7. února 2019

Dvacet minut Radiožurnálu

(Radiožurnál) Hostem diskusního pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl poslanec Marek Benda.

Celý rozhovor s Markem Bendou si můžete poslechnout na ČRo Radiožurnál.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Asistent poslance Marka Bendy pracuje pro Exekutorskou komoru. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby pro ni nepracoval jako lobbista. Může asistent pracovat pro poslance a zároveň hájit zájmy exekutorů? Proč se poslanci už mnoho let nedokáží shodnout na pravidlech pro lobbing. A byl by Aleš Gerloch dobrým ústavním soudcem? Mým dnešním hostem je jeden z nejdéle sloužících poslanců, zákonodárce Občanské demokratické strany a předseda ústavněprávního výboru Marek Benda. Dobrý den, vítám vás ve studiu.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Dobrý den přeji vám i všem posluchačům.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče, jaké doporučení, pokud vůbec nějaké, budete jako předseda ústavněprávního výboru dávat svým senátorům v případě volby nového ústavního soudce a připomínám, že navržený na tuto funkci je v tuto chvíli profesor ústavního práva profesor Aleš Gerloch.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Pokud je mi známo, tak zatím ještě navržen není. Je to jenom jméno.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Dobrá, bylo oznámeno, že bude.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
…o kterém prezident uvažuje, že by profesora Aleše Gerlocha navrhl. A já jsem opravdu naprosto dalek tomu, abych doporučoval něco našem senátorům, to opravdu jako každý z nich má svůj vlastní rozum. Respektive vyslovení souhlasu Senátu probíhá tajnou formou. To znamená, co já bych jim tam chodil říkat nějaké moudrosti. Přesto při vší úctě k panu profesoru Gerlochovi a vím, že určitě jako ústavní právník je dobrý. Já to mám poměrně jednoduché.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
To znamená.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Pokud někdo byl 20 let v komunistické straně, pokud někdo vstoupil v roce 1973 do komunistické strany, tak pro mě prostě není vhodným kandidátem na Ústavní soud. To si nemohu pomoci. Já mám pocit, že přeci jenom už jsme tak daleko, že si můžeme vybírat lidi, kteří mají stejnou míru autority a nikdy s tím minulým režimem nespolupracovali. A fakt jako, co vím od svých rodičů, mně v té době bylo pět let, v 73., ale co vím od svých rodičů, tak jako vstoupit takhle brzo po začátku normalizace do strany, která předtím vyhodila milion členů, kdy tady byly sovětské tanky, se nepokládalo za nic pěkného. Takže tady já mám jasno. A není to žádné zpochybňování schopností pana profesora Gerlocha. Je jenom opravdu o tom, že mám prostě dojem, že holt někteří, kteří se nějakým způsobem zapojili do toho budování komunistického režimu, by měli mít pro některé typy funkcí, a to bych řekl, že zrovna ten Ústavní soud je, holt karanténu, nedá se nic dělat.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Mimochodem, mělo by se podle vás nějakým způsobem zvlášť zohledňovat při rozhodování senátorů, při výběru nových ústavních soudců to, o jakou, řekněme, jde osobnost, o jak vyzrálou jde osobnost a teď narážím zejména na kauzu z posledních dní, kdy se objevila obvinění ze strany nejvýše postavených soudců v této zemi, že se je prezident Miloš Zeman a jeho blízcí spolupracovníci, kancléř Vratislav Mynář, pokoušeli ovlivňovat, že si s nimi dávali schůzky, bavili se o případech, které se týkaly jejich aktuální, řekněme, rozhodovací praxe o toho, co zrovna řeší jejich soudy nebo jím podřízen soudci. Jakým způsobem by se třeba toto mělo zohledňovat při výběru ústavních soudců, pokud nějak podle vás?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Prosím, uvědomme si jednu věc, která myslím, že je poměrně důležitá. My jsme právě proto do ústavy, kdy jsme ji v tom roce 1992 psali, dali desetileté období funkce ústavního soudce. To znamená, že i prezident a teď bez ohledu na to, jestli je přímo volený nebo nepřímo volený, který zopakuje svůj mandát, tak nikdy toho ústavního soudce už nejmenuje znovu.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Zajímal by mě váš názor ještě na jednu kauzu, která se týká vašich kolegů v Senátu a to je oznámená iniciativa skupiny senátorů z klubu Senátor 21, sepsat návrh na podání ústavní žaloby na prezidenta republiky. I když neznáme obsah toho jejich návrhu, protože on teprve bude vznikat a představit ho chtějí v řádu několika týdnů, jaký je váš názor vůbec na tuto iniciativu sepisovat ústavní žalobu na prezidenta?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já myslím že to je snaha jen senátorů z klubu Senátor 21 se zviditelnit, upozornit na to, že oni jsou kritičtí k prezidentovi. Já jsem k prezidentovi velmi kritický, ale současně čtu českou ústavu, vidím Poslaneckou sněmovnu a představa toho, že získám třípětinovou většinu v obou komorách k ústavní žalobě na prezidenta, je podle mě zcela nereálná. Takže to jsou přesně takové ty výkřiky, které jen chtějí upozornit na to, já něco dělám. Dokonce si myslím, že je řada případů, kdy prezident republiky jako mnohem víc překračil hranice než zrovna toto.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ale vy tady v opozici v Poslanecké sněmovně také předkládáte návrhy zákonů, i když třeba někdy dopředu je jasné, že pro ně neseženete většinu hlasů, což by mohl být stejný případ jako v případě této ústavní žaloby.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Ano, to já souhlasím, jenom prostě mám dojem, že tady je to opravdu jako prázdný výkřik. A dokonce si nemyslím, že zrovna té věci jakoby komunikace soudů s prezidentem republiky, to bych řekl, že byla řada případů, kdy jsem měl pocit, že prezident republiky je mnohem víc za hranou v zahraniční politice v některých otázkách.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Těch případů tam má být víc, pokud jsem správně pochopila.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Příliš vřelé vztahy k Číně, příliš vřelé vztahy k Rusku, kritika ukrajinských představitelů, kritika dalších věcí. Zrovna já bych byl malinko opatrný a velice jsem rozlišoval mezi tím, jestli na soudy jezdí Mynář, který podle mého názoru tam opravdu nemá co dělat, je to prostě hradní úředník, to není žádný viceprezident. On si občas hraje také na to, že je viceprezident, ale to není, je to fakt jenom šéf protokolu, jakoby tady šéf kanceláře Poslanecké sněmovny někam jezdil a vyřizoval nějaké vzkazy od Radka Ondráčka. To by mi připadalo úplně absurdní. Ale, že prezident republiky prostě vede diskusi se soudci, zejména o jejich starých rozhodnutích, že jim nemá říkat, jak mají rozhodovat do budoucna, tak to přece vedeme zase tak trochu všichni. Já jsem mnohokrát soudy v různých situacích kritizoval za to, jak rozhodují v konkrétní věci.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Dobře, abychom byli spravedliví, ta žaloba aspoň podle toho, co je avizováno, se nemá týkat pouze kontaktů prezidenta republiky, a jeho spolupracovníků se soudci.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já to nevím, jenomže ji vyvolali zrovna v tuhle chvíli a v tuhle situaci.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ano, s odůvodněním, že to je impuls. Proto nicméně těch jednání prezidenta republiky tam má být popsáno víc. Ale zajímalo by mě, skutečně si myslíte, že nemá cenu tak jak argumentuje právě tato skupina senátorů, se alespoň pokusit pojmenovat určitá jednání prezidenta republiky, která by mohla být hraniční, řekněme, rozpoutat diskusi o tom, jestli se skutečně v některých svých krocích nemohl dostat za hranu ústavy, nebo ne, jestli je všechno v pořádku?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já si myslím, že ta diskuse přece v České republice průběžně vede. Všechny kroky prezidenta republiky jsou analyzovány poměrně přísně. Jsou mnohdy přísně kritizovány, on si z toho nic moc nedělá, to všichni víme. Já bych řekl, že tady bohužel základní problém je, že jsme přistoupili na přímou volbu prezidenta republiky, která rozkolísala český ústavní systém. A do dneška říkám, že to byla moje největší politická chyba, že jsem pro tento návrh zákona o přímé volbě prezidenta republiky hlasoval. Ale že bych měl pocit, že potřebuji od pana senátora Lásky a jeho spolupracovníků to sepsat, seznam hříchů Miloše Zemana, bude to hezké, když to sepíšou, ale myslím, že je to všechno, co se s tím dá dělat.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče, vy jste také členem mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny. Váš výbor tento týden jednal nebo probíral kauzu poslance SPD Miloslava Rosnera otázku jeho vydání k trestnímu stíhání. Vy jste nerozhodli. Rozhodnutí jste odsunuli, protože trváte na předvolání dozorové a dohledové státní zástupkyně, obou státních zástupců. Řekněte mi, proč se to jednání v tomto případě tak vleče, pokud máte vůbec pocit, že se to vleče?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já si nemyslím, že se to nějak extrémně vleče. Tady jsem samozřejmě trochu v problému, protože část věcí, které vím, tak říkat veřejně do rádia nemohu a budu tedy vycházet jenom z toho, co bylo řečeno ve veřejných sdělovacích prostředcích. Je tam evidentní rozpor mezi dozorovou státní zástupkyní a tím státním zástupcem, který dozoroval přímo dohledovou státní zástupkyní a dohledovou, dozorovou státní zástupkyní a policií.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Což je ten důvod, proč trváte na předvolání obou?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Ano, to je otázka, kterou mandátový a imunitní výbor chce slyšet názory obou. Já bez ohledu na to, jestli pokládám ten výrok za správný nebo nesprávný, tak jsem velmi opatrný na to, abychom politické činitele vydávali za politické výroky. Jenom nesmíme zapomenout na jednu věc. Dnes nevydání k trestnímu stíhání neznamená, už jako znamenalo před dvaceti lety, že to trestní stíhání už nemůže nikdy pokračovat. Znamená pouze, že je odloženo na konec volebního období, a v okamžiku, kdy ta osoba přestane být poslancem, samozřejmě může dále pokračovat.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Chápu tedy správně, že zatím jste nakloněn spíše tomu, že nepodpoříte vydání poslance Rosnera?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já chci opravdu slyšet obě dvě posuzující strany, ale říkám, jsem velmi opatrný v těch verbálních trestných činech politiků.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A to i v případě, že k tomu výroku nedošlo na půdě Poslanecké sněmovny a že to byl výrok, který byl pronesen mimo Poslaneckou sněmovnu?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Samozřejmě i v případech, které došly... Já jsem jednou v životě udělal asi také tu chybu, že jsem hlasoval pro vydání Miloslava Sládka v roce 1995 v otázce, kdy tehdy u podepisování Česko-německé deklarace měl takový ten militantní projev. Pak to vedlo k jeho barikádování se ve sněmovně, shánění ho, chybění při volbě prezidenta republiky Václava Havla, nekonečným pochybnostem, jestli z toho mohlo něco ovlivnit nebo nemohlo. Opravdu bych byl na ty verbální trestné činy velmi opatrný.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ona s tím tak trochu souvisí i další kauza, která se vám pravděpodobně dostane na stůl. Na mandátovém a imunitním výboru, a to je případ poslance SPD, tentokrát Lubomíra Volného, na kterého si stěžovalo 10 poslanců z TOP 09, Starostů a Nezávislých a KDU-ČSL, a to kvůli jeho chování na plénu sněmovny minulý týden. Pane poslanče, podle vás, překročil pan Volný pravidla, překročil řekněme zvyky toho, jak se v Poslanecké sněmovně chováte, když na kolegu svého poslaneckého ze sociální demokracie na Jana Birkeho pokřikoval během jednání sněmovny a vyzýval ho k tomu, ať s ním jde ven vyřídit si účty z jednání z pléna?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já jsem tady u toho nebyl. Takže to nemůžu posuzovat jako úplně bezprostřední. Je pravda, že...

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Mohli jsme si to pustit, je fakt, že se to stalo.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Přesedající přece často vyzývá poslance: Jestli máte něco mezi sebou, tak běžte ven a nerušte tady ty ostatní. Přesto si myslím, že tady asi nějaké hranice překročeny byly. Trochu se mi zdálo, že to jako byly výroky přinejmenším, které na půdu Poslanecké sněmovny nepatří.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A co s tím, mělo by se to nějak řešit nebo ne?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já o tom fakt přemýšlím. Dneska jsme se bavili s tajemnicí mandátového a imunitního výboru o tom, že řada evropských parlamentů, které mají tuhle úpravu, nemají jen urážku jiného poslance, ale komory jako celku. Prostě chování je nevhodné, ne že by urazilo konkrétní osobu, ale že to chování uráží tu komoru jako celek. To bohužel my v jednacím řádu nemáme, ale trochu to spíš cítím tímto způsobe, než že by to byla urážka některého konkrétního, možná, že pan poslanec Birke to cítí jako urážku konkrétní osoby, ale že to je spíš urážka jako kultury chování v té sněmovně. A tam bych se samozřejmě klonil k tomu, že asi něco ten mandátový a imunitní výbor má říct, ale spíše toho charakteru, jako tohle se na půdě Poslanecké sněmovny dělat nemá, tady říkáme, dělat se to nemá. A pane předsedající, v okamžiku, kdy to řekne mandátový výbor, tak si zase myslím, že v tu chvíli pak má předsedající možnost říct: odebírám vám slovo, protože už bylo řečeno, že takové věci se na půdě Poslanecké sněmovny dít nemají.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A když probíráme ty slovní projevy a slovní prohřešky verbální a tak dále, tak by mě zajímal ještě jeden s tím lehce související návrh, a to je návrh, se kterým je spojený váš stranický kolega Václav Klaus mladší. Vy jste mimochodem pod tu novelu také podepsán. Je to návrh na zákaz pro provozovatele sociálních sítí, aby mazali ze sociálních sítí diskusní příspěvky, proč je to podle vás potřeba, abychom takovou změnu měli?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já jsem ten návrh spolupodepsal. Netvrdím, že je svatý, že se na něm nesmí nic měnit. Ale myslím, že otvírá jednu velmi podstatnou diskusi. Známý francouzský filosof Voltaire řekl větu: Hluboce s vámi s vaším názorem nesouhlasím, ale budu vždycky dělat všechno pro to, abyste měl právo ho říci. A tady jsme trochu u jádra této diskuse. Jestli i hloupé názory i opačné názory mají právo, aby zaznívaly. Jestli má mít tu limitaci. Ta diskuse o tom, že se jedná o nějakou soukromou platformu, mi připadá úplně absurdní.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Přesně tak, která má nastavena svá vlastní pravidla. To pro vás není relevantní argument?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
On přece Facebook sám o sobě tvrdí, že oni jsou digitální technologická platforma. Nikoliv názorová platforma. Oni nezodpovídají za to, co tam je. A pokud se má něco z toho vymazávat, tak podle mě fakt ty věci, které jsou jako v rozporu se zákony dané země, a ne s tím, kdo si přijde stěžovat.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Vy máte, pane poslanče, že vám vstupuji do řeči, v tom návrhu spojeno to mazání také s trestní sazbou v případě, že skutečně provozovatel dané příspěvky v rozporu s onou novelou smaže. Řekněte mi, není mi ale jasné, koho přesně nebo na koho přesně tato novela cílí, například pokud máme správce jednotlivých facebookových stránek, kteří mají sto a více tisíc sledujících, což je přesně případ, o který vy zmiňujete ve vaší novele předložené do Poslanecké sněmovny, na koho by se ten zákon potom vztahoval, pokud by takové příspěvky mazal správce dané facebookové stránky, pak by se to vztahovalo na něj?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Nevím. Přiznám se, že nejsem dostatečně facebookově vzdělán, abych uměl říci, kdo je v tu chvíli tou osobou, která je zodpovědná za to mazání. Ono upřímně řečeno, těch víc než statisícových účtů je pár.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
To sice máte pravdu, ale v diskusi na Českém rozhlase Plus se přesně do této debat dostali poslanec Jan Farský a váš stranický kolega Václav Klaus mladší, který má na facebookové stránce více než sto tisíc fanoušků, sledujících. Dobrá. Stalo se, že mazal některé příspěvky na své facebookové stránce, tak se ptám, jestli by tento návrh v tom případě také spadal na vašeho stranického kolegu Václava Klause mladšího.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Když to takhle říkáte, tak možná jo, ale já se fakt v tomto směru se netvářím, že jsem odborník na Facebook a odborník na to, kdo je tam ten.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A nemá příliš mnoho slabin, jste pod ním spolupodepsán, jste právník také.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Protože si myslím, že to je věc, která si zaslouží diskusi, o které se má mluvit, že ten automat, který se trochu vytváří v té Evropě, budeme mazat všechny zprávy, se kterými nesouhlasíme. Mně vyprávěl kamarád, který dokonce s tím návrhem nesouhlasí. Říká: Nemáte mazat. Ale říká mi, já píšu poměrně často o Erdoganovi. A Erdoganovi příznivci říkají, já ho nemám rád, Erdoganovi příznivci si na mě stěžují a různé ty platformy mi vymazávají, protože jsem rozčílil nějaké Erdoganovy příznivce. Ono je to fakt trošku složité, že se z toho začalo stávat jako systém bonzování, stěžování si, dokonce možná víc těch trollů než těch normálních.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Jenom jsem se ptala na to, jestli potom na to nedoplatí vaši straničtí kolegové.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
To uvidíme. Museli by se dávat pozor.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče, podle vás je v pořádku, když poslanci mají za své asistenty lobbisty?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Vím samozřejmě, kam míříte. Já jen bych rád tady řekl úplně jasně. Já mám jednoho asistenta na stálý úvazek, který se mnou dělá od rána do večera.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
O něm nehovoříme.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
O něm právě nehovoříme. Pak mám dva asistenty, které mám za tisíc korun měsíčně, kteří mi v některých věcech pomáhají a musí být vedeni pod Kanceláří Poslanecké sněmovny jako asistenti. Jinak to nejde. Těžko, když jim dávám tisíc korun měsíčně, respektive Poslanecká sněmovna, tak se můžu tvářit, že jim můžu zakazovat dělat cokoliv jiného, to je asi pochopitelné.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ano, k tomu nemířím. Já mířím k tomu, že za těch tisíc korun měsíčně dostanou v podstatě neomezenou vstupenku do Poslanecké sněmovny, dostanou kartu poslaneckého asistenta.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Ne, vůbec ne vstupenku.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Dostanou kartu poslaneckého asistenta a s tou se mohou pohybovat po prostorách Poslanecké sněmovny.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Umožňuje se sem dostat stejným způsobem jako návštěva, akorát neprocházet vrátnicí. Nemáte samozřejmě vstup kromě mé kanceláře, nemají moji asistenti vstup nikam jinam, nemají vstup na území klubu nebo cokoliv dalšího. Já tady žádný problém nevidím. Sám za sebe opravdu říkám žádný problém nevidím. Pan kolega Hopp byl zaměstnancem Exekutorské komory, respektive měl nějakou smlouvu s Exekutorskou komorou dávno předtím, než se stal mým asistentem. A všichni vědí, jaké jsou moje.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Na poli lobbingu se pohyboval dávno předtím, než se stal vaším poslaneckým asistentem.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
A stejně tak ho znám já třicet let, od základní školy. V roce 1992 my čtyři roky dělal tajemníka poslaneckého klubu KDS, takže je to člověk, se kterým prostě léta dělám.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ale pokud pro server Česká justice Alan Hopp, o kterém hovoříme, říká: „Když jsem si chtěl v roce 2017 zjednodušit vstup do Poslanecké sněmovny, obrátil jsem se právě na něj, myšleno na vás, domluvili jsme se, že mu za minimální úplatu budu radit a stanu se jeho asistentem.“ Přijde vám to šťastné, skutečně za onu tisícikorunu takto poskytovat někomu kartičku poslaneckého asistenta.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Tuto otázku klaďte spíš panu Hoppovi než mně. Já ho mám na to, aby mi pomáhal se správou elektronické komunikace.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Jestli to není zbytečné, když to takhle zpětně si tady rekapitulujeme a bavíme se o tom, jestli to není zbytečná kauza.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Mně to nepřipadá. Je to zbytečná kauza, je to samozřejmě zbytečná kauza.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ve smyslu toho, že je zbytečné někomu takto poskytovat vstup.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Vím, kdo ji vyvolal, a je to souboj exekutorů se mnou, kterým opakovaně říkám: Nebudu plnit vůli Exekutorské komory. Nebudu pro teritorialitu. Teritorialitu pokládám za nesmysl. A mimochodem ten článek, který to celé odstartoval z toho Týdeníku N, přesně ukazuje na to, že prostě novináři nasměrovali jenom tímhle způsobem, který říká: Benda je zločinec, protože je teď proti teritorialitě. No, to je jediný zájem, který má Exekutorská komora.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče, budete dál poskytovat někomu poslaneckou kartičku, řekněme, za minimální služby na to, abyste usnadnil dotyčnému vstup do Poslanecké sněmovny, jak říká pan Hopp?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Za minimální odměnu, služby prosím, které pro mě pan Hopp odvádí, bych si s dovolením dovolil posuzovat sám, a ne, aby byl posuzovány vámi.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Vy jste uvedl v tom článku, že je to tisíc korun měsíčně, což je minimální odměna.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
To je odměna, nikoliv služba. To jenom abychom měli v tom měli...

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Dobrá, tak za tuto minimální odměnu, jestli za vámi mohou přijít i další, kteří mají zájem o vstup do Poslanecké sněmovny?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Rozhodně se nehodlám ani na jednu vteřinu rozloučit s panem Hoppem. Dělám s ním třicet let. Je to můj nejen přítel, ale chodím s ním jednou týdně hrát volejbal.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Toto nepovažujete za žádnou chybu v tomto případě?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
V žádném případě to nepovažuji za chybu a opravdu si myslím, že se stačí dívat na to, jakým způsobem se chovám k různým námětům Exekutorské komory, aby bylo jasné, že ovlivňován fakt nejsem.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Na to jsem se vás neptala. Ptala jsem se vás na to, jestli nepovažujete za chybu, zaměstnat v podstatě proforma nebo na minimální objem o rozsah činnosti někoho, aby za to dostal kartičku umožňující mu vstup do Poslanecké sněmovny.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Jestli pokládáte kartičku za něco tak důležitého, já zase ne.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Říká můj dnešní host, kterým byl poslanec Občanské demokratické strany, předseda ústavněprávního výboru Poslanecké sněmovny Marek Benda. Děkuji vám za vaše odpovědi.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já také děkuji za pozvání.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A od mikrofonu se loučí Marie Bastlová.