27. května 2019

Události, komentáře: Českým voličům sedí eurorealistická politika, umírněná kritika EU

(ČT 24) Po volbách do Evropského parlamentu se pomalu začínají rozbíhat jednání o složení jednotlivých frakcí a také o tom, kdo stane v čele nové Evropské komise. V Česku kandidoval i jeden takzvaný spitzenkandidát – lídr ODS Jan Zahradil. Ten ale paradoxně podporuje premiéra Babiše v tom, že by měla mít právo vybrat si svého kandidáta Evropská rada. „Měl by to být kompromisní kandidát, který bude přijatelný pro všechny a vůbec nemusí být z té nejsilnější politické frakce Evropského parlamentu,“ uvedl Jan Zahradil v Událostech, komentářích.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem můžete zhlédnout na ČT24.

Zahradil: Voliči žádají umírněný euroskepticismus

O úspěchu v eurovolbách mluvil také Jan Zahradil (ODS), který v Evropském parlamentu zasedá od roku 2004: „Ukázalo se, že českým voličům sedí eurorealistická politika, umírněná kritika EU. Český volič nechce z Unie odcházet, ale také si nepřeje, aby mu strkala do všeho nos.“

Jan Zahradil byl letos i takzvaným spitzenkandidátem do čela Evropské komise za frakci evropských konzervativců. Netrvá ovšem na tom, aby jméno nástupce Jeana-Claudea Junckera v čele Evropské komise vzešlo jen z jednání frakcí. „Tady možná pro někoho paradoxně souhlasím s premiérem Babišem, že Evropská rada by měla mít právo vybrat si svého kandidáta, že by to měl být kompromisní kandidát, který bude přijatelný pro všechny a že vůbec nemusí být z té nejsilnější politické frakce Evropského parlamentu.“

Spitzenkandidátem nejsilnější strany EEP byl Němec Manfred Weber, podle Zahradila byl ale v předvolební kampani nepřesvědčivý a CDU-CSU v Německu navíc zaznamenala rekordně špatný výsledek. „Už v úterý je jednání Evropské rady, která se tím bude zabývat, a znovu říkám – ačkoliv kandiduji do Evropského parlamentu a reprezentuji jednu z frakcí Evropského parlamentu, tak v této věci já stojím na straně Evropské rady, protože ve smlouvách je napsáno, že kandidáta na předsedu Evropské komise vybírá Evropská rada,“ uvedl Jan Zahradil.

Celý přepis rozhovoru: 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Volby do Evropského
parlamentu přerozdělily politické síly v celé Evropě. V Česku jsou hlavní výsledky dva, vítězem se stalo vládní hnutí ANO, získalo 6 europoslanců z 21. Druhá koaliční strana, ČSSD, ale zcela propadla. Nedokázala obhájit jediný mandát, hlasy jí dala méně, než 4 % voličů. Pro sociální demokraty jde o zatím vůbec nejhorší výsledek v celostátních volbách.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/, vicepremiér:
Nedá se očekávat, že někdo, kdo má zásadní problém s panem premiérem, bude hlasovat pro stranu, která je s ním v koalici.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/, předseda hnutí /ANO/:
Vícero našich soupeřů a oponentů mluvilo o tom, že to bude nějaký indikátor tý politiky české, možná tý vlády, tak pokud bych to měl takhle brát, tak jsem celkem spokojenej.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ukazuje se, že ti, kteří to brali jako referendum o současné vládě úplně pravdu neměli.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A právě komunisti, kteří menšinovou vládu podporují, taky ztratili. V Evropském
parlamentu jim zůstal jediný mandát. Naopak většina opozičních stran posílila, nejvíc ODS, ta získala 4 europoslance, předtím měla jen 2. Výsledky voleb občanští demokraté považují za výraz protestu proti Babišovu kabinetu.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To skutečně bylo i vyjádření názoru občanů na politiku Andreje Babiše tak, jak jsme je k tomu vyzývali a myslím, že ten názor zazněl velmi jasně, že lidé většinově hlasovali pro změnu.

Marek VÝBORNÝ, předseda strany /KDU-ČSL/:
Když se podívám na ty výsledky, tak vládní koalice získala 7 mandátů, protože tam je jeden mandát KSČM. A myslím že, i to je nějaký signál a já bych řekl, možná, že to je skoro facka vládní koalici.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já si myslím, že to nebude mít vliv na to, jakým způsobem se bude vyvíjet teď česká politika domácí, prostě je to jiné hřiště.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Spokojenost s výsledky hlasování vyjádřily taky zbývající opoziční síly, SPD a Spojenci pro Evropu, tedy hlavně Starostové s TOP


Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/:
Chci poděkovat všem voličům, kteří se nenechali zmást populistickou kampaní protievropských hnutí, včetně hnutí ANO, které vytvářelo dojem, že je třeba nás chránit před Evropou.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Musím opravdu poděkovat našim voličům, protože se ukázalo, že máme opravdu tvrdé jádro voličů, že jsou to voliči, kteří velice dobře rozumí problematice Evropské unie a důležitosti těchto voleb.

Michal KUBAL, moderátor:
Slíbil jsem tři budoucí členy, nebo respektive členy budoucího Evropského
parlamentu. Tak ve studiu teď vítám Jana Zahradila z ODS, lídra kandidátky. Dobrý večer.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
A dobrý večer přeju i Marcelu Kolajovi, lídru kandidátky Pirátů a budoucí europoslankyni za hnutí ANO, Radce Maxové. Dobrý večer i vám.

Radka MAXOVÁ, nově zvolená europoslankyně /ANO/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Paní Maxová, byl premiér včera spokojený, protože v noci to tak úplně nevypadalo podle toho jeho vyjádření.

Radka MAXOVÁ, nově zvolená europoslankyně /ANO/:
Já myslím, že jsme byli všichni velmi unaveni z volební kampaně, byla intenzivní, chtěli jsme mobilizovat voliče, to se nám povedlo. 10% nárůst svědčí o tom, že nejen my, ale všechny samozřejmě politické subjekty se snažily mobilizovat svoje voliče. A my jsme byli spokojeni, posílili jsme o dva mandáty a těšíme se na spolupráci.

Michal KUBAL, moderátor:
A byl spokojený i pan premiér?

Radka MAXOVÁ, nově zvolená europoslankyně /ANO/:
Já myslím, že záběry z kamer ukazují, že jsme byli spokojeni všichni. Hnutí ANO vyhrálo, posílili jsme o dva mandáty a radost byla velká.

Michal KUBAL, moderátor:
Co je pro vás hlavní zprávou těchto voleb, mluví se o tom, jestli to bylo nebo nebylo referendum o současné vládní koalici?

Radka MAXOVÁ, nově zvolená europoslankyně /ANO/:
Já myslím, že referendum je referendum, toto byly volby do Evropského
parlamentu, kde chceme mít kvalitní lidi, u mě to svědčí o tom, že jsme mobilizovali voliče, 10% nárůst je podle mě velké číslo. Jsem za to moc ráda, že se lidé zajímají o Evropskou unii a budu ráda, když se s nimi budu moci stýkat a spolupracovat, protože je vidět, že občas tam chybí ten osobní kontakt s našimi voliči, abychom vysvětlovali, proč je Evropská unie dobrá a kde by možná měla být ještě lepší.

Michal KUBAL, moderátor:
Opakovaně mluvíte o účasti, nicméně co říkáte výsledkům vašeho vládního partnera ČSSD, která zaznamenala historicky, pokud budeme brát moderní české dějiny, nejhorší výsledek v celostátním hlasování?

Radka MAXOVÁ, nově zvolená europoslankyně /ANO/:
Preference sociální demokracie stále padají, je to její vnitřní problém, oni si to samozřejmě musí analyzovat. Já nejsem politolog ani sociolog, ale svědčí to o určité práci, možná i o vzkazech našim voličům, o jejich politice a oni by se měli zamyslet, co s tím tedy udělají.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Zahradile, jaké pro vás byly tyhle volby, byl to úspěch?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Nepochybně ano. Myslím, že se prokázalo, že
ODS roste, sice pomalu, ale roste, že to, co jsme zahájili parlamentními volbami v roce 2017, teď pokračuje v eurovolbách a doufám, že to bude pokračovat i nadále. A také, že se podařilo tou eurorealistickou politikou takové té umírněné kritiky některých aspektů evropské integrace, prostě mobilizovat naše voliče. To je něco, co jim sedí, oni nechtějí odcházet z Evropské unie, ale zároveň je také spousta věcí, které se jim na Evropské unii nelíbí a myslím, že tuhle tu notu jsme přesně trefili.

Michal KUBAL, moderátor:
Vy jste říkal pomalu roste, je pravda, že v těch volbách, o kterých se mluví jako o volbách druhého řádu, ačkoliv to mnoho lidí nemá rádo, patří mezi ně, ve kterých je nižší volební účast, se
ODS daří, na rozdíl například od vládního hnutí ANO, nicméně preference, co se týká například sněmovních voleb, se příliš nehýbou, nevnáší to nervozitu do vašich řad?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Vůbec ne a mě teda nijak neuráží, když se o evropských volbách hovoří jako o volbách druhého řádu, ono to tak je. Prostě ta účast je nižší, stejně jako třeba v
senátních volbách. Ale bez ohledu na to, je to výpověď, je to určitá sociologická sonda do smýšlení lidí. A já myslím, že v těch procentech se dá odhadnout, jaké jsou trendy podpory nebo nepodpory, vzestupu nebo poklesu jednotlivých politických stran. A pro nás je to jasný signál, že ten náš pomalý, mírný, ale setrvalý vzestup pokračuje.

Michal KUBAL, moderátor:
Vy jste byl v takové dvojjediné roli, zároveň jste byl jedním z takzvaných spitzenkandidátů, to znamená, představitelů celoevropské frakce nebo uchazečů o budoucí šéfování v Evropské komisi. Tam se vám tolik nedařilo, na evropské úrovni vaše frakce spadla ze třetího místa na pozici momentálně páté nejsilnější frakce, přišli jste o 18
poslanců. To, co jste vlastně říkal ještě krátce před vyhlášením výsledků v Česku, že doufáte, že zisky ostatních stran vynahradí výpad britských konzervativců, se nepotvrdilo, co je tohle pro vás za zprávu?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Já bych teď ještě chvíli počkat s počítáním těch mandátů.

Michal KUBAL, moderátor:
Čekáte zásadní změnu?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Protože ono se to ještě bude hýbat. Třeba pan Orbán ještě definitivně neřekl poslední slovo, do jaké frakce se vlastně chce zařadit, i když teď je pořád ještě ve frakci evropských lidovců. Takže já bych s tím ještě počkal. A v každém případě je tady určitý nárůst v Evropském
parlamentu eurokritických nálad, ať už těch radikálních, které představuje ta frakce pana Salviniho, nebo těch umírněných, což je náš případ. A já myslím, že bude zapotřebí to brát v potaz.

Michal KUBAL, moderátor:
Co rozhodovalo v Česku podle vás? Vy jste naznačoval, nebo mluvil jste o trendech, rozhodovala teda domácí témata nebo se tam projevovala některá témata, která dominují, řekněme, evropské diskuzi?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Já myslím, že to byl mix obojího. Určitě se tam u některých voličů projevil fenomén nespokojenosti s tou současnou vládou, to já popřít nemohu. Na druhou stranu, když se podíváte na celkové rozložení těch 21 mandátů, tak zjistíte, že takové ty jednostranně proevropské strany, co chtějí prostě tlačit integraci za každou cenu dál, jako jsou Piráti nebo TOP 09 a STAN, nebo lidovci, tak získali dohromady, tuším, 7 mandátů nebo 8, takže to je vlastně třetina z toho celkového počtu 21. Čili je vidět, že je tady určitá zdrženlivost českého voliče ve vztahu k Evropské unii. Já už jsem to charakterizoval tím, že český volič prostě nechce odcházet z Evropské unie, ale zároveň si nepřeje, aby mu Evropská unie strkala nos doslova do všeho, což se v mnoha případech děje a cestou z toho je taková ta zdravá skepse, prostě eurorealistická politika, jak jí říkáme.

Michal KUBAL, moderátor:
V tom se trochu český volič liší, řekněme, od evropského voliče, který rozdal karty trochu jinak, k tomu se ale ještě dostaneme. Pane Kolajo, byla o vás řeč, pojďme k Vám. Vy jste před volbami mluvili o možném vítězství, o 20 %, proč to nevyšlo?

Marcel KOLAJA, zvolený europoslanec /Piráti/:
My jsme si stanovili ambiciózní cíl. Já jsem toho názoru, že je třeba si stanovovat ambiciózní cíle. Přesto, že jsme ho nedosáhli, tak nelze popřít to, že máme zásadní nárůst od voleb, které proběhly před pěti lety do Evropského
parlamentu, kdy jsme těsně nedosáhli na 5 % a nezískali jsme žádný mandát. Tentokrát jsme dosáhli téměř na trojnásobný výsledek, co se procent týče, máme tři mandáty, ale navíc máme ještě jeden mandát z Německa. Takže my se čtyřmi mandáty jdeme do vyjednávání o frakcích a já v tuhle chvíli už jsem v Bruselu a už dneska celý den jsme jednali jednak na úrovni Evropské pirátské strany, kde se nám velmi rychle podařilo najít společnou pozici a šli jsme do vyjednávání o frakcích.

Michal KUBAL, moderátor:
Pojďme ještě chvilku zůstat v české politice, co je pro vás hlavním poselstvím těchto voleb?

Marcel KOLAJA, zvolený europoslanec /Piráti/:
Tím hlavním poselstvím těchto voleb dle mého názoru je nespokojenost občanů a nedůvěra v Evropskou unii, do určité míry vidíme tam přeci jenom nějaký úspěch těch nacionalistických nebo euroskeptických uskupení. My jsme na to upozorňovali i v předvolební kampani a jedním z našich velkých cílů pro těch následujících 5 let v Evropském
parlamentu je komunikovat s voliči tak, jak to děláme v Poslanecké sněmovně a propojit tu evropskou a českou politickou scénu tak, aby lidem dávala smysl. A chceme tak zvýšit informovat lidí o Evropské unii, Evropském parlamentu a chceme zvýšit tu důvěru, kterou dle mého názoru lidé v Evropskou unii by měli mít. Poněvadž Evropská unie je přínosný projekt, což samozřejmě ovšem neznamená, že souhlasíme s veškerou politikou, která se zde dělá, a to je i ten důvod, proč do Evropského parlamentu jsme kandidovali.

Michal KUBAL, moderátor:
Paní Maxová, premiér před volbami mluvil o vyčištění
parlamentu. Povedlo se to?

Radka MAXOVÁ, nově zvolená europoslankyně /ANO/:
Vyčištění je takové zvláštní slovo.

Michal KUBAL, moderátor:
Použil ho váš předseda.

Radka MAXOVÁ, nově zvolená europoslankyně /ANO/:
Určitě došlo k velké obměně. Použil ho pan premiér, já bych ho možná nepoužila. Ale jak vidíme na pohybech v jednotlivých frakcích i v České republice došlo poměrně k zásadní obměně a já budu jenom doufat, že to bude ku prospěchu věci.

Michal KUBAL, moderátor:
Chcete zůstat dál v ALDE? Protože před volbami se hodně diskutovalo o tom, jestli vás tam budou chtít, diskutovalo se o tom, jestli vy tam budete chtít zůstat, platí to, že nadále chcete zůstat součástí frakce ALDE?

Radka MAXOVÁ, nově zvolená europoslankyně /ANO/:
Samozřejmě, jednání začínají, paní Dita Charanzová je místopředsedkyní ALDE party, takže budeme začínat toto jednání. Pan premiér zítra letí na další jednání, určitě budou své kroky koordinovat. A myslím, že je celkem logické, že začneme v ALDE party, i když se o tom samozřejmě hodně diskutuje, nicméně paní Dita Charanzová byla už před volbami pozvána na jednání, které bude zítra tak, aby vlastně se dohodli na směřování ALDE party, jestli bude určitá obměna a s kým tedy spolupracovat, takže začínáme tam, kde jsme.

Michal KUBAL, moderátor:
Vy byste u těch liberálů chtěla zůstat? Vy osobně?

Radka MAXOVÁ, nově zvolená europoslankyně /ANO/:
Já osobně nemám problém s liberály, já jsem poměrně dost liberální, takže by mi to vyhovovalo, i kolegové v ALDE party mi vzkazovali před volbami, že se na mě těší, takže já se těším na ně a budu doufat, že to dopadne dobře pro ANO, aby mohlo dobře pracovat v
parlamentu včetně mě.

Michal KUBAL, moderátor:
Kdo by podle vás měl stát v čele příští Evropské komise, měl by to být spitzenkandidát z té nejsilnější frakce, z lidovců, ačkoliv ta ztratila, to znamená Manfred Weber?

Radka MAXOVÁ, nově zvolená europoslankyně /ANO/:
To asi bude velmi těžké predikovat, jednání začínají a jak vnímám signály a různé komentáře i od politologů, tak to bude možná ten největší takový zoubek, který budeme muset vyřešit. Já v současné době samozřejmě bych byla nejradši, kdyby to byl zástupce ALDE party, pokud tam samozřejmě zůstaneme, ale je to plně v rukou samozřejmě premiérů a prezidentů Evropské rady, ale samozřejmě i jednotlivých frakcí, kde může docházet k určitým rozporům a jiným názorům.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Zahradile, platí pořád, že máte zájem o to stanout v čele Evropské komise?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Samozřejmě, já jsem kandidoval na tu funkci.

Michal KUBAL, moderátor:
Platí to pořád? I po tom volebním výsledku, o kterém jsme mluvili?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Zcela nepochybně, ale bude to otázkou dalších vyjednávání. A já jsem zároveň vždycky říkal, že nesouhlasím, na rozdíl od všech ostatních těch spitzenkandidátů s tím, aby jenom oni byli těmi, kdo mohou sloužit jako nějaký předvýběr pro toho předsedu Evropské komise. Já tady paradoxně souhlasím s premiérem Babišem, možná paradoxně pro někoho, že Evropská rada by měla mít právo vybrat si svého kandidáta, že by to měl být kompromisní kandidát, který bude přijatelný pro všechny a že vůbec nemusí být z té nejsilnější politické frakce, z Evropského
parlamentu. A pan Weber podle mě byl velmi nepřesvědčivý v té předvolební kampani a koneckonců CDU-CSU v Německu, kterou on reprezentuje, tak dosáhla svého historicky nejhoršího výsledku v eurovolbách. Takže tohle všechno se podle mě počítá. A já myslím, že už zítra, tuším, je jednání Evropské rady, která se tím bude zabývat. A znovu říkám, já paradoxně, ačkoliv kandiduji do Evropského parlamentu a reprezentuji jednu z frakcí Evropského parlamentu, tak v této věci já stojím na straně Evropské rady, protože ve smlouvách je napsáno, že kandidáta na předsedu Evropské komise vybírá Evropská rada.

Michal KUBAL, moderátor:
Teď je trošku těžké rozlišit, jestli ještě mluvíte jako protikandidát Manfreda Webera anebo už jako budoucí nebo současný europoslanec. Když jsme u toho, vy sedíte v Evropském
parlamentu od roku 2004, jestli se nepletu, už jste tam zažil hodně. Jak se podle vás změní fungování nejenom Evropského parlamentu, ale celé Evropské unie v souvislosti s tím, jak se zásadně změnilo vlastně rozložení sil? Ta klasická koalice lidovci, socialisti, přišli o nadpoloviční většinu, bude se muset hledat jiný způsob dosažení většiny. Co to udělá s Evropskou unií? Bude méně akceschopná, bude zajímavější?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Mně by trochu méně akceschopnosti Evropské unie nevadilo, respektive nevadilo by mi, kdyby Evropská unie toho dělala méně, ale to, co dělá, kdyby dělala lépe. A myslím, že o to mnohým z nás šlo. To, že ta lidovecko-socialistická většina už není většinou, ale bude si muset hledat nějakého nového partnera, to je podle mě dobrá zpráva, protože to byla taková žába na prameni, která tu Evropskou unii zavedla do slepé uličky. A já osobně bych byl pro to, aby ani tato spolupráce mezi lidovci a socialisty nepokračovala. Já bych byl pro to, aby vznikly nějaké ideologicky soudržnější, když už tedy, většinové koalice, pokud jejich jádrem bude Evropská lidová strana, tak já bych se spíš ohlížel na pravé straně politického spektra, pokud tedy lidovci toho vůbec budou schopni. Vidíme třeba pana Timmermanse z Holandska, což byl spitzenkandidát socialistů, který už buduje nějakou širokou koalici s krajní levicí, se zelenými, možná i s nějakými levicovými liberály a jestli tedy Evropská lidová strana chce obstát jako stále ještě nejsilnější frakce v Evropském
parlamentu, tak by podle mě se měla pokusit vybudovat něco podobného na pravém středu.

Michal KUBAL, moderátor:
Pravém středu? Předpokládám, že přirozený partner by byla vaše frakce.


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Zcela nepochybně.

Michal KUBAL, moderátor:
Šel byste ještě dál doprava, to znamená za Mateem Salvinim, za Marine Le Pennovou, za Tomiem Okamurou?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
To, myslím, že by bylo velmi obtížně představitelné. Ale třeba v tom liberálním táboře, on je takový hodně nesourodý, máte tam strany, které jsou hodně doleva, máte tam strany, které jsou spíše, řekněme, pravostředové, tak tam určitě by bylo možné hledat partnery.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Kolajo, už víte, jaká frakce pro vás, vy už jste zmiňoval, že už proběhlo vlastně první jednání o frakcích, jaká frakce pro vás bude nejpravděpodobnější?

Marcel KOLAJA, zvolený europoslanec /Piráti/:
Ta vyjednávání pořád ještě probíhají, jak jsme řekli už před volbami, my chceme být ve frakci, která bude liberální, ve frakci, která nám umožní prosazovat náš program. Chceme, aby jsme jak my, tak německá Pirátská strana byli v jedné frakci, to se potvrdilo, že je velmi jednoduché se na té pozici sladit uvnitř Evropské pirátské strany. A zatím ještě nemáme vyprofilováno, jestli to bude green/f, a nebo jestli to bude nějaká liberální frakce, která vznikne patrně na podkladu na současné frakce ALDE.

Michal KUBAL, moderátor:
A k těm podmínkám, které jste zmiňoval, platí stále, že ta frakce nebo budoucí frakce, která vznikne na základě ALDE, budete jejím členem pouze, pokud v něm nebude hnutí ANO?

Marcel KOLAJA, zvolený europoslanec /Piráti/:
Dokud si hnutí ANO nevyřeší ten problém, že ho vede člověk, který je trestně stíhaný v případu dotačního podvodu a že je vyšetřován pro konflikt zájmů, tak my nemůžeme do takové frakce vstoupit.

Michal KUBAL, moderátor:
Ještě poslední věc, kdo podle vás má největší šanci usednout v čele komise a kdo by se vám líbil nejvíc?

Marcel KOLAJA, zvolený europoslanec /Piráti/:
Myslím, že to je zatím předčasná otázka, ta vyjednávání teprve budou probíhat, přeci jenom, jak bylo už řečeno, ty frakce ještě nejsou úplně ustanovené přesně a za nás je důležité, aby se například ta frakce, pardon, aby se ten předseda Evropské komise a ta Evropská komise neopírali o nacionalisty, populisty, ale ani třeba například o hnutí ANO, které má ten problém, který jsem nastínil.

Michal KUBAL, moderátor:
Jedno jméno vašeho vysněného kandidáta od vás neuslyšíme?

Marcel KOLAJA, zvolený europoslanec /Piráti/:
V tuto chvíli je to předčasné.

Michal KUBAL, moderátor:
Dámo a pánové, díky, určitě se budeme evropské politice věnovat podobně intenzivně, jako dneska večer. Hezký večer, díky moc.

Radka MAXOVÁ, nově zvolená europoslankyně /ANO/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Marcel KOLAJA, zvolený europoslanec /Piráti/:
Děkuji, na shledanou.


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Na shledanou.

Jan Zahradil

lídr eurokandidátky ODS
předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí