30. ledna 2019

Jan Palach a jeho čin

(www.mcpraha16.cz) Vážení spoluobčané, v lednu jsme si připomněli jeden z největších a lidsky nejsilnějších momentů naší novodobé historie – smrt Jana Palacha. Nedá mi, než se k odkazu studenta historie Univerzity Karlovy vrátit ještě v rámci tohoto textu. Jeho čin je vhodné neustále připomínat.

Jan Palach se stal nesporným hrdinou naší historie. Na protest proti okupujícím tankům a početné armádě tak zvaných spřátelených vojsk na našem území se na Václavském náměstí neváhal polít benzinem a demonstrativně zapálit, aby národ vyburcoval z letargie. Dá se říct, že nás mnohé čin Jana Palacha starý přesně 50 let spojuje. Že rozumíme jeho odkazu, který je stále živý a stále, či dokonce i více aktuální. A to je v době, kdy se události z minulosti i současnosti různě zpochybňují s pomocí smyšlených faktů, velmi důležité. Tehdy nebylo o nepříteli pochyb. Do Československa přijela okupační vojska, a nakonec zůstala více než 20 let. 

Čin Jana Palacha nebyl ojedinělý, měl několik následovníků. A zůstával a žil dál v mysli lidí. V roce 1989, k připomenutí 20. výročí sebeupálení mladého studenta, následovala tak zvaná palachiáda neboli Palachův týden. Jednalo se o občanské nepokoje pořádané opět na Václavském náměstí. Totalitní komunistický režim je tvrdě potlačil, ale na události listopadu 1989 už nestačil. 

Letos na podzim si připomeneme 30. výročí sametové revoluce. Já si přeji, aby v této zemi nikdo a již nikdy nemusel sahat k zoufalým činům a mohli jsme si užívat  všeho, pro co Jan Palach položil svůj mladý život. A také abychom našli více témat, která nás spojují, než rozdělují, jak se o to někteří čelní politici snaží. 

 

Mgr. Karel Hanzlík

starosta MČ Praha 16
I.místopředseda ODS Praha 5
zastupitel hl. m. Prahy

Štítky:
komentář