20. dubna 2018

Písemná interpelace na ministra vnitra ve věci činnosti a prezentace Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu SKPV Policie ČR, II.

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslance Pavla Žáčka na ministra vnitra Lubomíra Metnara ve věci činnosti a prezentace Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu SKPV Policie ČR, II.

Vážený pan
Lubomír Metnar
ministr vnitra vlády ČR

 

prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny PČR


V Praze dne 20. dubna 2018


Vážený pane ministře,

obracím se na Vás opětovně ve věci činnosti respektive nečinnosti Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (dále jen „ÚDVZK“) – viz předchozí interpelace ze dne 18. ledna 2018 a Vaše odpověď z 8. února 2018. Znovu připomínám, že jde o jeden z celostátních útvarů Služby kriminální policie a vyšetřování (dále „SKPV“) Policie ČR, se specifickým posláním, který obestírá v posledních letech příkrov husté mlhy. A musím bohužel konstatovat, že ani má interpelace na věci zatím nic nezměnila. Považuji za nepřijatelné, že na webové stránce vašeho resortu nejsou veřejně dostupné v podstatě žádné informace o plnění jeho zákonných povinností, nemluvě o počtu podnětů, statistik o vyšetřování, ale ani údaje o organizační struktuře (web obsahuje pouze odkaz na brněnskou expozituru), systematizaci, či o finančních nákladech útvaru (podrobněji viz předchozí interpelace).

Ve srovnání s webovými prezentacemi ostatních celostátních útvarů (namátkou Kriminalistický ústav Praha, či Národní protidrogová centrála SKPV PČR), jde o obsahově i formálně o zastaralou prezentaci, obsahující z aktualit v podstatě pouze návštěvy výstav ředitelkou úřadu (opět podrobněji viz předchozí interpelace). Z Vaší odpovědi navíc vyplývá, že příslušným nadřízeným plk. PhDr. Evy Michálkové tyto nedostatky nevadí a tolerují je. Proto bych se v této souvislosti rád zeptal, zda a kdy bude učiněna nějaká náprava v tomto směru (1). V minulosti tato laxnost nebyla na ÚDVZK zvykem.

Zároveň se nemohu ztotožnit s pouhým Vaším konstatováním, že efektivitu útvaru vyhodnocují příslušní služební funkcionáři Policejního prezídia ČR. Proto bych se chtěl ujistit, zda a kdy v ÚDVZK proběhly nějaké kontroly činnosti (a s jakými výsledky), případně personální či jiný audit objektivizující efektivnost a výkonnost útvaru (2).

K vydávání sborníků sborníku Semper Paratus – je nadřízeným ředitelky ÚDVZK známo, že poslední sborník vyšel před čtyřmi lety v roce 2014, tj. před jejím nástupem do funkce? A při argumentaci, že by nemohl obsahovat neveřejné „informace z přípravného řízení“ (což nikdo nechtěl), lze odkázat na předchozí praxi a prezentaci výsledků činnosti vyšetřování ÚDVZK v nedávné minulosti (viz např. Securitas Imperii č. 13/2006, s. 174-200 anebo č. 14/2006, s. 434-425). Kdy může veřejnost, s ohledem na výši finančních prostředků, která jsou ÚDVZK z rozpočtu ministerstva vnitra vyhrazeny, může veřejnost čekat nápravu tohoto tristního stavu (3)?

V neposlední řadě upozorňuji na fakt, že nebylo v úplnosti odpovězeno na otázku, kolik z uvedených 201 šetření (spisů) bylo zahájeno z podnětu příslušníků/zaměstnanců ÚDVZK. Vzhledem k malému počtu spisů, a bezesporu také schopnosti zaměstnanců úřadu počítat, znovu pokládám svůj dotaz (4). Žádám také do doplnění informace, v jakém stadiu je 64 zahájených trestních stíhání (ukončeno, předáno, u soudu atp.) (5).

V samotné závěru se ubezpečuji, že dobře rozumím uvedeným statistickým údajům: z 201 podnětů bylo 88 vyřízeno tzv. závěrečnou zprávou, v 64 případech zahájeno trestní stíhání, a logicky zbývajících 49 podnětů je i nadále v šetření (na 17 policistů a 12 občanských zaměstnanců). V rámci ÚDVZK, při průměru 10 spisů na příslušníka vykonávajícího úkony trestního stíhání, je tudíž pouze 6,4 policisty řešícího trestní stíhání (z celkového počtu 17 policistů). Je tomu tak (6)?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

 

S pozdravem

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek