily premiéra Sobotky, nebo jsem neviděla rozhovor se synem premiéra Babiše. Přísahám. Ne. Hnusilo se mi někoho šmírovat – mám svoje zásady a hranice, pro mě to prostě nebylo „slušné“ a nemám ani žádné potěšení z bulvárního přetřásání životů druhých lidí.

Jako exkolegyně Petra Nečase, která si to peklo v roce 2013 – v pozici poslankyně – intenzivně prožívala, jsem se na něj hodně zlobila, přiznávám. Mrzelo mě to, protože on mohl být moc dobrým premiérem. Manžela roku by u mě tedy rozhodně nevyhrál, ale kdo jsem já, abych něčí manželství a společný život soudila? Litovala jsem jeho první rodinu, která to policejní a mediální peklo musela snášet a přežít. Každý den několik měsíců hodně intenzivně a sedm let v cca měsíčních intervalech…

A neskončilo to, bývalému premiérovi Petrovi Nečasovi prostě asi nikdy nedají pokoj. Včerejší zpráva o obžalobě mě přiměla se k tomu zase vrátit. Zatímco jsme aktuálně svědky jednoho podezření vyplývajícího z obřího střetu zájmů za druhým, máme tady stále trapnější konstrukce státních zástupců, kteří řeší expremiéra Nečase. Asi paralelní premiérské světy, ve kterých neplatí stejné soudy vůči jednomu jako vůči druhému? Do toho tu běží miliardové kšefty se zdravotnickým materiálem, které provází firmy s nejasnou vlastnickou strukturou a sídly v daňových rájích. Ale svět se úplně normálně točí dál, o nic nejde, jenom o miliardy z kapes nás všech. Dít se to ve vládě premiéra Nečase, tak už visíme na stromech podél náměstí z ODS všichni.

V roce 2013 proběhla monstr akce, která změnila mocenské poměry v naší zemi. Zaštiťovala se bojem proti korupci, ale dodnes má jen mizivé výsledky, o odpovědnosti vrchních konstruktérů puče ani nemluvě. Dnes je pro nás naprosto samozřejmé, že rodina současného premiéra spravuje společnosti, které obchodují se státem, čerpají miliardové dotace, vlastní média. No a co, že??? Nebo že se vláda chodí poklonit na letiště dodávkám, které stát normálně zaplatil. Kde jsou dnes ti hrdinové protikorupční války, kteří si „troufli na Nečase“? Asi jsou už všichni v holdingu, nebo v jedné ze složek moci.

Zní mi stále v hlavě jedna věta, kterou v inkriminovaný večer řekl premiér Nečas na Úřadu vlády policistům stojícím před turniketem: „Pánové, jděte dál a konejte svoji práci.“ Hmmm, romantické jako ze staré Anglie… Ale tohle žádný premiér před ním ani po něm nikdy neřekl. Nečas nepištěl – kampáááň, převrat, účelovka!!! Takže pro mě platilo a platí: Premiér Petr Nečas nebyl žádný padouch a to, co se děje teď, je další dějství trapného a naplánovaného lynče.

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2