7. srpna 2018

Rusko. Rusové a Rusáci. A Miloš Zeman

(www.echo24.cz) Miluju Rusko. Třeba v literatuře. Puškin, Bulgakov, Solženicyn, Ajtmatov, Strugačtí. Co jméno, to ikona. To jsou pro mne Rusové. Stejně jako mám kamarády v Moskvě i Petrohradu. Ale současně nemám rád Rusáky. Hlavně v politice. Lenin, Stalin, Brežněv. Co jméno, to masový hrob. Co jméno, to stovky mrtvých. To jsou pro mne Rusáci. Jo, odlišuju to. A chápu, že Rusko nejsou jenom Rusáci.

A nejde o hokej nebo fotbal. Ani o hrdinství při našem osvobození v roce 45. A už vůbec ne o poměr azbuky na meníčkách restaurací v centru Prahy. Ani v Karlových Varech. Ale v posledních týdnech mám na facebooku pár „přátel”, kteří se veřejně hlásí k Putinovi. A taky k uctívání Miloše Zemana. A znám je. Nejde o žádné najaté anonymní trolly. Sami se většinou označují za pravicové konzervativce. A primárně pro ně jsou následující řádky.

Miloše Zemana jsem nevolil, přesto ho ctím jako demokraticky zvoleného prezidenta naší země. Byť občas (skoro pořád) skřípu zubama. A jeho úzká vazba na Rusáky přes ty jeho slavné poradce je něco, co nikdy neskousnu.

Vladimira Putina respektuji jako vládce Rusáků. A Rusko dnes ovládají Rusáci, ne Rusové. Rusáci chtějí být globální hráč. To je fakt. A mají jaderné zbraně. Stejně jako USA, Indie, Francie, Anglie nebo Izrael. Rusko pod vládou Rusáků je klasická diktatura. Včetně poprav některých novinářů a zavírání nepohodlných opozičníků. Kromě zbraní a nafty neumí nic vyrobit ani nabídnout. Ale ropy a plynu mají hodně.

Pro Čechy to znamená, že Rusáci si koupí další domy v Karlových Varech. A Rusové budou dál třít bídu. A že se Rusáci budou snažit udělat z Česka svůj další satelit. Takže přes všechny výhrady, budu radši součást EU, než satelit Rusáků. EU je občas pruda. Ale Rusáci jsou 100% peklo. Nebo jste si někdo dobrovolně v poslední době koupili počítač, auto nebo třeba kosmetiku „Made in Russia”?

A na závěr: demokracie se pozná i podle takzvané “emigrace nohama”. A ruku na srdce, když si můžeme vybrat místo pobytu od Varšavy po Madrid, kdo z nás by chtěl žít v Rusku? Takže opakuju, mám rád Rusko, ale nechci být řízen Rusáky.

To, co Rusové předvedli na mistrovství světa ve fotbale a že vypadli až na penalty proti Chorvatům, je úžasné. To, že bylo Rusáky organizované MS v Rusku Potěmkiáda srovnatelná s olympiádou v Hitlerovském Německu v roce 1936 je smutný fakt.

Zdroj : https://echo24.cz/a/SeV6d/rusko-rusove-a-rusaci-a-milos-zeman

Filip Humplík