2. srpna 2018

Kdybych se necítil stoprocentně, do klání o primátorský řetěz bych nešel

(www.prazskypatriot.cz) Jak může vypadat pravicová politika v reáliích hlavního města? Jaké jsou priority ODS v Praze? A jaké by byly jeho priority, kdyby se po říjnových volbách stal pražským primátorem? Docent Bohuslav Svoboda, lídr kandidátky občanských demokratů v říjnových volbách do pražského zastupitelstva, odpovídal na dotazy serveru Pražský patriot.

Když byste měl zhodnotit celkově pražskou kandidátní listinu ODS pro podzimní volby, jakou charakteristiku byste zvolil?
V první řadě mě napadá „skvělý tým". S kolegy, kteří jsou na kandidátce ODS, spolupracuji poměrně dlouho dobu a vím, že se na ně můžu spolehnout. A naopak, oni vědí, že se mohou spolehnout na mě. Navíc jsou na naší kandidátní listině skuteční odborníci. Ať už je to Alexandra Udženija, která se věnuje sociálním službám nebo třeba Zdeněk Zajíček, který je expert na digitalizaci státní správy. Důležité pojítko je také komunální politika – všichni v ní působíme už několik let a lidé vidí, jakou práci jsme reálně odvedli.

„Záda Vám kryje“ Alexandra Udženija, o které se spekulovalo také o možné lídryni kandidátky, nakonec je za Vámi na druhém místě. A na třetím je předseda pražské ODS Tomáš Portlík. Jak se Vám spolupracuje s těmito výraznými postavami občanských demokratů?
To už jsem vlastně načal v předchozí odpovědi. Alexandru i Tomáše znám už pěkných pár let a spolupráci s nimi si mohu jen a jen pochvalovat. Každý z nás se věnuje trochu jiné oblasti a vzájemně se skvěle doplňujeme. Původně jsem měl také takovou představu, že kandidátku povede jeden z nich. Od pražské ODS se mi ale dostalo takové podpory, že vlastně nešlo říct ne. Navíc v podstatě těch pět let, co jsem řadovým zastupitelem, přemýšlím, jak bych mohl Praze a Pražanům prospět, kam by se mělo město posunout. 

Pojďme k programu, kterým chcete oslovit voliče. Je velmi obsáhlý, ale zkuste za sebe vypíchnout body, jejichž realizaci vnímáte pro Prahy a její obyvatele jako zásadní.
Naprosto zásadní je pro Prahu vyřešení dopravní situace. Musíme tlačit na dostavbu vnějšího okruhu a co nejdříve začít pracovat na další výstavbu vnitřního okruhu – například zahloubením některých frekventovaných ulic, například V Holešovičkách, nebo Vrchlického. Tím dosáhneme zklidnění veřejného prostoru, který pak budeme moci rozvíjet v souladu s potřebami obyvatel hlavního města v 21. století. Chceme také navrhnout celopražskou parkovací zónu. Všichni Pražané budou moci jednoduše zaparkovat všude mimo historické centrum. Ve svém městě prostě musíme mít možnost parkovat jednodušeji. Musíme také zapracovat na dostavbě P+R parkovišť, která nám zatím citelně chybí. Vyřešit musíme také rostoucí ceny bydlení. Na centrální úrovni ODS dlouhodobě prosazuje zjednodušení stavebního řízení. My v Praze chceme zjednodušit a zrychlit schvalování nových ploch pro výstavbu vlastnického i nájemního bydlení – zejména na území dnešních brownfieldů, proluk a nedostavěných částí obytných bloků. Ve zkratce – prostě chceme, aby Praha nebyla skanzenem pro jednu návštěvu, ale město, které se bude neustále rozvíjet. Ten rozvoj samozřejmě musí být v mezích stávající podoby historického centra našeho krásného města, ale není možné, aby se úplně zastavil.

ODS se prezentuje jako autentická pravice. Jaká by podle Vás měla být pravicová politika v reáliích hlavního města?
Často se říká, že oprava chodníku není levicová nebo pravicová záležitost. Já mám trochu opačný názor. Pravicová politika v reáliích hlavního města musí stát především na co nejnižší možné míře regulací. Magistrát by měl ale například zařídit i to, aby úřady s lidmi komunikovali co nejjednodušeji a co nejefektivněji, třeba prostřednictvím mobilní aplikace, jako to známe z elektronického bankovnictví. Chceme ze zasadit o rozsáhlou digitalizaci metropole a jejích úřadů. Aby Pražané neměli pocit, že slouží úřadům, musí to být přesně naopak.

Jev vytváření předvolebních koalic je běžný, před letošními volbami je na úrovni metropole i městských části velmi častý. Zvažovala ODS, že vytvoří koalici s nějakým subjektem, který je nyní v pražském zastupitelstvu?
Na magistrát kandidujeme s podporou Soukromníků a Realistů, takže se snažíme spojovat pravicové strany, aby měli pravicoví voliči větší šanci, že jejich hlas nepropadne.

Oponenti občas předhazují Váš věk. Cítíte se „ve formě“ pro tak významnou funkci, jakou je pražský primátor?
V rodině máme dlouhověkost a moji předci byli aktivní i do pozdního věku. (úsměv) Víte, já mám dost nabitý pracovní program už teď. Ráno jsem v nemocnici, do večera potom jednáme v Poslanecké sněmovně, takže jsem na zápřah docela zvyklý. Kdybych se necítil stoprocentně, do klání o primátorský řetěz bych rozhodně nešel.

Ozývají se i hlasy o kumulování funkcí. Zvládal byste zastávat post poslance i primátora naráz? A vidíte v tom třeba naopak výhodu?
Výhody to s sebou jednoznačně nese, protože máte větší šanci prosadit zákony, které místním samosprávám nějak pomůžou, nebo naopak zrušit ty, které jim ztěžují práci. Bohužel se ale  podle mého názoru nedají plnohodnotně vykonávat obě dvě tyto funkce, proto bych se dost pravděpodobně musel poslaneckého mandátu vzdát.

Pokud by ODS v Praze uspěla a výsledkem politických jednání a dohod by bylo vaše zvolení primátorem, jaké by byly Vaše tři první kroky, nebo řekněme priority, které byste realizoval?
Aktuálně mě napadá hlavně plán opravy komunikací, protože to, co se v současné době děje, je katastrofální. V první řadě bych ale inicioval jednání s vládou o urychlení dostavby vnějšího okruhu, začal bych pracovat na dostavbě vnitřního okruhu a také bych se zasadil o vznik celopražského systému parkovacích zón.

 

Zdroj : https://www.prazskypatriot.cz/bohuslav-svoboda-kdybych-se-necitil-stoprocentne-do-klani-o-primatorsky-retez-bych-nesel/

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
zastupitel hl.m. Praha