7. ledna 2020

Události, komentáře: Čeští vojáci v misích

(ČT 24) Situace na Blízkém Východě je nadále nečitelná a ve hře zůstává odchod mezinárodních jednotek v čele s USA z Iráku. To by se mohlo dotknout i českých vojáků. Jejich kolegové by ale naopak měli zamířit do Afriky pomoci v boji s islámským terorismem v Mali, Nigeru a Čadu. Budou s tím souhlasit čeští politici? Jaký význam a přínos má česká mise v Africe mít? A zůstanou Češi zároveň i v Iráku? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro poslance Pavla Žáčka.

Celý rozhovor s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Čeští vojáci v Iráku zůstanou, podle Ministerstva obrany jsou na základnách, kde by měli být v bezpečí. Situace v regionu se vyostřila v pátek potom, co Američani zlikvidovali velitele íránských speciálních jednotek Kásima Solejmáního. Teherán teď hrozí odplatou. Některé země vojáky z Iráku stahují, například Slovensko, Chorvatsko. Část personálu přemístily taky Německo nebo Kanada, chystá to Rumunsko. NATO ale chce v irácké misi pokračovat.

Jan PEJŠEK, mluvčí, Ministerstvo obrany:
Proběhla schůzka mezi ministrem, náčelníkem generálního štábu, ředitelem vojenského zpravodajství. Tam se vyhodnotila všechna pro a proti a domluva je taková, že pokud se situace jakkoliv změní, tak se pánové okamžitě znovu sejdou a přijmou se případně opatření.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo obrany mezitím navrhlo, aby čeští vojáci posílili protiteroristickou operaci v Mali. V Nigeru a Čadu by jich mohlo působit až 60. Musí to ale schválit vláda a
Parlament. K účasti vyzvala Česko Francie, která tamní misi vede.

Lubomír METNAR, ministr obrany /nestr. za ANO/:
Má za cíl, pokud bude schváleno případné další vyslání českých vojáků do této oblasti, posílení malijských ozbrojených sil a jejich podpora v boji proti terorismu a nelegální migraci.

Michal KUBAL, moderátor:
A
poslanecký duel v Událostech, komentářích v obsazení Pavel Žáček, poslanec ODS. Dobrý večer.

Pavel ŽÁČEK, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
A Pavel Kováčik, předseda
poslaneckého klubu KSČM. Dobrý večer.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Dobrý večer vám i divákům České televize.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Žáčku, pojďme se teď věnovat Iráku obecně a napětí na Blízkém východě. Byl podle vás správný a oprávněný krok zabít generála Solejmáního?


Pavel ŽÁČEK, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
To samozřejmě otázka, na kterou by především měli odpovědět Američané. Myslím si, že asi udělali to, co bylo jejich pohledu nezbytné. Faktem je, že situace v Iráku, ale nejenom v Iráku, v Sýrii a tak dále se dramaticky mění ve prospěch Íránu. A je zde samozřejmě řada informací, které asi pravděpodobně nemáme, které nakonec vedly Američany k tomuto nestandardnímu kroku. Nicméně, myslím si, že asi nebylo možné a asi i z našeho pohledu není možné jenom přihlížet, že situaci v Iráku přebírá do rukou Írán a že vlastně vytváří jakousi vojenskou, řekl bych, skoro dálnici, prostředkem Iráku až do Sýrie k hranicím Izraele.

Michal KUBAL, moderátor:
Podepsal byste teda ta dvě slova, která jsem řekl: správný a oprávněný?


Pavel ŽÁČEK, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Říkám, nemáme veškeré informace, které vedly Američany k tomuto aktu. Myslím si, že to byla shoda zpravodajských informací z toho pohledu, kdo se sešel. Je to určitě velmi silný signál vůči Íránu, že si nemají připadat jejich vrcholní představitelé zodpovědní za řadu problémů, řadu útoků, řadu, jak sami Američané řekli, obětí v amerických řadách, že si nemají být jistí, a to ani ve státu, který jim připadá tak blízký a který si samozřejmě chtějí nějakým způsobem podmanit, jako je Irák.

Michal KUBAL, moderátor:
A je svět podle vás po smrti generála Solejmáního bezpečnější?


Pavel ŽÁČEK, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Jak se to vezme. Samozřejmě je jasné, že zde bude nějaká íránská reakce. Uvidíme, co to celé vyvolá. Podle mého názoru nikdo neví, možná ani Američané, nedokážou tak predikovat další situaci, ale asi bych to bral tak, jako to brali oni, že to byl nezbytný akt, aby byla odstraněna jedna klíčová figura, která mohla za řadu operací v zahraniční, které Íránci realizovali mimo Írán. To znamená válku v Sýrii, to znamená určitě rozkládání Iráku. A také v Jemenu. Myslím, si že ho můžeme spojovat nebo možná ho můžeme i spojovat s těmi útoky, které byly vedeny na Saúdskou Arábii.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Kováčiku, Spojené státy viní generála Solejmáního ze smrti mnoha Američanů v oblasti, obviňují ho z teroru proti sunnitům v Iráku, z organizování teroristických akcí. Před pár minutami řekl prezident Trump, že aktuálně generál Solejmání připravoval velký teroristický útok, který se měl uskutečnit v řádu dnů. Je to pro vás jakési zdůvodnění, dostatečné zdůvodnění té akce?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Daleko za hranou všeho myslitelného. Je to z pohledu Íránců určitě a dalších sil, které působí na Středním a Blízkém východě, akt blízký terorismu. To je stejné, jako když na území třetího státu zabijí významného představitele kterékoliv jiného státu, je to prostě státní terorismus...

Michal KUBAL, moderátor:
Jako třeba bylo ve Velké Británii...

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Ten bych řekl mediální obraz, když mluvíme o panu Skripalovi, ten mediální obraz, který byl řadu měsíců stvářen z různých polopravd a dohadů tady, jaké to bylo nesmírně škaredé a hnusné, no tak tohle to je ještě daleko a daleko a daleko silnější, protože to znamená eskalaci válečného napětí, a to si myslím, že je nepřijatelné. Úsměvně v tom působí například apel pana prezidenta Francie na pana prezidenta Íránu, aby nezvyšoval napětí. V den, kdy vidíme v záběrech pohřeb, kde statisíce, možná miliony íránských občanů projevují, když to řeknu velmi jemně diplomaticky, obrovské rozhořčení nad tím, co se stalo.

Michal KUBAL, moderátor:
Byl pro vás generál Solejmání, řekněme, pozitivní postavou dění na Blízkém východě?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já nehodnotím, jestli byl pozitivní nebo negativní, já hodnotím způsob, jakým se tam ta záležitost vede. Rozhodně to rozdmýchává, dál přilévá oleje do již tak velmi hořícího ohně. Situace na Blízkém východě...

Michal KUBAL, moderátor:
Takže to zdůvodnění?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Nemyslím si, že to bylo odůvodněné, už vůbec, že to bylo v souladu s mezinárodním právem. A nemyslím si, že bychom měli čekat teď nějaké uklidnění. Naopak, všechny akty, které teď odvetně podnikne, a já si myslím, že ty sliby nejsou úplně plané, ty výhrůžky podnikne Írán, tak jako padají na vrub onoho nezodpovědného rozhodnutí prezidenta Trumpa, který si tím chce dokázat a svým voličům především, uvědomme si, že zanedlouho budou volby, prezidentské volby ve Spojených státech, že přece udělal Ameriku znovu silnou. A to si myslím, že každé prezidentské nebo téměř každé prezidentské volby ve Spojených státech vždycky ve světě někdo odnesl nějakým eskalováním nějakého válečného konfliktu, případně vznikem novým, že to je příliš drahá cena za to, aby si prezident Trump udělal ještě lepší obraz u svých Američanů.

Michal KUBAL, moderátor:
Takže chápu to tak, že vy vidíte tu akci na straně Spojených států, že to nebyla reakce, ale byla to akce?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já si myslím, že to byla především akce. Přinejmenším více než 50 % bych tomu dával váhu.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Žáčku, irácká vláda teď žádá o stažení cizích vojsk. Měli by se čeští vojáci stáhnout?


Pavel ŽÁČEK, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Já si myslím, že bychom měli zůstat pevnou součástí těch mezinárodních sil, konkrétně teda té mise, kterou organizuje NATO, že bychom měli řešit všechny věci ve spolupráci s našimi partnery, myslím si, že není úplně ideální, byť v této situaci, která je jistě zjitřená, dělat nějaký akt jednorázový, že bychom se rozhodovali sami za sebe, jsme tam součástí koalice, tak bychom měli vydržet, s tím jsme tam ty naše vojáky poslali.

Michal KUBAL, moderátor:
Ale zároveň jsme na pozvání irácké vlády a irácká vláda říká, že bychom měli, nebo že by cizí vojska měla opustit...


Pavel ŽÁČEK, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
To je pravda, byla to reakce iráckého
parlamentu na nějakou situaci. Určitě musíme vyčkat situaci, která bude se vyvíjet dál, ale myslím si, že nemůžeme nechat být za této situace Irák osamocen, je to příliš jaksi geostrategicky důležité místo na Středním východě. Nemyslím si, že by bylo vhodné dneska po těch všech věcech, které se tam odehrály od první války v zálivu, že bychom měli vyklidit pole a nechat to pole jenom Íránu. Tady sice pan Kováčik mluví o tom, že miliony lidí, já o tom silně pochybuju, v Íránu jsou smutní nad smrtí jednoho generála. Podívejme se, jakým způsobem vládne íránský režim. Velmi extrémně vůči vlastnímu obyvatelstvu. Toto přenáší do zahraničí. Já si myslím, že my se tady s našimi měřítky střední Evropy nemůžeme jaksi měřit a nemůžeme to samé porovnávat v této tak kritické, říkám geostrategicky důležitém prostoru, jako je Blízký východ.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Ale pardon, já jsem jenom komentoval to, co světové agentury přinášely, a to rozhodně nebyly desítky, stovky ani tisíce, to možná byly miliony rozhořčených obyvatel Íránu nad tím, jakým způsobem se zachází v mezinárodní politice se jejich představiteli. To je toto. Ale škoda, že pan prezident Trump nebyl tak kvalitně vstřícný ke svým spojencům, když se rozhodoval o tomto útoku. Škoda, že nebyl tak vstřícný i ke svým vlastním lidem doma, když oznamoval jaksi z mého pohledu možná trochu velkohubě, že další kroky bude oznamovat prostřednictvím Twitteru. No to si myslím, že je za hranou všeho, co může být.

Michal KUBAL, moderátor:
Pojďme se dostat k tomu, co je v dosahu českých politiků. To znamená české angažmá v Iráku, nebojíte se, že pokud by mezinárodní jednotky opustily Irák, že dojde k něčemu podobnému, co se stalo potom, kdyby se Američani vlastně stáhli za vlády prezidenta Obamy. To znamená k vzestupu organizace, která bude podobná Islámskému státu?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Ano, ale to měl, takto měl uvažovat pan prezident Trump, když než dal rozkaz k tomu dronu nebo než dal rozkaz, který vedl k vyslání toho dronu. To je zodpovědnost Spojených států tohle.

Michal KUBAL, moderátor:
To je zodpovědnost...

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já osobně si myslím, že teď jsou ohroženi všichni, protože jsou spojenci Spojených států tam na těch misích a podle mého soudu bychom naše vojáky měli okamžitě stáhnout.

Michal KUBAL, moderátor:
Stáhnout, na to jsem se chtěl zeptat.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já bych jen dodal, že tam je obtížné rozlišovat, která teroristická skupina je teda hodná toho útoku mezinárodního společenství, a která není. Představitel těch zpravodajských a bezpečnostních složek, kterých byl v čele generál Solejmání, tak prostě jsou také označeny...

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Je pravda, že generál Solejmání byl jedním z tvůrců nebo spolutvůrců a spojenců jaksi koalice při porážce Islámského státu. No zatím se to nepopřelo, zatím to tak je, takže včera spojenec a dneska se po něm pošle dron.

Michal KUBAL, moderátor:
Na druhou stranu, sám čelil kritice, že milice, které byly pod jeho vlivem, tak páchaly opravdu tvrdé…

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
To já nechci ani hodnotit, ani hájit. Já jenom mluvím o tom, co teď je podstatou.

Michal KUBAL, moderátor:
Pánové, pojďme zůstat u těch českých vojáků. Marcela má přehled o tom, kde všude vlastně čeští vojáci působí.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ve výcvikové misi v Iráku má armáda celkem 37 mužů a žen. Větší část je v Bagdádu, tam vojenští policisti připravují své kolegy. Menší jednotka chemiků na letecké základně al-Tádží učí místní specialisty likvidovat nebezpečné látky. Vůbec největší českou zahraniční operací je ta v Afghánistánu. Může mít až 390 příslušníků. Velitelství sídlí v Kábulu. Strážní rota, kde slouží aktuálně 173 vojáků, hlavně výsadkářů z Chrudimi, chrání základnu v Bagrámu. 120 lidí má potom vojsko v africkém Mali v hlavním městě Bamaku a v kempu nedaleko od něj se starají o ochranu celé této mise a opět o výcvik tamní armády. No a 55 vojáků působí v Lotyšsku v rámci alianční předsunuté přítomnosti. NATO tak posílilo ochranu Pobaltí. V předchozích letech přispěla armáda jednotkami v Litvě. Zastoupena je taky na Sinaji a v dalších menších misích.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Žáčku, Německo stahuje vojáky do okolních zemí, Slovensko taky, viděli jsme úpravu ostatních kontingentů. Británie postradatelný personál stahuje z Bagdádu. Neměli by i čeští vojáci reagovat nějakou úpravou toho svého působení?


Pavel ŽÁČEK, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Já myslím, že k tomu může dojít, já bych to nevyloučil, ale rozhodně bych to nedělal bez rozhodnutí nebo konzultace s našimi partnery.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Kováčiku, když se dostaneme k těm dalším misím, vláda bude projednávat nasazení 60 vojáků do mise proti muslimským radikálům v Africe. S tím byste souhlasili jako strana?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
To je z dlouhodobějšího hlediska úplně jiná situace, protože my už na počátku migrační krize jsme říkali, že je třeba řešit ji v zemích, kde vzniká, a to je jeden z důvodů, proč tam naši vojáci také jsou. Nicméně teď tím zásahem, který provedli Američané v Bagdádu, tak se natolik zvýšilo dramaticky zvýšilo nebezpečí a riziko pro naše vojáky, že bych si moc rozmyslel, abychom tam ty vojáky do té protiteroristické mise, neříkám do těch výcvikových misí, posílali.

Michal KUBAL, moderátor:
Do Afriky.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Do Afriky, ano, i tam můžete k tomu zásahu dojít, to není jenom, jak se říká územně omezeno, k tomu může dojít kdekoliv na světě, k tomu k té protiakci Íránu. A co se týká oněch výcvikových misí, víte, aspoň po dobu, kdy trvá toto velmi zvýšené dramaticky zvýšené riziko, je možné ty výcvikové úkoly, ke kterým se naše armáda nebo naše policie zavázala, zcela dobře plnit i u nás v České republice. Ti vojáci, případně policisté, kteří byli vybráni do těchto výcvikových misí z těch zemí, kde cvičíme, tak mohou přijet sem a býti cvičeni v našich prostorách.

Michal KUBAL, moderátor:
Chápu to dobře, že pokud by nebylo to napětí tak vysoké, teď na Blízkém východě, tak byste s tou misí v Africe, bojovou misí v Africe neměli problém?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Pokud je to mise, která je se souladem Rady bezpečnosti OSN...

Michal KUBAL, moderátor:
Není.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
To já jenom říkám politiku KSČM a přístupy KSČM. Čili pokud je to mise, která je v souladu s rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN, a já dodávám ještě to, co jsme říkali od počátku vzniku migrační krize, pokud je to mise, která má účinně působit proti jaksi zvyšování rizika migrace, nelegální migrace, ekonomické nebo migrace ze strachu o život či zdraví, tak potom je to věc k diskusi. Ale obecně my říkáme, že podporujeme pouze mise humanitárního charakteru a mise, které jsou v souladu s rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN. Nevidím a zejména teď nevidím žádný důvod k tomu, abychom tyto své dosavadní přístupy nějak měnili.

Michal KUBAL, moderátor:
Jenom abych to upřesnil, není to proti Radě bezpečnosti, není, ale není to mise OSN, je to mise pod velením Francie.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Ale není to se souhlasem Rady, může to být pod vedení kohokoliv...

Michal KUBAL, moderátor:
Je to na pozvání malijské vlády…

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
... Pokud tak rozhodne Rada bezpečnosti.

Michal KUBAL, moderátor:
Je to na pozvání malijské vlády, to znamená, že to není proti mezinárodnímu právu. Každopádně byla by tohle otázka, na které by teoreticky mohla skončit podpora komunistů této vládě?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
To je otázka, která se může diskutovat. To já teď nejsem schopen úplně od boku říci, já jenom tvrdím, že situace je vážná, že naši vojáci, naši policisté kdekoliv jinde v misích nejen v tom Iráku jsou, případně v Afghánistánu, jsou v akutním ohrožení životu. Ty výhrůžky, které jdou přes média, samozřejmě mohou býti jakýmsi jenom psychologickým bojem, ale já si nemyslím, že jde jenom o psychologický boj, že jsou to výhrůžky reálné, že to riziko je extrémní, abnormální a že je třeba na ně reagovat taky tím, že naše vláda, naše armáda má také zodpovědnost za i ty spojenecké svazky mají také zodpovědnost za zdraví a životy těch vojáků.

Michal KUBAL, moderátor:
Zeptám se tedy od boku. Co byste řekl vy jako Pavel Kováčik, byl by to pro vás důvod ukončit podporu v této vládě?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já si myslím, že je to věc, která je k velmi vážnému jednání, ale jestli ukončit nebo neukončit, to já se nerozhoduji, my jsme strana demokratická, rozhodujeme kolektivně.

Michal KUBAL, moderátor:
A hlasuje jednotně. Pane Žáčku...

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Ne úplně vždycky, ale většinou ano.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Žáčku,
ODS by tuto misi podpořila, bojová mise v Africe?

Pavel ŽÁČEK, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Dovolte mi ještě komentovat. Já si prostě myslím, že je neslučitelné, co tady zastává pan kolega, ten postoj KSČM je neslučitelný s národní bezpečností České republiky. Opusťme Afghánistán, opusťme Irák, ideálně opusťme Pobaltí, a neposílejme do protiteroristické mise do Sahelu naše vojáky. Jako to se máme stáhnout a zahájit kruhovou obranu? Já si myslím, že to je pozice, která je nepřijatelná pro politika, který hájí národní zájmy a národní bezpečnost České republiky. K tomu samozřejmě je to otázka jednání. Určitě chceme jednat s panem ministrem, jednat s představiteli ANO. Určitě bychom to spojili dohromady s tím, co jsme chtěli, to znamená úpravu ústavy právě, aby vláda byla schopna pružněji reagovat v některých potřebných misích v zahraničí. To si myslím, že by bylo určitě na místě, aby tento návrh, který je od kolegyně Černochové již v jednání
Poslanecké sněmovny, tak aby byl projednán a případně přijat, protože to ulehčí vládě pozici, když budeme na příklad zachraňovat v zahraničí české občany. A druhá věc je, já jsem měl možnost v druhé polovině listopadu spolu s náčelníkem generálního štábu generálem Opatou vlastně navštívit ještě s panem kolegou Růžičkou z Poslanecké sněmovny Bamako a i tu základnu naší, kde jsme mohli vidět jednak skvělou práci našich vojáků. To si myslím, že je nutné říci, byť v té tréninkové misi, a jednak, jak jsme byli seznámeni na brífincích i třeba současným velitelem té mise rakouským generálem o zhoršující se situaci zejména v severní části Mali a sousedních státech. Myslím si, že tam je nutné reagovat, ta situace se nás bezprostředně dotýká, Sahel opravdu není daleko, je to x hodin letu. A ta situace, která tam je, to znamená, že stát, který je dvojnásobně veliký jako Ukrajina, nemá více než polovinu svého území pod kontrolou, kde mohou operovat právě ty extremistické skupiny, tak to nás bezprostředně ohrožuje.

Michal KUBAL, moderátor:
Na to jsem se právě chtěl zeptat, protože prezident Zeman s oblibou říká: v Afghánistánu se bojuje o Prahu. Takže podle vás i v Mali se bojuje o Prahu? Není to příliš daleko...


Pavel ŽÁČEK, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Já si myslím, že kvůli tomu, jaká situace v Libyi, kvůli tomu jaká v subsaharské Africe je nestabilní situace, tak ten stát typu Mali, který prostě má armádu, která není silnější než naše armáda, má 5000 policistů na obrovské území, není schopen vlastně převzít odpovědnost za ochranu svého vlastního území. Oni už opustili vlastně tu severní hranici a tam pronikají ty islamistické skupiny, je jich tam 7 zhruba, ještě situace je možná kritičtější v menším státu Burkině Faso, a tam je nutné nějakým způsobem reagovat. A pojďme se s Francouzi, kteří tam mají vlastní misi, kde působí speciální síly, domluvit a pojďme tam reagovat, pojďme tam nasadit naše speciály.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Kováčiku...

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já jenom reakci... velmi stručnou...

Michal KUBAL, moderátor:
Tu ústavní změnu byste prosím podpořil?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Velmi stručnou reakci, to znamená, že Slováci, Chorvaté a další, kteří svoje vojáky tam stáhli z toho Iráku, také působí proti svým vlastním národním zájmům? Já bych poprosil, abychom tyto zjednodušené demagogie nepoužívali. Co se týká ústavní změny jako, to je velmi jednoduché říci, taková bude ústavní změna. Ale jaký bude obsah, jaké budou podmínky, jaké bude další, já od boku nebudu říkat, že něco podpořím nebo ne.

Michal KUBAL, moderátor:
Opět jsme u boku. Doufejme, že budete schopni dojít k nějakému kompromisu, k nějakému řešení, které se bude líbit oběma stranám. Pánové, díky za váš čas.


Pavel ŽÁČEK, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Děkujeme za pozvání.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Děkujeme, dobrou noc.


 

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek