10. března 2020

Část europoslanců se fenoménu Greta bojí

(Mladá fronta Dnes) Jan Zahradil v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes o koronaviru, Gretě a Babišovi. Premiér Babiš udělal útokem na europoslankyni Hohlmeierovou chybu, míní europoslanec ODS.

V pondělí v Bruselu začalo zasedání Evropského parlamentu. Ze 705 poslanců je hned 76 včetně šéfa EP Davida Sassoliho Italů. Máte obavy z koronaviru?

Kdybych byl předsedou Evropského
parlamentu Sassolim, to zasedání bych buď zrušil, nebo se aspoň jeho zrušení pokusil prosadit. Shodou okolností mám dlouhodobě naplánovanou cestu do Ameriky, takže tam na podstatnou část zasedání nebudu. Ale jestli chtějí řešit obavy z koronaviru přesunem ze Štrasburku do Bruselu, aby se víc necestovalo, respektive aby italští europoslanci nejezdili na dvě místa, přijde mi to úsměvné. Kdybych mohl, zruším to a přesunu na jindy.

Předpokládám, že jste s některými europoslanci v kontaktu. Řeší se tam koronavirus? Panují tam z Italů obavy?

Teď jsme měli takzvaný zelený týden, což je týden, kdy se cestuje v rámci zahraničních delegací. Sám jsem jednu cestu musel v důsledku toho zrušit. Uvidíme, kolik se europoslanců vůbec sjede. Je klidně možné, že někteří naši italští kolegové už jsou v karanténě.

Zatímco své zasedání europarlament nezrušil, hodně omezil návštěvy, příjezdy asistentů, hostů a podobně. Na rozdíl od nich ale minulý týden dostala výjimku Greta Thunbergová, která promluvila ve výboru pro životní prostředí. Co jste tomu říkal?

Myslím, že to naprosto postrádá logiku. Měli jsme v Evropském
parlamentu třeba dělat Dny Afriky, bylo na to pozváno několik významných afrických ústavních činitelů, třeba prezident Ghany. Ten tam ale z bezpečnostních důvodů vystoupit nemohl, zatímco Greta Thunbergová ano. Myslím, že to je příznak dvojího metru a toho, že fenomén Greta má v evropských kruzích takovou sílu a razanci, že se každý téměř bojí něco s tím udělat. Že kdyby ta akce byla zrušena, byli by obviňováni z nedostatku ekologického smýšlení. Považuji za nelogické, že ve chvíli, kdy tam nemohou vystoupit státníci, má jedna politická aktivistka generální pardon.

Co se vám honilo hlavou, když Greta Thunbergová europoslancům docela tvrdě vynadala a oni jí za to ještě tleskali?

Několikrát jsem na sociálních sítích fenomén Greta kritizoval, dostalo se mi za to od jejích příznivců nejrůznějších nadávek, spílání a kritiky. Co se v Evropském
parlamentu děje, bych – když už jsme u švédské občanky Grety – skoro pojmenoval stockholmský syndrom. Ti lidé si tam od ní skoro masochisticky nechají vynadat a ještě jí za to zatleskají. Skoro se tomu musím smát, připadá mi to až nedůstojné. Zejména ve frakci zelených jsou lidé, kteří jsou skálopevně přesvědčeni, že potřebujeme systémovou zelenou revoluci, změnit společenský systém a zavést cosi jako zelený socialismus. Ti samozřejmě celé to aktivistické hnutí zosobněné Gretou Thunbergovou považují za užitečný nástroj v revolučním boji. No a pak jsou tam lidé, především ze stran levice, kteří to ani tak necítí, ale z konformity či obavy, že by jim část voličů odepřela přízeň, se chovají konformně. Se zaťatými zuby zatleskají i Gretě Thunbergové, byť jim předtím vynadala.

Předminulý týden v Česku byla skupina vedená německou europoslankyní Monikou Hohlmeierovou, která zkoumala možný střet zájmů Andreje Babiše. Premiér ji označil za „totálně pomatenou“, další členy mise – české europoslance Tomáše Zdechovského z KDU-ČSL a piráta Mikuláše Peksu – za vlastizrádce. Za vlastizrádce se Babiš dílčím způsobem omluvil, na pomatené Hohlmeierové trvá. Jak je to v europarlamentu vnímáno?

Z formálního hlediska má kontrolní výbor EP právo jet do některé evropské země kontrolovat, jak se nakládá s některými veřejnými prostředky, které pocházejí z evropského rozpočtu. Zadruhé pan premiér udělal poměrně velkou chybu, že se tak razantně pustil do europoslanců, speciálně do paní Hohlmeierové, která je předsedkyní kontrolního výboru. Tento slovní útok premiéru Babišovi nepomůže. Protože zatím to nebyla záležitost, která by byla v ohnisku zájmu europarlamentu či evropských médií. Tímto útokem to premiér Babiš dostal do světla ramp, píše se o tom všude. A ještě proti sobě sjednotil Evropský
parlament, který o tom má tento týden hlasovat. Tam už pak nejde o to, jaké má kdo stranické tričko, ale europoslanci to berou jako útok na vlastní kredibilitu. Rivalita mezi Evropským parlamentem a národními vládami tu existuje odjakživa. Takže když nějaký národní politik, navíc premiér, napadne europoslance, berou to jako útok na Evropský parlament. Takže se to samozřejmě premiérovi, potažmo jeho zemi, nějakým způsobem vrátí. Podle mě v tomto premiér Babiš udělal velkou chybu, kterou poškodil Českou republiku.

A výrok, že jsou europoslanci Peksa se Zdechovským vlastizrádci?

Musím vzpomenout, jak na mě pan Peksa a Piráti v prosinci a lednu útočili, že jsem ve střetu zájmů kvůli obchodní dohodě s Vietnamem, protože jsem v úzkém spojení s konfederací vietnamských svazů v Evropě. Tudíž prý nemohu vykonávat zpravodaje. Ačkoli dodnes nikdo nekonstatoval, že by to byl střet zájmů, tak jsem na to preventivně reagoval, že jsem se té funkce zpravodaje vzdal. Skoro bych řekl, že z tohoto hlediska by bývalo bylo rozumnější, kdyby se čeští europoslanci z této kontrolní mise vyloučili. Protože v jejich případě dochází ke střetu funkce europoslance s tím, že zároveň zastupují opoziční strany v Česku, takže logicky rozehrávají nějaké vnitropolitické hry. Mohli misi nechat složenou pouze z europoslanců z jiných zemí.

Nedávno jste spolu s
Alexandrem Vondrou napadli Milion chvilek pro demokracii, protože svoji demonstraci namířili proti poměrům v Polsku a Maďarsku.

Udělat jsme to museli, je to věc, která překročila hranice. S Milionem chvilek jsme se shodovali do chvíle, kdy jako občanská aktivita demonstrovali proti věcem, které stojí za pozornost. To je třeba kumulace ekonomické, politické a mediální moci v rukou premiéra Andreje Babiše. Ale v momentě, kdy to překročilo hranice České republiky a začali si dělat z Polska a Maďarska fackovacího panáka, bylo už zapotřebí se ozvat. Jako Česká republika máme enormní zájem, aby tady probíhala spolupráce na bázi visegrádské čtyřky. A aby Polsko a Maďarsko byly našimi klíčovými partnery. Například v migrační politice EU se ukázalo, že V4 fungovala. Takže nevidím smysl v tom, abychom jako
ODS podpořili napadání vnitropolitických poměrů v Polsku a Maďarsku. ODS sdílí s polskou vládní stranou PiS stejnou europarlamentní frakci, zadruhé to byli poslanci ODS, kteří v české Sněmovně iniciovali rezoluci na podporu Maďarska. Není důvod se s panem Minářem z Milionu chvilek nebavit. Ale to, že se s ním bavíte, ještě neznamená, že s ním souhlasíte.

Stane se
předseda ODS Petr Fiala premiérem, jak neustále vyhlašuje, i když máte preference okolo 14 procent?

Doufám, že ano. Samozřejmě bude záležet, jaká varianta koaliční vlády bude uskutečnitelná.

Je pro vás stále nemyslitelná jakákoli koalice s ANO?

Vzhledem k rétorice, kterou dlouhodobě nasazujeme, že jsme hlavním rivalem Andreje Babiše, si v tuto chvíli nedovedu představit, že bychom najednou otočili. Hovořím tady o variantě, kdy vládu nemusí sestavovat vítěz voleb. Jako na Slovensku v roce 1998, kdy vznikla široká protimečiarovská koalice. V tomto ohledu
ODS pořád hraje mezi opozičními stranami prim. Takže variant, jak sestavit vládu a za jakých okolností se Petr Fiala může stát premiérem, je určitě víc.

Ale jste jedním z posledních aktivních politiků
ODS ve vrcholných funkcích, který si pamatuje na vyostřenou rétoriku Václava Klause vůči Miloši Zemanovi před volbami v roce 1998 a následný podpis opoziční smlouvy. Tedy víte, že vyostřená rétorika nemusí znamenat nic, ne?

Já to samozřejmě vím, ale znovu říkám – v tuto chvíli respektuji naši jasně vytyčenou linii. Nebudu se v roce 2021 ucházet o
poslanecký mandát. A i proto není vhodné, abych uděloval nějaké hraběcí rady z Bruselu, jak se tomu říká.

(Autor: Petr Kolář)
 

Jan Zahradil

předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí