11. dubna 2018

Písemná interpelace na ministra vnitra ve věci: vyřizování žádostí Ministerstva obrany ČR Policií České republiky ve smyslu zákona č. 262/2011 Sb., o účastnících odboje a odporu proti komunismu

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslance na ministra vnitra Lubomíra Metnara ve věci: vyřizování žádostí Ministerstva obrany ČR Policií České republiky ve smyslu zákona č. 262/2011 Sb., o účastnících odboje a odporu proti komunismu.

Vážený pan
Lubomír Metnar
ministr vnitra vlády ČR

 

prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny PČR

 

V Praze dne 11. dubna 2018

 

Vážený pane ministře,

v souvislosti s nedostatečnou odpovědí na mou interpelaci ze dne 8. února 2018 Č.j: MV-14213-2/NV/2018 – ad 10) se na Vás obracím s žádostí o poskytnutí některých dalších údajů o naplňování zákona č. 262/2011 Sb., o účastnících odboje a odporu proti komunismu, ve znění pozdějších předpisů. Konkrétně se mi jedná o odpověď na tyto otázky:

 

1/ Do jakého informačního systému Policie České republiky byly převedeny údaje z evidence zájmových osob Federální správy Veřejné bezpečnosti z doby před 17. listopadem 1989?

2/ Delimitovala Policie České republiky ve smyslu příslušných právní norem veškeré agenturně-operativní svazky a vyšetřovací spisy útvarů Veřejné bezpečnosti z doby před 17. listopadem 1989 Archivu bezpečnostních složek (dále jen „ABS“)? Pokud se tak stalo, kdy Policie České republiky předala ABS poslední z těchto svazků (spisů)?

 

3/ Předala Policie České Republiky zároveň Archivu bezpečnostních složek potřebné evidenční pomůcky, aby zaměstnanci ABS mohli vyhledávat v převzatých agenturně-operativních svazcích a vyšetřovacích spisech bývalé Veřejné bezpečnosti?

 

4/ Vyhledává Policie České republiky na základě žádosti Ministerstva obrany ČR ve smyslu zákona č. 262/2011 Sb. ve svém informačním systému (ad/ otázka 1) příslušné agenturně-operativní svazky či vyšetřovací spisy bývalé Veřejné bezpečnosti? A zpřístupňuje případně i příslušné svazky (spisy), pokud jsou stále v držení Policie České republiky?

 

Pro úplnost uvádím, že výše uvedená problematika byla již v minulosti projednávána řediteli Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek a následně i náměstkyní ministra obrany ČR s bývalými policejní prezidenty.

 

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

 

S pozdravem

 

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek