26. února 2020

Písemná interpelace na ministra obrany ve věci zakázek v oblasti infrastruktury

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra obrany ČR Lubomíra Metnara ve věci zakázek v oblasti infrastruktury.

Vážený pane ministře,

s velkým znepokojením sleduji, jak Váš úřad zadává zakázky na výstavbu, či opravy armádní infrastruktury. Již dříve jsem interpelovala kvůli podkladům, které Sekce vyzbrojování akvizic a MO umisťuje na Národní elektronický nástroj (NEN). Hlavním argumentem Vašeho úřadu je, že to vyžaduje zákon. O tom nejsem zcela přesvědčena, protože zákon umožňuje například zadávání zakázek v utajeném režim, pokud to samozřejmě povaha zakázky vyžaduje.

Předpokládám, že armádní infrastruktura a její detaily by neměly být dostupné na internetu komukoli včetně našich potenciálních protivníků. Jinými slovy, její opravy a výstavba by měla probíhat režimově, či alespoň bez uveřejňování detailních podkladů. Váš úřad jedná ovšem zcela opačně na NEN umisťuje plánky – a to detailní – vojenských objektů a zařízení. Z poslední doby mohu jmenovat výstavbu speciálního skladu v Táboře Klokotech s okótovanými místnostmi budovy. Na internetu se ale v nedávné době objevily plánky budov na základně budoucího výsadkového pluku v Chrudimi, výcvikového střediska speciálních sil na Hamrech či dokonce části Generálního štábu AČR.

Žádám Vás o seznam případů oprav a výstavby vojenské infrastruktury za poslední rdva roky, u níž byly uveřejněny plánky a další dokumentace na internetu, především na tržišti NEN. Dále bych ráda věděla, co hodláte s touto situací udělat, jaká přijmete opaření, aby se takto citlivé informace neobjevovaly veřejně na internetu.

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR