30. listopadu 2018

Zůstaňme v EU, ale nepřijímejme euro

(Deník N) Český europoslanec za ODS jde do evropských voleb jako lídr své frakce ECR v Evropském parlamentu – takzvaný spitzenkandidát, tedy její kandidát na budoucího předsedu Evropské komise. Co by s EU udělal? Jaký je postoj ODS k EU? Kdo může za český ze všech členských zemí nejchladnější vztah k EU? Na tyto i další otázky odpovídá v rozhovoru, který proběhl v Zahradilově bruselské kanceláři.

Představme si, že jsme o necelý rok starší a po volbách na podzim 2019 se předsedou Evropské komise stává lídr nově nejsilnější evropské frakce Evropského parlamentu. Ovšem vůbec poprvé ne lidovců nebo socialistů, ale konzervativců, tedy ECR. A tedy vy. Čím byste ve funkci začal?
 
Ze šesti bodů svého programu bych vybral ten první – to znamená velký právní úklid, pokud jde o přípravu nových zákonů, ale i těch, které už jsou „v běhu“, do doby, než se zrediguje celý balík toho komunitárního práva (tzv. acquis communautaire, právní řád EU, veškerá právní pravidla přijatá EU, pozn. red.).
 
Co by to všechno znamenalo? Zásah i do základních smluv EU? Snahu přimět všech 27 členských států, aby otevřely samotné základní smlouvy Unie a revidovaly je?
 
Tento bod – právní úklid – by žádný zásah do smluv neznamenal. Některé z dalších bodů programu, které jsem představil, ale ano. Jako třeba vytvoření „multi-currency union“ (unie mnoha měn) nebo zavedení červených karet pro národní parlamenty (možnosti, aby třetina národních parlamentů mohla zamezit přijetí evropské legislativy, pozn. red.).
 
(Autor: Jan Kudláček)
 
Jan Zahradil

předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí