16. ledna 2019

Pro a proti ČRo Plus: Čeká nás tvrdý brexit

(ČRo Plus) Velká Británie i sama Evropská unie procházejí zatěžkávací zkouškou jednání o brexitu. Poté, co britský parlament odmítl brexitový plán premiérky Mayové, se neví, co se bude v ostrovním království dít dál. Hostem diskusního pořadu ČRo Plus byl europoslanec a předseda ACRE Jan Zahradil.

 
Dohoda je na stole a jiná nejspíš nebude
 
„Velká Británie se chtěla vyvázat ze svazku, takže v jednáních netahala za delší konec provazu… V tuto chvíli je dohoda na stole a s největší pravděpodobností jiná nebude... Takže je velmi pravděpodobné, že se blížíme k tvrdému brexitu,“ odhadl europoslanec Jan Zahradil.
 
Ten soudí, že by bylo nejlepší, kdyby Velká Británie z Evropské unie vůbec neodešla. „Byla to vždy silná země, spojenec středoevropských zemí, která prosazovala liberální ekonomické principy. To bude chybět, ale nedokážu si představit, jak zvrátit původní rozhodnutí referenda o odchodu z EU.“
 
„Nemůžu souhlasit. Odchod Velké Británie z EU není výsledkem jednorázové kampaně několika politiků. Jde o dlouhodobý proces, kdy značná část britské veřejnosti nebyla spokojena s tím, kam se EU ubírá. A Britové v tom nejsou sami, jak můžeme vidět z růstu k Unii kritických stran a hnutí napříč Evropou.“ Jan Zahradil
 
„My nechceme Evropskou unii ani zničit, ani rozpustit, ani z ní vystoupit. Chceme evropskou integraci nastavit trochu jinak, než jaká je teď. Na tom nespatřuji nic antievropského nebo čeho by se jiné strany a politici měli obávat,“ popsal české stanovisko Jan Zahradil.
Jan Zahradil

předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí