16. října 2018

Události, komentáře

(Česká televize) Hostem Událostí, komentářů byl europoslanec Jan Zahradil.

Celý pořad je k dispozici na serveru iVysílání.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor
Sídlo prezidenta a teď i na dva dny českočínského investičního fóra. Na Pražském hradě začal další ročník této konference. Účastní se jí i předseda představenstva obří čínské společnosti Citic, Čchang Čen-ming.

Vladimír DLOUHÝ, prezident Hospodářské komory ČR
Ta přebírá trochu problematické dědictví po předcházejícím velkém čínském investorovi a věřím, že tato státní, nicméně v Číně zavedená, dokonce na světových trzích kvótovaná firma bude zárukou toho, že ty čínské investice budou pokračovat.

Čchang Čen-ming, předseda představenstva CITIC
Evropská filiálka byla již v Česku zaregistrována. A budeme pokračovat v kapitálové činnosti CEFC. A učiníme Českou republiku základnou pro investování ve střední a východní, a dokonce i v celé Evropě.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor
Ano, slova, která jsme už slyšeli i v případě CEFC. Právě šéf společnosti CITIC by se mohl sejít i s prezidentem Zemanem. Ten patří mezi dlouhodobé stoupence čínských investic, v minulosti sliboval jejich velký nárůst. Fórum se koná před jeho listopadovou návštěvou Číny, kam s ním pojede početná delegace podnikatelů.

Marta NOVÁKOVÁ, ministryně průmyslu /nestr. za ANO/
Čínská lidová republika je pro Českou republiku jedním z nejvýznamnějších obchodních partnerů na světě.

Jaroslav Tvrdík, člen dozorčí rady CITIC Europe
Jelikož se tento summit koná ve formátu 16+1, účastní se ho víc než 700 hostů z 15 zemí střední a východní Evropy, tak přes to všechno je plně kompatibilní se strategickým partnerstvím Evropské unie a Čínské lidové republiky.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
A o čínských investicích nebo možná i o čínském vlivu v jejich pozadí teď budeme diskutovat se sinoložkou Olgou Lomovou, vedoucí Ústavu Dálného východu Univerzity Karlovy, dobrý večer.

Olga Lomová, sinoložka, ředitelka, Ústav Dálného východu, FF, UK
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Janem Zahradilem, europoslancem ODS, vítám Vás.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/
Také dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
A taky s Dagmar Kuchtovou , generální ředitelkou Svazu průmyslu a dopravy. I Vám dobrý večer.

Dagmar Kuchtová, generální ředitelka, Svaz průmyslu a dopravy České republiky
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Na Hradě, pane Zahradile, dneska byl, řeklo by se skoro až kde kdo. Ale jeden člověk se nedostavil a ten se jmenuje Jie Tien Ming. Chyběl Vám tam?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/
Já toho pána neznám, v životě jsem se s ním nepotkal, ale vím, že má jakousi role poradce pana prezidenta Zemana a že má nějaké problémy u sebe doma v Číně, to je záležitost pana prezidenta a jeho okolí, jak si tu věc vyřeší.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Tak já připomenu, o koho jde. Ještě donedávna to byl tedy šéf společností CEFC, která je, řekněme motorem čínských investic v Česku a vůbec koordinátorem čínských zájmů v tomto prostoru. Letos v únoru se, jak jste před chvílí řekl, nad ním v jeho vlasti tak trochu zavřela voda a až nedávno vyšlo najevo, že je obviněný z korupce a zadržuje ho vnitrostranická policie. Nemyslíte si pane Zahradile, že tím pověst CEFC poněkud utrpěla?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/
No to bezesporu ano a já jsem se značnou CEFC, protože jsem také na tom Hradě dnes byl v roli místopředsedy výboru Evropského parlamentu pro zahraniční obchod. Já jsem se tam s tou značkou vůbec nesetkal.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Paní Lomová, Vy máte nějaké informace z Číny, co se přesně stalo a z čeho přesně je obviněný?

Olga Lomová, sinoložka, ředitelka, Ústav Dálného východu, FF, UK
Ty informace samozřejmě nemám a nemá je nikdo, tady je asi na místě ještě připomenout, že to jeho záhadné zmizení a ten jeho pád mimo jiné souvisí s obviněním jeho velmi blízkého spolupracovníka Patrikaho, který byl loni na konci roku zatčen ve Spojených státech a je obviněn z uplácení afrických politiků a ty úplatky byly mimo jiné, součástí těch úplatků, které měli získat přístup na trhy a preferenční postavení CEFC například v obchodu se surovinami a energiemi v Africe. Byli spojeni mimo jiné i tím, že Je Tie Ming byl jmenován poradcem také v těchto nebo u těchto afrických politiků. Takže tato obrovská korupce, do které pravděpodobně zamotaná celá CEFC je mimo jiné propojena s politikou korupcí.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Jakou to tedy přesně podle Vás má souvislost s těmi lidmi, kteří dnes se pohybovali na Hradě na českočínském investičním fóru?

Olga Lomová, sinoložka, ředitelka, Ústav Dálného východu, FF, UK
Tak vlastně to českočínské investiční fórum pokračuje v sérii akcí, které zahájila tady CEFC, ta smíšená komora vzájemné spolupráce, jejíž představitel pan Tvrdík také promluvil, jsme viděli před chviličkou na letošním fóru je vlastně de facto velice úzce propojená se CEFC. Ve vedení CEFC už není ale donedávna byl pan Čen Čil Thu, což byl nejbližší spolupracovník Je Tie Minga, který také zmizel, o tom se méně mluví. Takže vlastně si myslím, alespoň podle těch indícií, které sleduji, jak to fórum se vyvíjí, jak to fórum vypadá, tak si myslím, že je to pokračování téhož projektu. Zajímavé je, že ta čínská státní firma CITIC, když převzala tedy dluhy po CEFC a snaží se tady tu věc nějakým způsobem stabilizovat tak de facto pokračuje v celém v tom projektu zdá se v ne příliš změněné podobě.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Paní Kuchtová, pojďme se teď bavit o slíbených čínských investicích a těch, které se skutečně podařilo realizovat, protože velkorysé sliby jsme slyšeli dnes ale také před dvěma roky při návštěvě Si Tin Pchinga, prezidenta a kdy Miloš Zeman tehdy ohlašoval necelých sto miliard korun za první rok, tak si pojďme připomenout přesnou formulaci, kterou to učinil.

Miloš ZEMAN, prezident republiky
Jestliže jsem odhadoval, že objem čínských investic v tomto roce bude 45 miliard korun, hluboce jsem se zmýlil, je to jenom na tento rok 95 miliard korun.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Realita je ovšem taková, že loni dosáhl objem necelých 6 miliard a celkem je to zatím 23 miliard. Proč se tedy ty investice nedaří realizovat a uskutečňovat?

Dagmar Kuchtová, generální ředitelka, Svaz průmyslu a dopravy České republiky
Tak na začátku možná byla příliš velká očekávání, ale ti, kdo znají Čínu a pracují v ní, tak dobře ví, že v Číně všechno a speciálně takto obtížná jednání trvá velice dlouho. Takže určitě nějaké čínské investice určitě přijdou, ale já bych ráda zmínila to, že v poslední době se českočínská relace zužuje pouze na to téma čínské investice v České republice a nás, jako Svaz průmyslu a dopravy mrzí, že se trošku zapomíná na to, že Čína je a zůlstává a doufejme nadále bude velice důležitým trhem pro české exportéry a řada českých firem tam úspěšně podniká, stálo je to nemalé úsilí a také my se tomu už dlouho věnujeme, takže rádi bychom, aby se trošku tento úhel pohledu změnil.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Takže byste ráda viděla nejenom čínské investice tady ale i taky český vliv větší a české obchody uskutečňované v ČíněM?

Dagmar Kuchtová, generální ředitelka, Svaz průmyslu a dopravy České republiky
Ano, samozřejmě. Ta obchodní bilance je dlouhodobě negativní, ale takto to má naprostá většina zemí, které s Čínou obchodují a přesto ten zájem firem být na čínském trhu je, takže rádi bychom, aby se stále více českých firem a působí jich tam již celá řada ze všech možných oborů, aby se v Číně uplatňovalo a aby se tento pohled nezužoval čistě na politiku a na čínské investice v České republice.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Pane europoslanče, Evropský parlament v květnu vyzval Evropskou komisi, aby víc přezkoumávala právě politické pozadí čínských investic zejména, jak se tomu materiálu říká, v choulostivých odvětvích. Souhlasíte s tím a mělo by se takto postupovat i v Česku?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/
No, to je zapotřebí si vyjasnit. Evropský parlament přijal nezávaznou rezoluci, Evorpská komise připravuje cosi, co se nazývá Investment screening, tedy prověřování investic, samozřejmě nejenom pokud jde o čínské investice, ale pokud jde obecně o investice z mimoevropského světa do Evropské unie ale je zapotřebí si také říci, že podle rozhodnutí Evropského soudního dvora je investiční politika vlastně výlučnou pravomocí členských států Evropské unie. Takže každý z členských států Evropské unie si svými vlastními metodami bude kontrolovat bezpečnost a přijatelnost investic a může samozřejmě komunikovat.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Vy s takovým opatřením souhlasíte?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/
Může samozřejmě komunikovat a měl by komunikovat s ostatními zeměmi, měl by je upozorňovat na to, že nějaká investice třeba do nějakého strategického odvětví typu energetika nebo infrastruktura se připravuje ale to poslední slovo nebude mít ani Evropský parlament, ani Evropská komise, bude ho mít vždycky ta národní vláda.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Jeden z poslanců, kteří toto prosazují, dokonce řekl, že je čas skoncovat s naivním pohledem na globalizaci, protože v pozadí některých investic mohou být ambice převzít kontrolu nad průmyslovými odvětvími a technologiemi. Hrozí to podle Vás nebo nehrozí?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/
Je hezké, že citujete anonymního poslance, možná by bylo dobré řici, kdo to byl. Já nevím, kdo to byl.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Byl to jeden z lidovecké frakce.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/
Ale je nás tam, paní redaktorko, 751, takže berme to jako jeden názor ze 751. Já se odkazuju na evropskou legislativu, která jasně říká, že investiční politika je výlučnou doménou členských států a já věřím, že Česká republika, stejně jako každý další z členských států Evropské unie je schopen si ohlídat bezpečnostní rizika té nebo oné investice ze zahraničí.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Tak si pojďme teď připomenout kousek zprávy BIS, která před čínským vlivem a čínskými investicemi v tomto směru opakovaně varuje, prosím.

výroční zpráva BIS za rok
V případě čínské moci a jejích zpravodajských služeb se nesl rok 2014 ve znamení důrazu na vlivovou infiltraci do českých politických a státních struktuře a sběru politického zpravodajství a to vše za aktivní pomoci některých českých občanů, včetně politiků a státních úředníků. Čínské diplomatické, zpravodajské a ekonomické entity se soustředily na využití úspěchu z předchozího roku a intenzivně pokračovaly v rozšiřování a kultivaci (pro) čínské vlivové infrastruktury v české politice a ekonomice. V kontextu čínských aktivit se rok 2016 nesl ve znamení růstu intenzity a agresivity vlivových operací a nárůstu činnosti čínské špionáže na území České republiky a proti českým zájmům a bezpečnosti.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Pane europoslanče nemyslíte, že ta zpráva mluví třeba o některých lidech, kteří byli dnes na Hradě?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/
V tom případě by ta zpráva asi měla být konkrétnější a měla by jasně říci o kterých lidech mluví, tam se mluví o některých politicích, o některých státních úřednících, takže jestli má Bezpečnostní informační služba podezření, že někdo koná dokonce něco jako trestnou činnost nebo koná v rozporu se zájmy tohoto státu, tak to by už bylo něco, co by bylo asi na trestní stíhání a v tom případě by měli opustit tento poněkud epický jazyk těch svých zpráv a měli by se vydat konkrétní cestou a říkat tento člověk, tento člověk, tento člověk. Já věřím, nicméně, že příslušné státní orgány, příslušná ministerstva studují a čtou zprávy BIS a že na ně také adekvátně reagují.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Paní Lomová, co Vy si o tom myslíte?

Olga Lomová, sinoložka, ředitelka, Ústav Dálného východu, FF, UK
Myslíte o těch zprávách BIS?

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Ano, jestli to riziko je reálné.

Olga Lomová, sinoložka, ředitelka, Ústav Dálného východu, FF, UK
To riziko je bezpochyby reálné, projevuje se nejenom u nás, projevuje se i v jiných zemích, je tedy taková evidentní snaha, pochopitelná, ze strany Číny ale my bychom se k ní měli stavět tvrději, prosazovat svoje zájmy, včetně tedy například obchodních zájmů, tady zaznělo, že nejenom tedy by se mělo mluvit o investicích u nás, ale mělo by se také mluvit o příležitostech pro naše podniky, které chtějí vyvážet do Číny a vlastně ty čínské zájmy nejsou směřované k tomu, aby se zvyšovala nebo aby se zmenšovala obchodní bilance mezi námi a Čínskou lidovou republikou a proto si myslím, že vlastně ty, ten tlak, který je z čínské strany evidentně vyvíjen vůči nám by se měl setkat s mnohem razantnější odezvou ze strany našich politických elit.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Paní Kuchtová, můžete s klidným svědomím říct, že jde opravdu pouze o obchod, jak rád často říká Jaroslav Tvrdík? Já v té souvislosti ještě připomenu, že zhruba před 14 dny se britský týdeník Economist obsáhle věnoval nebezpečí čínských investic v Evropě a několikrát zmínil Česko jako zemi, která právě umožňuje jejich pronikání na starý kontinent. Tady je jeden z těch citátů.

komentář týdeníku The Economist, 4.10. 2018
Čína využívá své finanční síly, aby si koupila vliv. Český prezident Miloš Zeman chce, aby jeho země byla "nepotopitelnou letadlovou lodí" Číny v Evropě.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Kde je tedy podle Vás pravda, je to obchod a nebo se z Česka stává letadlová loď?

Dagmar Kuchtová, generální ředitelka, Svaz průmyslu a dopravy České republiky
Víte, my jsme trošku taková země extrémů, protože dříve to bylo tak, že vlastně oficiální styky s Čínou byly na bodu mrazu a v tomto případě, kdy se jedná o zemi s velkým vlivem státu na ekonomiku, je pro větší projekty problém. V současné době jsme se dostali zase na opačnou stranu tohoto extrému a ta podpora ze strany vlastně státních představitelů a politiků je možná přehnaná, na druhou stranu i jiní evropští politici tyto vztahy s Čínou podporují, myslím ekonomické a obchodní a jezdí do Číny s letadly plnými podnikatelů, takže já se domnívám, že je potřeba v tom hledat nějaký balanc. Pokud jde o ta bezpečnostní rizika tak samozřejmě je úkolem státu toto řešit a domnívám se, že stejně jako jiné evropské země s Čínou obchodují, exportují, investují, že se to může takto týkat i nás.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Paní Lomová, ještě krátce na závěr, poprosím Vás. Reputaci CEFC se dnes snaží napravit bývalý eurokomisař Štefan Fühle.Z Vašeho pohledu, daří se mu to?

Olga Lomová, sinoložka, ředitelka, Ústav Dálného východu, FF, UK
No já hlavně jsem velmi překvapená, že člověk s takovou politickou kariérou, kterou má za sebou , s takovou zkušeností vstupuje nebo dává se do služeb firmy, která je prostě neprůhledná a kolem které je celá řada otázek a problémů, které se ještě mohou vynořit v nejbližší době a podle mého názoru dává vlastně především, riskuje své dobré jméno a jestli se mu daří napravit reputaci, těžko říct. Ta reputace není utvářena lidmi, jako je pan Fühle ale je utvářena těmi skandály globálního rozměru, které se odvíjejí nejenom na území České republiky.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Děkuju, že jste přijali pozvání do Událostí, komentářů, díky.

Olga Lomová, sinoložka, ředitelka, Ústav Dálného východu, FF, UK
Děkujeme.

Dagmar Kuchtová, generální ředitelka, Svaz průmyslu a dopravy České republiky
Hezký večer.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/
Na shledanou.

Jan Zahradil

předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí