7. listopadu 2019

Písemná interpelace na ministra vnitra ve věci zpracování archivních fondů a archivních sbírek Archivu bezpečnostních složek

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslance Pavla Žáčka na ministra vnitra Jana Hamáčka ve věci zpracování archivních fondů a archivních sbírek Archivu bezpečnostních složek.

Vážený pane ministře,

v souvislosti s nadcházejícím 30. výročím 17. listopadu 1989 bych se rád ujistil, nakolik archivní úsek Ministerstva vnitra ČR (dále též „MV ČR“) ve smyslu zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě, v platném znění, organizuje řídící a kontrolně-metodickou činnost při zpracování archivních fondů vztahujících se k činnosti komunistických bezpečnostních složek, které se až do poslední chvíle angažovaly ve prospěch totalitního režimu. Jak je všeobecně známo, archivní úsek Ministerstva vnitra ČR nezvládal situaci v oblasti zpracování a zpřístupňování těchto archivních fondů a sbírek, a mj. proto byl k 1. srpnu 2007, resp. 1. únoru 2008, zřízen Archiv bezpečnostních složek, který ve smyslu § 14 zákona č. 181/2007 Sb., o Ústavu pro studium totalitních režimů a o Archivu bezpečnostních složek a o změně některých zákonů, převzal zodpovědnost za nakládání s příslušnými archivními fondy a sbírkami. V této souvislosti bych se – s odkazem na příslušná ustanovení zákona č. 499/2004 Sb. – konkrétně zeptal:

1/ Kolik archivních fondů a sbírek eviduje odbor archivní správy a spisové služby MV ČR ve smyslu u Archivu bezpečnostních složek?

2/ Kolik archivních fondů či sbírek bylo Archivem bezpečnostních složek archivně zpracováno k 1. únoru 2008?

3/ Kolik archivních fondů či sbírek bylo v Archivu bezpečnostních složek zpracováno k 1. listopadu 2019 (a které to konkrétně jsou)? A naopak uvedení kolik běžných metrů archiválií z celkového počtu a jaké provenience ve správě ABS ještě řádně zpracováno není.

4/ Považuje Ministerstvo vnitra ČR tento počet zpracovaných archivních fondů či sbírek za dostatečný? Schválilo či stanovilo MV ČR v tomto směru Archivu bezpečnostních složek nějaký harmonogram dokončení zpracovávání těchto fondů a sbírek? Pokud ano, kdy se tak stane? Pokud nikoliv, tak z důvodu nezájmu, anebo proč?

5/ Kolik Archiv bezpečnostních složek od svého vzniku zpracoval ve smyslu zákona archivních pomůcek a ke kterým archivních fondům a sbírkám?

5/ Jak vykonává Ministerstvo vnitra ČR vůči Archivu bezpečnostních složek svoji řídící a metodicko-kontrolní povinnost v této oblasti? Konala se nějaká společná porada či kontrola (pokud ano, kdy proběhly a s jakým výsledkem)?

6/ Bude Ministerstvo vnitra ČR případně přijímat nějaké kroky k urychlení řádného zpracování těchto archivních fondů či sbírek uložených v Archivu bezpečnostních složek?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek