25. března 2020

Napřímo TN.cz: Lékaři možná budou muset v nemocnicích i spát. Přístroje nám nestačí

(tn.cz) Bohuslav Svoboda (ODS), lékař a poslanec, na koronavirus upozorňoval už na konci ledna. Vláda podle něj situaci podcenila. V tuhle chvíli je podle něj nutné, aby firmy vyráběly přístroje do nemocnic, protože nebudou stačit. Pokud se epidemie bude dál šířit, lékaři nebudou smět chodit z nemocnic domů. Moderátorka Bára Divišová v novém díle pořadu Napřímo TN.cz uvítala poslance Bohuslava Svobodu (ODS). Právě on v novém typu viru tušil hrozbu už na konci ledna. V té době ale byl jeden z mála. „Ten signál byl velmi silný, proto jsem to téma chtěl ve Sněmovně otevřít," vysvětluje.

Celý rozhovor s Bohuslavem Svobodou můžete zhlédnout na TN.cz.

„Naše zkušenosti se SARS i jinými nemocemi naznačovaly, že je to velmi rizikové a že hrozí pandemie. Bod ale bohužel nebyl přijat. Diskutovalo se o tom, ale od ministra zdravotnictví zazněla vždy jediná odpověď: jsme připraveni a není důvod se tím zabývat," řekl Svoboda.

Vláda podle něj udělala zásadní chybu, že neustanovila krizový štáb včas. „S tím se mělo počítat, že to za pár dní, týdnů půjde do tisíců. Místo toho jsme měli tiskové konference až třikrát denně a dozvídali jsme se, že je všechno v pořádku a všeho máme dost," kritizuje vládu.

Situace je ale podle něj díky krizovému štábu v čele s epidemiologem Romanem Prymulou lepší. Tím to však skončit nemůže, je potřeba zabránit šíření epidemie. „Není řešením otevřít obchody pro seniory od 8 do 10 hodin, ale zabránit tomu, aby vycházeli ven, a zajistit jim zásobování," uvedl Svoboda.

Obrovské výzvě budou čelit především zdravotníci, ze kterých se podle něj stanou válečníci na bitevním poli. Především je nutné vytvořit týmy lékařů, kteří se nebudou potkávat s jinými týmy. Tím se zabrání tomu, aby se v případě jednoho infikovaného zdravotníka vyřadilo celé oddělení.

„Je možné ale, že to bude ještě přísnější a lékaři nebudou moct vůbec chodit domů a ven. To tu zatím neplatí, ale ta možnost tu je. Nastane to v okamžiku, kdy počet pacientů překročí určitou hranici, tj. více než tisíc případů na JIP," vysvětluje. „Musíme začít chystat zdravotníky na to, že když ten vývoj nebude příznivý, tak jejich pracovní nasazení dostane podobu nucené práce. Ale lékaři to neberou jako nucenou práci," dodal.

Podle něj je také nutné apelovat na firmy, aby vyráběly přístroje do nemocnic. „V tuto chvíli víme, že přístrojové vybavení nám nebude stačit," řekl.

„Vítám restriktivní opatření, nevidím v tom omezení svobody. Když nám ty případy teď vyletí nahoru, bude těžké to zvládnout. Nemohu pochopit lidi, kteří se té soudržnosti vyhýbají, nemají roušky, brání se inteligentní karanténě. Potřebujeme, aby to lidi opravdu dodržovali," apeluje na společnost.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR