30. září 2018

Politiku dělají čím dál víc mediální mágové

(Euro.cz) Praha by měla mít svou nemocnici a postavit koncertní halu na Vltavské, říká kandidát na primátora za ODS. Lídr ODS a nejznámější porodník v zemi Bohuslav Svoboda v sobě doktora nezapře. S fotografem, jehož manželka je gynekoložka, hned zavede debatu na to, jak se pražští gynekologové dali do pohybu a mění místa v nemocnicích. On sám odešel před více než dvěma lety z vinohradské nemocnice, aby zakotvil v té střešovické jako přednosta gynekologické kliniky. První otázka na staronového kandidáta na primátora za ODS se tedy nabízela.

Měla by Praha usilovat o Bulovku?

Ta nemocnice je nemocná po léta. Vždy, když se trochu stabilizovala, změnilo se osazenstvo. Já si myslím obecně, že Praha potřebuje svoji nemocnici a je jedním z mála měst, které jí nemá. Potřebuje ji z řady důvodů: město se musí starat o své chudé, někdo musí ošetřovat bezdomovce. Druhá věc je, že potřebuje zařízení, kde bude mít své slovo. Když probíhala akce doktorů Děkujeme odcházíme, Praha byla jediná, kdo k tomu nemohl říct nic. Nemohla říct, kluci, my vám přidáme, ale pracujte. Praha má jen František, a to je plivátko, ne pořádná nemocnice.

Nerozuměl byste si s Piráty? Ti by chtěli převést všechny fakultky v Praze na město.

To bychom si nerozuměli, protože Praha by je neuměla řídit. Ani ve světě propojené nemocnice nefungovaly, takové kolosy nikdo nezvládne. O Bulovce se mluví, protože nám patří všechny nemovitosti, ale budovy jsou vybydlené, nemocnice zadlužená, přístroje zastaralé.

Neměla by Praha spíš tedy uvažovat o nemocnici na zelené louce?

Uvažovat o tom můžete různě. Já mluvím obecně o principu.

Když zůstaneme u těch nápadů politiků, jak se vám líbí Stuchlíkův most?

Moc se mi líbí, protože jsem ještě neviděl takovou prezentaci sama sebe. Jako marketingový tah skvělé… ANO má ostatně všechny marketingové tahy dobré.

Proč to neumíte vy?

My nechceme tak lhát. Obecně mám ale pocit, že politiku dělají stále více mediální mágové. Možná jsem naivní, ale pořád si myslím, že by to mělo být o tom, co jsou lidé opravdu schopní pro město udělat, ne, co je mediálně líbivé.

Soudě podle toho, jak se Babiš bojí voleb v Praze, třeba to tady funguje méně marketingově.

Jak se to říká v Americe? Já doufám, já věřím.

Na druhou stranu z jednoho průzkumu vyplynulo, že víc lidí chce národní fotbalový stadión než nějaké kulturní stavby, tedy kromě Kaplického knihovny, s tou se Pražané dodnes ztotožňují.

Ona se jim nevžila, to je zase mediální tlak. Nic jiného. Média chobotnici stále prodávají. Architekt přece, když budovu navrhuje, ji maluje do určitého místa. Chobotnice není jako medvídek Pú, kterého popovezete na kolečkách a zaparkujete ho jinde. S okolím musí souznít, nelze ji z kopce přenést do vltavské kotliny.

Ano, vy byste chtěl dole na Vltavské koncertní sál.

To byla jedna z našich věcí, které jsme rozjeli. Měl jsem na to skupinu architektů, dirigentů, muzikantů, politologů, každý měsíc jsme se scházeli. Dospěli jsme k tomu, že hala musí být multifunkční, musí mít i jiné sály třeba pro elektronickou hudbu, zázemí pro muzikanty, aby budova byla zároveň i výstavní plocha. Vytipovali jsme pět míst, kde by mohla být na pozemcích města, abychom je nemuseli kupovat. Nakonec jsme dospěli k té Vltavské. Byl by tam výhled na řeku, na Hrad, člověk by vyšel ven plný hudby, a to všechno by v něm rezonovalo. A pak to Hudeček zrušil.
Po šesti letech přišly volby a nápad je zpátky, ale mnozí si neuvědomují, že ta myšlenka oslovuje poměrně málo lidí, sice silně, ale menšinu. Víc by chtěli ten stadion… Já ale vidím novou koncertní halu jako obrovský dluh, který Praha má. Všechna města mají nové filharmonie, Londýn dvě. Stavba musí být zároveň velkou architekturou, aby za 50 let potomci řekli: Hm, ti dědové to ale dobře postavili.

Nebude nakonec stát tolik jako opera v Sydney?

Určitě to bude méně než Berlínské letiště…Když se stavěl Obecní dům, měl stát 1,3 milionu zlatých, stál nakonec 3,8 milionu. Celou dobu se psalo, že se rozkrádá, že je ze špatných cihel. Dodnes je to úžasná budova. A je postavena vedle historické Prašné brány.

Pražané ale nic nového nechtějí.

To je zase určitý mediální tlak, že se musí chránit památky. Všude se říká, jak se musí památky zachovávat. V Paříži vybourali bulvár, proti Eiffelce všichni protestovali, teď tam staví 300 metrů vysokou bytovou pyramidu. Ta prošla v radě o jeden hlas. Musíme si uvědomit, že když nebudeme stavět, budeme skanzen.

TOP 09 se profiluje v Praze jako alternativa k ANO. Kde si stojí ODS? Říká se, že máte předdomluvenou koalici s ANO.

Jestli někomu prospívá, že se tohle říká, tak ANO. Voliči ANO i strana hledá pevné zázemí a nějaké historické kořeny, pro naše voliče je tohle těžko přijatelné. Nějaká předdomluvená koalice s ANO by byla proti našim principům, které jsme uhájili i v Poslanecké sněmovně. Mohli jsme být ve vládě, ale neudělali jsme to. My s nikým nejednáme dopředu. Když nedokážeme v povolebním vyjednávání prosadit své priority, raději budeme v opozici, než to dělat špatně.

Proč jste vstoupil podruhé do jedné řeky, když poprvé vám to vyneslo rozsudek v kauze Opencard, který teď sice Vrchní soud zrušil, ale přece…

Už je tam trochu jiná voda a jiné listí. My jsme začali něco v Praze dělat, změnili jsme politiku radnice, korupci, a když jsme do ní sáhli hodně, tak nás odstranili. Já to vnímám, že to, co jsme začali, můžeme dodělat. Druhý důvod byl, že jsem dostal od ODS takovou důvěru, že skoro nešlo říci ne.

Není politika spíš droga?

Tou mojí drogou je medicína.

Když uspějete, budete se jí muset vzdát…

Nemyslím si, že úplně.

Mě se zdá, že Praze chybí hlavně dodělat okruhy a zrušit byrokratické bariéry při výstavbě bytů, jinak je fajn a nemá problém… Proč ty katastrofické titulky, že Praha kolabuje, je třeba krizový plán?

Okruhy jsou problém číslo jedno. Parkování je věc, která Pražany tráví nejvíc. Pražané stráví ročně 180 hodin hledáním, kde by zaparkovali. Dnes zaparkujete jen tam, kde bydlíte. Parkovací karty musí ale platit po celém městě, vyjma snad centra. A musí se vyřešit těch 300 tisíc aut Středočechů, kteří zajíždí do Prahy. Město otevřelo v posledních letech jen tři P+R a z toho jedno je v polích, kde v okolí není jediná stanice metra nebo tramvaje. Na to je vázané všechno i zpoplatnění vjezdu do centra. Už teď chybí v Praze 20 tisíc bytů, 40 tisíc bytů v 900 projektech je přitom uvězněno v povolovacích procesech. Zvyšují se mandatorní výdaje, investice klesají. To jsou vážné problémy, které nejsou na chvíli, ale musí se začít řešit hned.

(Autor: Hana Boříková)

Rozhovor vyšel na serveru Euro.cz.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
lídr kandidátky ODS do ZHMP