18. června 2018

Otázky Václava Moravce

Evropský boj proti nelegální migraci

Václav MORAVEC, moderátor 
Témata, o kterých se po dnešních Otázkách začne mluvit s nadhledem a v souvislostech. Ještě jednou vám všem divákům zpravodajské 24 České televize hezké nedělní odpoledne z observatoře Žižkovské televizní věže. Evropa - chybí jí bezpečnost a stabilita? Pokud takto klademe otázku, tak podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze ano. Kurz říká, že právě Evropě bezpečnost a stabilita chybějí. Ne každý, kdo ve světě trpí pronásledováním, může v Evropě podle něj najít lepší život. Sebastian Kurz jako prioritu rakouského předsednictví zvolil právě boj proti ilegální migraci. Po schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou prones i tyto argumenty. 

Sebastian KURZ, rakouský kancléř /12. 6. 2018/ 
My musíme rozhodovat, kdo může do Evropy přicházet, ne pašeráci. Proto využijeme naše předsednictví, abychom udělali velký krok tímto směrem. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Slova rakouského kancléře Sebastiana Kurze. V Německu se sporo o vracení běženců z hranic vyhrožu..., vyhrocuje, protože německý ministr vnitra Seehofer podle listu Die Welt ministrům za CSU řekl, že už nemůže s německou kancléřkou Angelou Merkelovou dále spolupracovat. Dalšími hosty Otázek jsou tři naši europoslanci. Vítám Jana Zahradila z Občanské demokratické strany. Hezké nedělní odpoledne, vítejte. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Dobré poledne. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Vítám i Petra Ježka, který je nestraníkem a kandidoval za hnutí ANO do Evropského parlamentu. Hezké nedělní odpoledne. 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Hezký den. 

Václav MORAVEC, moderátor 
A muž, o kterém se teď v těchto hodinách nejvíc mluví, tedy europoslanec za Českou stranu sociálně demokratickou Miroslav Poche. Vítejte, hezký dobrý den. 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Dobré odpoledne. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Připouštíte, že tak, jako v Německu, může padnout vláda kvůli migraci, takže vy jste tím mužem, kvůli kterému padne vláda, která ještě ani nevznikla? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Nevím, já jsem nemluvil po tom útoku Vojtěcha Filipa na svoji osobu v té uplynulé hodině ještě s Janem Hamáčkem. Nemyslím si, že by kvůli migraci v Čechách a mému názoru z roku 2015 na ní měla padnout vláda. 

Václav MORAVEC, moderátor 
To, že patříte k těm zrádcům, jak o tom mluvil Vojtěch Filip, tedy, že jste nepřijatelný pro Komunistickou stranu Čech a Moravy, proto bude KSČM případně hlasovat proti vládě, pokud v ní budete vy, protože jste právě nehájil národní zájmy v Evropském parlamentu? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Tak možná tři krátké reakce na to. Já jsem nikdy takovou výtku neslyšel od členů Evropského parlamentu zvolenými, zvolený za KSČM, to je zcela jasné. Zadruhé ten argument o 12 europoslancích, kteří měli v hlasování, myslím, že v květnu 2017 poškodit zájmy České republiky, to je argument Aeronetu a Tomia Okamury a někteří lidovečtí europoslanci ho zažalovali za to. To znamená on čelí trestnímu stíhání, nebo trestnímu oznámení ze strany lidoveckých poslanců, europoslanců. Pro to, pro tu rezoluci hlasovali dva čeští europoslanci a nebyl to nikdo z nás.A třetí, těch vítačů v Evropském parlamentů té nelegální migrace, je nejvíc právě ve skupině, ve které jsou čeští europoslanci za KSČM. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Jak se vy europoslanci díváte na to, že hlasování či názory jednoho z europoslanců mohou vést k tomu, že nevznikne ta vláda, o níž hlasovali ve vnitrostranickém referendu členové ČSSD? Pane europoslanče Ježku? 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Podle mě to tak není. To není to hlasování. Kolega Poche řekl, jak to bylo. A je to prostě zástupný důvod, který si někdo vybral, aby mohl proti panu Pochemu vystupovat a jeho účasti ve vládě. Takové žádné hlasování nebylo, on není žádný vítač, může mít tisíc jiných chyb, ale je tohle prostě není pravda. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Jaké máte tedy vysvětlení pro to, že nepravdivý argument se stává možným důvodem nevzniku vlády, menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD? 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Tak vypadá to, že lež se stává normou a je velmi těžké ji uplacírovat, tedy lehké ji říci, ale velmi těžké ji vyvrátit. Koneckonců Tomio Okamura, který s tou lží operuje již léta, byl zmíněn a pořád to někde běhá po Internetu, pořád píšou lidé a odvolávají se na to, pořád se dělají seznamy vlastizrádců, jak komunistický předseda zase zmínil opět. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Váš pohled, Jane Zahradile? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
No tak nám je to v zásadě jedno, jestli v té vládě bude sedět pan Poche nebo nebude tam sedět. My jsme opoziční strany, my proti té vládě budeme hlasovat tak jako tak, protože ať už tam bude nebo nebude pan Poche, tak bude zcela nepochybně závislá na toleranci komunistické strany, a to je věc, která je pro nás nepřijatelná. Andrej Babiš je pro nás také nepřijatelný v roli předsedy vlády, z důvodů, které tady asi nemusím rozvádět. A tady ty osobní hrátky a přetlačovaná s panem Babišem a s panem prezidentem, to prostě sledujeme s určitým pobavením. Prostě sociální demokracie si naběhla a teď neví, jak to řešit. My se na to budeme dívat a v každém případě tohle je vláda, kterou nebudeme ani tolerovat, natož ji podporovat. Budeme hlasovat proti ní. Já s panem Pochem mám velmi rozdílné názory na spoustu věcí, včetně budoucnosti Evropské unie, takže i když bude v té vládě, tak mě to nebude dělat žádné problémy, že ODS hlasuje proti. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Když ještě, protože se dostaneme k tomu, že se právě migrační kvóty, řešení uprchlické krize stále stává zásadním, nebo je zásadním problémem pro destabilizaci vládnutí nejen v České republice, ale kupříkladu v sousedním Německu, jak jsme slyšeli dnes názor německého ministra vnitra Seehofera, který tlumočil právě v Die Welt. Vy, Miroslave Poche, neuvažujete o tom, že byste se vzdal nominace na post ministra zahraničí, když vás k tomu vyzývá Andrej Babiš, který řekl, že byste měl být státotvorný a že by neměl padnout menšinový projekt jen kvůli vaší osobě. 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Já se ale, nevím, co se stalo mezi pátečním ránem a sobotní nocí. Protože v pátek ráno mě Andrej Babiš požádal o zaslání životopisu v nějakém standardizovaném formátu tak, aby mohl ten životopis být v neděli předložen prezidentu Zemanovi. To znamená, já si myslím, že tady moje názory, názory Petra Ježka nebo Jana Zahradila se staly zástupným problémem pro někoho, komu ta vláda nevyhovuje. A já tady nesouhlasím s Janem Zahradilem v tom, my jsme se opravdu pokusili, aby tady mohla vzniknout vláda s důvěrou, protože Andrej Babiš odmítal nestátotvorně odstoupit z postu kandidáta na premiéra za hnutí ANO, sociální demokracie udělala všechno možné, co bylo třeba k tomu, aby vznikla vláda, která nebude, jejíž součástí koaliční nebude žádná nedemokratická nebo extremistická strana. V tuhle chvíli má Andrej Babiš na výběr. Buď bude pokračovat dál ten projekt, anebo má druhou volbu, a tím je opět se vrátit k jednání s Tomiem Okamurou. Jiná varianta tady není, anebo vznikne ve třetím pokusu nějaký model úřednické vlády opřený, já nevím o koho, v Poslanecké sněmovně. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Vy tedy své nominace na post ministra zahraničí se nevzdáte? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Já budu diskutovat dál s Janem Hamáčkem, který je předsedou sociální demokracie. V tuhle chvíli nemám žádný, žádný, žádnou takovou úvahu. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Nemáte úvahu, že byste se vzdal té nominace? Takže počítáte s tím, že jste nominantem ČSSD na post ministra zahraničí. 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Já čelím tomu tlaku již dva měsíce. Nejdříve to byl Jiří Ovčáček, potom to byli jiní, Michal Hašek, teď je to nově Vojtěch Filip. Já jsem politik, já tomu tlaku musím umět čelit a mně to nedělá žádný zvláštní problém. 

Václav MORAVEC, moderátor 
I když tím může padnout menšinová vláda ČSSD a ANO? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
No uvidíme, dnes Andrej Babiš má jít navrhnout jména, potom se má pan prezident scházet s těmi kandidáty, potom je má navrhnout ke jmenování, pak má ta důvěra požádat o důvěru. To je strašně dlouhý proces. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Jak jako europoslanci máte, vy jste chtěl se nadechoval, pane, pane europoslanče... 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Já se, nemám, už v úmyslu to nějak komentovat. Ono to také svým způsobem dokumentuje vnitřní situaci v sociální demokracii a to není moje věc, abych se zabýval tím, kdo, s kým a proti komu a jak a proč tam bojuje. Ale to představení je skutečně docela zábavné, musím říct. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Ale celoevropsky možná nezábavné je, jak dochází k nestabilitě vnitřní situace v evropských zemích, teď nejnověji v Německu, právě kvůli migrační krizi. Jaké pro to máte vysvětlení? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
To vysvětlení je velmi jednoduché. Tady se vlastně zformovala řekněme v posledních spíš měsících než letech skupina politiků, která je zcela viditelně odhodlána nasadit daleko tvrdší a razantnější kurz proti nelegální migraci než tomu bylo doposud. My jsme tady viděli v několika záběrech rakouského kancléře Kurze, ten se tím už jaksi proslavil. Italské volby dopadly také tak, jak dopadly, zvítězily tam eurokritické strany a nový ministr vnitra a vicepremiér Salvini nasadil také velice tvrdý kurz, uzavřel přístavy pro další lodě nevládních organizací, které dovážely ty uprchlíky od libyjských břehů. Máme tady také velmi pravděpodobně tvrdší kurz ze strany CSU, tedy bavorské vládní strany, kterou zastupuje ve spolkové vládě pan Seehofer, takže se tady vytváří taková, pan Kurz to, tuším, nazval koalice ochotných, která je skutečně odhodlána nasadit daleko tvrdší kurz než třeba představovala kancléřka Merkelová, která naopak různými neuváženými výroky z minulosti tu migrační vlnu vlastně povzbudila. A tady dochází opravdu k principiálnímu střetu. Já myslím, že Česká republika by to měla pozorně sledovat a protože jde také o naše bezprostřední sousedství, tak bychom podle mého názoru měli být solidární, měli bychom spolupracovat s těmi, kdo tento přísnější tvrdší kurz razí. Možná jsem ještě zapomněl na Viktora... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Takže bychom se měli stát koalicí ochotných? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Myslím, že pokud budeme uvažovat v téhle té kategorii, tak bychom se o to měli zajímat. Ještě jsem samozřejmě zapomněl na Viktora Orbána, který loni vlastně také sám o své vlastní vůli uzavřel tu balkánskou cestu, uzavřel hranice a tím omezil výrazně ten migrační proud přes Balkán. Takže tady máme prostě dva názory, ty se stále jasněji rýsují, jsou stále jasněji v protikladu a já myslím, že Česká republika by si měla umět vybrat, ke kterému z těch proudů chce patřit. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Ono, když se podíváme na data, mrkněme se na ně. Za poslední víc než 4 roky přišlo do Evropy přes milion 800 tisíc běženců. Nejen z Blízkého východu, ale i z Afriky. Nejvíc lidí do Evropy se dostávalo řeckou cestou, hlavní vlnu zažila Evropa v roce 2015, kdy z Řecka přišlo přes 850 tisíc lidí, celkově to pak bylo přes milion. Rok později po dohodě Evropské unie s Tureckem se stala prostupnější cesta ze severní Afriky do Itálie. Počet migrantů od loňského roku všeobecně poklesl, stále jich je ale nejvíce do Evropy dopravováno nebo přichází ze severní Afriky. Loni touto cestou přišlo 119 tisíc lidí, balkánskou cestou 30 tisíc, podobný počet uprchlíků zamířil z Maroka do Španělska. Letos do Itálie zatím dorazilo 15 tisíc, do Španělska, do Řecka 12 tisíc běženců. Pane europoslanče Ježku, také bysme se podle vašeho názoru měli stát koalicí ochotných a je to ta koalice ochotných, která přebírá otěže po té elitě reprezentované kancléřkou Merkelovou? 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Já myslím, že tak to úplně nestojí. Ta migrační krize byla tak masivní a zastihla Evropskou unii a její členské státy nepřipravené. Ale od té doby Evropská unie je zformulovala obrovský počet opatření počínaje v zemích původu migrace, po ochranu hranic až po zpružnění azylového sytému a podobně. A je tam v zásadě konsensus, že je nutné, nutné proti té migraci vystupovat, oddělovat ty, kdo mají skutečně názor na mezinárodní, nárok na mezinárodní ochranu a ty ostatní. A když byl zmíněn ministr Seehofer, já jsem s ním byl ve styku, když byl ještě bavorský premiér v té době, na začátku té migrační krize jsem prosazoval, aby Evropská unie použila existující směrnici o dočasné ochraně, která i dnes podle expertů by tu situaci v té době značně pomohla řešit a snažil jsem se určitým způsobem, protože v Bavorsku byly problémy reálné s uprchlíky, vrazit určitý klín mezi Seehofera a Merkelovou, ale nevěděl jsem, že za několik let, ne tedy mým přičiněním, ale... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Si ho vrazí mezi sebe sami. 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Si ho vrazí sami. A když jste zmínil, když jste zmínil to, že vlastně k zastavení té migrační krize významně přispělo uzavření té turecké trasy, tak tím architektem tohoto nápadu byl jistý, nebo je jistý Gerald Knaus z berlínského institutu pro evropskou stabilitu a trvalo mu několik let než tento nápad prosadil a je úspěšný. Má nyní i nápady na to, jak zastavit tu libyjskou trasu, je to zpružnění azylového systému, na jihu a tak dále. A je to zase něco, s čím se mu snažím pomoci a prosazovat to na evropské úrovni. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Vy souhlasíte s tím, co chce právě spolkový ministr vnitra už mnohokrát tady citovaný Horst Seehofer, aby hned na německých hranicích byli vraceni zpátky běženci, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie? 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Tak je to v souladu s tím současným právním stavem, s tím Dublinem, jenom protože ta vlna byla tak masivní a přinášela spoustu problémů i přeshraničních, tak v určité fázi Německo jakoby nedodržovalo, nevyžadovalo, aby to právo bylo takto uplatňováno a tolerovalo příchod i běženců, kteří již šli přes jinou bezpečnou zemi. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Takže je to logický požadavek na německou kancléřku? 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Je logický, je otázka, jestli to musí být ze dne na den, jestli lze o tom jednat, jestli lze najít nějaký konsensus, ale je to v podstatě potvrzení současného právního stavu. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Miroslave Poche, když se podíváte na tu koalici ochotných, jak říkal Jan Zahradil, součástí by podle jeho názoru měla být Česká republika. Vy, kterému je vytýkán ten vstřícný postoj, myslíte, že bychom měli být koalicí ochotných? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Ale my jsme jí přeci jako Visegrádská skupina spoluzakládali. Jan Zahradil tady říká: Připojme se k něčemu, ale vždyť Visegrádská skupina byla ta, která dlouhodobě říkala, ty kvóty nefungují a já to taky přiznávám to, to zmíněné hlasování v roce 2015 se týkalo toho, že Evropská komise má hledat řešení humanitární krize ve Středozemí, ale Česká republika spolu s Maďarskem, Polskem a Slovenskem byla ta, která zpochybňovala od začátku kvóty. A skoro jediná, která je neplnila a jsme za to žalováni Evropskou komisí. Ale takže to není žádná nová koalice ochotných a jenom se díky změně politické situace v Rakousku a v Itálii k tomu připojují další. A ono to je v tuhle chvíli tak, že Itálie bude razit to, to relokace, to znamená ty kvóty, aby se azylovej, azylově, azylový ten proces dělal po celé Evropě, kdežto ta, ta střední Evropa plus severozápadní Evropa bude tlačit na to, že teprve ti, kteří získají azyl, tak můžou být potom někam přepouštěni. A já poslední jenom, bude velký střet mezi rakouským modelem a španělským modelem řešení té migrace v Africe. Rakušané chtějí, říkají, nechávejme ty lidi v Libyi, nechávejme je v Alžírsku a v Tunisku, kdežto Španělé, kteří s tímhle problémem už bojovali před 10 let z Maroka a ze, ze severozápadní Afriky říkají, ne, my musíme sedět na těch lodích, my musíme de facto suplovat pobřežní stráž těch zemí, musíme tam suplovat policii a musíme těm zemím platit za to, že svojí jižní hranici, to znamená Mauretánie, Maroko, Alžír, Tunis budou chránit tak, aby ti lidé ze subsaharské Afriky vůbec nepřicházeli. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Který postoj těchto dvou států je vám bližší? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Španělský, určitě španělský... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Španělský... 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Protože tam potom, když ti lidé budou zůstávat, my jim budeme pomáhat rozvojovou pomocí, budeme uzavírat dohody o volném obchodu s těmi zeměmi jako je Gambie, Senegal, celá, celý, celý, celý záliv, tak tam ti lidé musí zůstávat. Musí tam mít obživu, vodu, to je, bude velké téma a musí tam zůstávat. Nemůžeme to řešit v Libyi, která je nestabilní. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Ono už tady několikrát zaznělo slovo kvóty. Uprchlické kvóty, jeden z největších problémů, který zaměstnává Evropu od roku 2015. Ministři vnitra Evropské unie odhlasovali povinný systém přerozdělování migrantů v rámci unie proti povinným kvótám se tehdy postavila Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, zdrželo se Finsko. Systém dlouhodobě prosazovala německá kancléřka Angela Merkelová. Ta minulý týden přiznala, že tehdejší rozhodnutí, cituji: "S odstupem času vnímá jako neúspěch". Vraťme se v čase. 

Matteo RENZI, tehdejší italský premiér /19. 4. 2015/ 
Žádáme, abychom v tom nezůstali sami. 

Milan CHOVANEC, tehdejší ministr vnitra /ČSSD/ /20. 4. 2015/ 
My jsme proti povinným kvotám a dokud česká vláda nezmění tuto pozici, tak já hájím to, co vláda říká. 

Angela MERKELOVÁ, německá kancléřka /31. 8. 2015/ 
My to zvládneme. A když nám bude stát něco v cestě, musíme to překonat. 

Milan CHOVANEC, tehdejší ministr vnitra /ČSSD/ /18. 5. 2017/ 
Bohužel ten dům, který staví tedy tu novou azylovou politiku Evropské unie, staví na shnilých základech. Česká republika ty povinné kvóty dlouhodobě odmítá. 

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/ /15. 12. 2017/ 
Samozřejmě ty, ty kvóty jsou nepřijatelné a znovu jsem zdůraznil, že to řešení je mimo, mimo Evropu. 

Angela MERKELOVÁ, německá kancléřka /19. 2. 2018/ /Zdroj: www.bundeskanzlerin.de/ 
Německo je čistým plátem spolu s mnoha dalšími. Ale myslíme si, že když dojde na výzvy typu migrace, musí se o společné úkoly podělit všichni. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Tedy Angela Merkelová přiznala minulý týden, že to tehdejší rozhodnutí z roku 2015 vnímá s odstupem jako neúspěch. Znamená to, že budou staženy žaloby i proti České republice, Jane Zahradile? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
To neočekávám. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Neočekáváte? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Nemyslím si, že budou staženy. Myslím si pouze, a to je tedy, řekněme, ten pozitivnější scénář, že ta problematika kvót tak jako by vyvane, že se postupně vypaří a že už s tím nikdo nebude mávat. Ale ta bývalá, ten bývalý závazek, ten bývalý spor ten bude muset být nějakým způsobem vyřešen. A já myslím, že ty žaloby nikdo nestáhne, to si zase nenamlouvejme, že teď prostě se udělá tlustá čára. A to myslím, že musíme vydržet. Já myslím, že bylo dobře, že vláda tehdy zaujala pevný postoj, že tomu tlaku nepodlehla a teď se ukazuje, že jsme měli pravdu. Samozřejmě je také na druhou stranu pravda, že třeba v tom italském přístupu ne všechny ty jejich priority nám prostě budou příjemné. Já jsem tady hovořil o rozhodnutí nové italské vlády uzavřít přístavy. Dát tedy jasně najevo, že ne každá loď, ať už je to loď nevládní organizace nebo nějaká jiná, která prostě nalodí uprchlíky u libyjských břehů dopluje na druhý břeh a bude je tam moci vyložit. To považuji za správné, ale samozřejmě, že každá italská vláda, jak ta bývalá, tak ta současná, se bude snažit nějaký systém přidělování, realokací, redistribucí prosadit, prostě proto, že Itálie je přetížena, takže oni potřebují prostě část těch migrantů odsunout někam dál. A tam se pravděpodobně i s touto novou italskou vládou střetneme. Takže v něčem s nimi můžeme najít... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Takže myslíte, že se systém kvót nevypaří? Že Italové ho budou stále... 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Italové ho mohou stále tlačit, já nevěřím, že v tuto chvíli už s tím mohou mít nějaký velký úspěch, ale tohle třeba je věc, ve které se my s tou novou italskou vládou dostaneme asi do sporu. Čili v něčem si s nimi můžeme rozumět, v něčem pravděpodobně budeme stát na opačných stranách. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Vy jste chtěl reagovat, pane europoslanče? 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Ano, tak já si nemyslím, že ten systém tak snadno vyvane. K té citaci kancléřky Merkelové, já jsem to její vyjádření chápal tak, že považovala za chybu, že ty kvóty byly přijaty přehlasováním, že k nim nebyl konsensus, ne nutně, že by zpochybňovala jejich podstatu, ale i to je, to je, to je posun... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Vy myslíte, že dál bude Angela, Angela Merkelová prosazovat ty kvóty, respektive bude se zastávat italského postoje redistribuce migrantů po Evropě? 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Ale to není jenom italský postoj. Vždyť tady probíhá nějaký právní proces, je to revize toho Dublinského nařízení, které se zabývá tím, jak bude zacházeno s žadateli o azyl na evropské úrovni a spolurozhoduje o výsledné podobě toho, toho nařízení Evropský parlament a Rada Evropské unie, to znamená členské státy. Evropský parlament již své právní stanovisko přijal, to musím říct, že bohužel k reformě Dublinského systému, že, že je velmi pro to, pro přerozdělování. Dokonce od návrhu Evropské komise, která tedy navrhuje legislativu a navrhovala, aby v určitých případech, kdy tedy je nějaká země přetížena, došlo k přerozdělování, tak Evropský parlament dokonce v tom svém stanovisku má, aby každý příchozí azylant byl přerozdělen. A tam se může pan prezident podívat, jak pan Poche hlasoval, protože to bylo závazné hlasování o, o, o legislativě a pak nám může říct, jestli je vítač. A teď ten proces paralelně běží mezi členskými státy v radě a tam bulharské předsednictví stále pracuje s návrhem, kde ty kvóty samozřejmě jsou. A je pro to většinová podpora. Takže tady je ještě sehra..., je třeba sehrát ještě konec toho utkání a s pomocí kancléřky Merkelové, pokud bude u moci, nebo jejího nástupce prostě se snažit tu pozici proti přerozdělování dostat pryč z toho konečného právního stanoviska Rady EU. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Myslíte, že to bude i výsledek minisummitu, jak je označován summit, který ještě na konci tohoto měsíce chystá kancléřka Merkelová a měl by se tem summit konat ve složení zemí Evropské unie, které jsou nejvíce zasaženy tou migrační krizí, takže Německo, Řecko, Itálie, Rakousko a otázkou je, jestli by se toho summitu zúčastnilo i, i Španělsko. Co myslíte, že bude výsledkem toho jednání na konci června? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Tak kancléřka Merkelová musí teď jednat s Itálií, protože Itálie jasně deklaruje, že, že není součástí té koalice, o které mluvil Petr Ježek. Podívejte, pro nás je důležité, jsou důležité dvě věci. První je to, aby jakýkoliv mechanismus byl na základě dobrovolnosti, to je, to je od začátku pozice České republiky, to znamená nic závazného, nic povinného. A potom, co nás mnohem víc trápí, než, než kvóty v tuhle chvíli, je takzvaný druhotný pohyb těch lidí. To znamená, že ta Itálie to, co, to, co zmínil Jan Zahradil, že Itálie nebo Španělsko v podstatě pustí ty, ty žadatele přes svoji hranici vně. A pak by, pak by došlo na ten krizový scénář, který, kterým Německo vyhrožuje, ale já si myslím, že to je hrozně... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Že by se vraceli... 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Ano, ano, ale to zas není případ... 

Václav MORAVEC, moderátor 
To, co chce Horst Seehofer. 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Ale to není případ České republiky, protože to není trasa. Ta balkánská trasa je uzavřená a tam, tam se ti lidé hromadí v Bosně, ale není to problém pro Českou republiku. Ale já si myslím... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Pokud by došlo k tomu, čím vyhrožují Italové, tak to Českou republiku nezasáhne. 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Ale Italové se musí domluvit s Němci, to je evidentní, protože Itálie je tou trasou. Ale já se domnívám, že v tuhle chvíli, ve chvíli, kdy rakouské, Rakousko převezme předsednictví Evropské rady, tak, tak ta debata se utne, protože nebude schopné rakouské předsednictví najít dohodu a pokud není dohoda, tak potom se z toho nestává žádný závazek. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Jan Zahradil? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Podívejte, k tomu, co řekl pan Ježek. S Evropským parlamentem si, prosím pěkně, země my, jako Česká republika ani země Visegrádu nespojujme žádné velké naděje. Evropský parlament je prointegrační těleso, ten vždycky bude tlačit tu integrační agendu, vždycky bude pro společný azylový systém, bude pro co nejvíce takzvaných celoevropských řešení a bude prostě co nejdál, včetně kvót. Takže tam by, to pro nás není relevantní. My samozřejmě můžeme hlasovat proti, myslím, že snad tady v tom případě, kdy šlo o revizi Dublinu, tak všichni čeští europoslanci hlasovali proti, stejně nám to nebylo nic platné, byli jsme přehlasováni, takže s Evropským parlamentem si žádné naděje nespojujme. Musí se to odehrát v Evropské radě, musí to odehrát česká vláda plus další podobné vlády, se kterými ona najde společnou pozici. A tam bude ten střet pravděpodobně velice ostrý. Druhá věc, která s tím souvisí, je taková iluze nebo snění, abych si vypůjčil terminologii pana Babiše, snění o společném azylovém systém Evropské unie. Já na něj prostě nevěřím. Stejně jako nevěřím na Frontex, stejně jako nevěřím na celoevropskou ochranu vnějších hranic Evropské unie. Protože přesto, že Evropská komise chce v tom příštím rozpočtovém rámci asi ztrojnásobit částku na ochranu vnějších hranic, tak se ukazuje, že s tím zase spojuje nějakou snahu o vytvoření nějakého celo, nebo posílení nějakého celoevropského orgánu. A my přece v každém jednotlivém případě vidíme, že to jsou národní vlády, národní ministerstva vnitra a národní.. 

Václav MORAVEC, moderátor 
A to je to, co vy věříte, když říkáte... 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Bezpečnostní složky, které... 

Václav MORAVEC, moderátor 
V co nevěříte, tak vy věříte... 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Ano, já se, jestli chce Evropská unie skutečně přispět nějak efektivně k boji proti nelegální migraci a k posílení ochrany vnějších hranic, tak by se měla domluvit s vládami členských zemí, těch hraničních členských zemí a jim finančně pomoci, kapacitně, logisticky, organizačně. Ale vytvářet nad tím nějakou celoevropskou strukturu, která bude mít někde nějaké velení, nebo bude se rozhodovat prostě někde v nějakém přidruženém orgánu Evropské komise, co bude dělat, kolik tam bude lidí a podobně, na to já prostě nevěřím, to je jedna z dalších iluzí, se kterou bychom se měli podle mého názoru velice rychle rozloučit. A to bude možná další střet, který se bude tady na té rovině odehrávat. 

Václav MORAVEC, moderátor 
I mezi vámi, jestli to chápu správně, protože Miroslav Poche věří v to, v co nevěří Jan Zahradil. Chápu to správně? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
No ne, já nevěřím tomu, a to jsme viděli a vidíme to každé léto, že to je vyřešitelné, nebo řešitelné národními ochránci hranic. To prostě není, protože... 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
To právě je. 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Itálie pustí svoje lodě do, do, do, na Maltu, otevře Řecko svoji hranici, pustí ty lidi do Makedonie, ty je pustí do, k Orbánovi. To přece není, to není ta cesta. Ano, musíme chránit vnější hranici, musíme zajistit bezpečí těch lidí v zemích, jak je Mali nebo Súdán a musíme jim tam dát najít. To je to. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Vy, vám, když jsou vytýkána ta, ta vaše stanoviska v souvislosti s migrační krizí, tak je nejčastěji zmiňován váš blog: Neotáčejme se k uprchlíkům zády. Také publikovaný v roce 2015. Když jsme se tady dívali do archivu Otázek. A vy jste napsal: Osobně se přikláním k tomu, migranty v České republice přijmout a poskytnout jim prostor pro nový život. Vím, že to není názor populární, natož většinový, ale jsem pevně přesvědčen, že je to názor správný. Konec citátu. Napsal byste a propos i po, po... 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Určitě. Ale to je důležité... 


Václav MORAVEC, moderátor 
Po 4 letech? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Ten nadpis. K uprchlíkům se nemůžeme otáčet zády, protože jsme tím vázáni Ženevskou úmluvou a tím, těm lidem, kteří potřebují azyl, podle mezinárodní právní ochrany, tak ho musíme poskytnout. A já jsem pro to, abychom na evropské úrovni dělali solidaritu. Ale těch lidí, kteří přichází do Evropy, je kolem milionu ročně, nebo teď už nižší číslo, ale ten azyl, nebo to právo na azyl, má zhruba 40 nebo 50 tisíc lidí. Jednotky, možná 10 %, když, když opravdu zahrneme i, i, i ty roky zpětně. To znamená, my musíme rozlišovat mezi uprchlíky a azylanty a migranty ze subsaharské Afriky. To, ta debata se směšuje, směšují ji lidé, nemyslím co my tady sedíme, ale jistě Tomio Okamura nebo někteří populisté za našimi hranicemi, ale to je přece obrovský rozdíl mezi migrantem a azylantem je rozdíl jako mezi černou a bílou. 

Václav MORAVEC, moderátor 
A, a chápu-li to správně, tak vy, pokud byste byl ministrem zahraničí České republiky, tak byste prosazoval jednotnou ochranu hranic, to, v co nevěří Jan, Jan Zahradil? Protože to je jediné možné řešení. 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
No, no, samozřejmě a, a azylová procedura probíhající buďto, buďto v severní Africe nebo v jižní Itálii, ale zároveň repatriační dohody s těmi zeměmi, odkud ti lidé pocházeli... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Ale počkejte, když to zatím nefungovalo, jenom, promiňte, pane europoslanče, protože vy jste už v tom blogu v roce 2015 napsal: I tak jde o řešení problémů ne za pět minut dvanáct, ale pět minut po dvanácté. Protekla voda ve Vltavě víc než tři roky a stále to řešení tady není. 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Podívejte se, kolik lidí procházelo balkánskou a středozemní trasou v roce 2015 a kolik jich prošlo v roce 2017 a kolik jich projde v roce 2018? Přeci to je úplně, to jsou úplně jiná čísla. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Petr Ježek a pak Jan Zahradil. 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Já bych reagoval na to, co říkal kolega Zahradil. O tom nadnárodním orgánu při ochraně evropských vnějších hranic. Tak především to nařízení o evropské pohraniční a pobřežní stráži již bylo přijato a ano, je tam nadnárodní koordinační orgán, ale ze zcela legitimních důvodů. Co obnáší ta ochrana vnější hranice? Nebo nastolení režimu? Já když to někde řeknu, tak pak dostanu spoustu nepěkných mailů, ale zopakuju to, prostě není to, že tam jsou vojáci a s puškami tu branici, hranici brání, to znamená, že kdo se na tu hranici dostane, ale může to být i hranice ukrajinská, může to být přechod, tak má právo požádat o azyl. A musí tam být nějaký systém, kde jsou odborníci, kteří řekněme z vnitra, kteří umí vést ten pohovor, takže zjistí velmi brzy v tom, v té první fázi, jestli ten člověk lže nebo ne, musí tam být tlumočníci. Vemte si, v Pákistánu kolik je tam dialektů, kde seženete ty tlumočníky? Takže tady musí být určité koordinační centrum, které ví, že Řecko potřebuje 20 tlumočníků do nějakého paštunského jazyka a které ví, že ho, že Finsko má dva a podobně. O tom to celé je a je to snaha zkrátit to azylové řízení na jihu. Jako toto je tedy to nastolení režimu na hranicích. A mimochodem to jedno z těch opatření, které se teď snažím prosadit, tak je po vzoru nizozemského azylového systému, kde je žádost vyřízena do dvou měsíců včetně odvolání, ta standardní, normální, tak tento systém, kdyby byl na jihu v Itálii, v Řecku, a pak by těm, kteří nedostali mezinárodní ochranu, azyl, byli okamžitě vráceni do země původu, tak by to byl ten odstrašující faktor, který by těm, kteří ví, že nemají nárok, bránil v tom, aby do Evropy přicházeli. Tam strávili dva měsíce, zaplatili za tu cestu nehorázné peníze a pak byli vráceni zpět. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Kdy,kdy je realistické, aby tento projekt už opravdu vstoupil v platnost a, a nebylo pro Evropu tím nejzásadnějším tématem řešení migrační krize, které destabilizuje i vnitřní politiku mnoha členských státech unie, pane europoslanče? 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Až bude mít Itálie a Řecko s pomocí Evropské unie dostatečnou kapacitu tu jižní hranici zajistit. 

Václav MORAVEC, moderátor 
A to bude kdy? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
A vracet ty lidi. 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
To, víte jaká je situace v Itálii, organizovaný zločin z Libye je do toho spojen prostě... 

Václav MORAVEC, moderátor 
No pak bych si na to odpověděl, když vznášíte tyto námitky, že nikdy. Což může, což může... 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Když bude, no pozor, když, když bude ten azylový systém takhle zpružněn, když to italské úřady dovedou jako nizozemské s pomocí ostatních Evropanů, tak pak v ten moment. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Pane Zahradile, poslední... 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Já myslím, že když se vrátím k tomu, co udělala italská vláda, tedy uzavřela přístavy, takže to je možná natolik silný signál směrem k těm budoucím migračním vlnám, že to možná nahradí nějaké zpružňování azylových procedur, protože ty signály, ta symbolika, ta je velmi důležitá. Stejně jako paní Merkelová jakkoliv mohla být dezinterpretována... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Promiňte, když tu symboliku pak může narušit jiná symbolika, Španělé, kteří ty migranty přijmou? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
To je druhá věc. A to je věc španělské, to je věc španělské socialistické vlády a toho, jestli má nebo nemá oporu ve veřejném mínění. A jestli to vůbec ustojí. Španělský premiér prostě se domnívá, že to bylo dobře, necháme to jemu a necháme to na posouzení jeho voličů. V každém případě ještě k tomu azylu jednu poznámku. Přece jde také o to, kde ti lidé o ten azyl žádají. Já souhlasím s tím, že my jsme vázáni určitými mezinárodními dohodami a koneckonců každý, kdo žádá o azyl, nebo chce požádat o azyl v České republice, tak na to má právo. Ale musí to být české státní orgány, české ústavní orgány, které tu žádost posoudí, buďto ji schválí nebo ji odmítnou. Nemůže tady někdo arbitrárně, tím se zase vracím k těm kvótám, rozhodovat, že sice nám je jedno koho přijmete, ale budou to 3 tisíce, 5 tisíc, 10 tisíc a tak dále a tak dále a vy se do té kvóty nějak musíte vejít. To je prostě ten primární, principiální spor o suverenitu státu a já se obávám, že veškeré snahy o vytvoření nějakého společného azylového systému, ve kterém třeba nebudou zakotveny přímo kvóty, tak je pokus, dostat se nějakou obezličkou, nějakou jinou cestou k nějakému systému redistribuce migrantů. A to je prostě principiálně podle mého názoru nepřijatelné. Na to bychom si měli dávat pozor. 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Jenom stručně. Já vidím tu symboliku úplně někde jinde než v těch přístavech ve Středomoří. Já jsem loni měl možnost 4 měsíce být šéfem volební mise EU v Gambii, ta symbolika je v tom, když v té Gambii na letišti přistane letadlo mezinárodní organizace pro migraci a z něj vystoupí 200 prvních migrantů, kteří jsou vráceni z Itálie nebo z Řecka. V tom je ta symbolika. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
To s tím souvisí ale. 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
A ve chvíli, kdy tam Evropa zaplatí kampaň, že ti lidé jsou zpátky, bude to v novinách oni utratili zbytečně zhruba 1 500 euro, což je ta cesta mezi Bandžulem a Lapmeduzou, tak potom to je ta největší symbolika. 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
K tomu, co říká kolega Zahradil, ale to je současný stav a bude i budoucí, že české orgány, konkrétně ministerstvo vnitra, rozhodují o tom, zda bude někomu udělen nebo neudělen azyl, zda mu bude udělena mezinárodní ochrana jako doplňková... 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Já to vím, pane kolego, já to vím, já to vím. 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Ale říkáte, že, že tomu tak není, nebo implikujete, že, že by to tak nemělo být... 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Ne. Já pouze varuji před tím, aby se tady nevytvořil nějaký systém... 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
To se nevytváří. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Který jinou cestou, nějakou, jak říkám, právní obezličkou, bude usilovat o realokaci, redistribuci jinými prostředky. 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Ale to je zas něco jinýho. Realokace, redistribuce, než jestli to, co jste říkal, že české orgány mají rozhodovat, kdo tu dostane mezinárodní ochranu nebo ne. Ale chtěl jsem říct jinou poznámku, že nejvíce žadatelů o azyl nepřichází po moři, ale jsou to lidé, kteří přiletí anebo zde překročí povolenou dobu pobytu. A zde unie přijala také opatření, které souvisí s databázemi, s pohybem osob, takže na to, na to je reagováno, myslím, velmi přesně ze strany unie.

Vliv sankcí na světový obchod


Václav MORAVEC, moderátor 
Odvolávám, co jsem podpořil. Americký prezident Donald Trump stáhl svou podporu už tak velmi opatrně formulovanému závěrečnému prohlášení, na němž se dohodli lídři 7 nejvyspělejších světa. Reagoval tak na výroky kanadského premiéra Trudeaua, který na tiskové konferenci po skončení summitu G7 minulý víkend prohlásil, že americká cla na dovoz oceli a hliníku Kanaďany uráží a jeho země se nenechá na sebe od nikoho tlačit. 

Justin TRUDEAU, kanadský premiér /9. 6. 2018/ 
Přímo jsem (amerického) prezidenta upozornil na to, že Kanaďané berou těžce, že USA přikročily k vysokým clům na náš průmysl produkující ocel a hliník. Zejména berou těžce fakt, že to má být z bezpečnostních důvodů. To pro Kanaďany, kteří sami, jejich rodiče nebo rodilí příslušníci stáli po boku americkým vojákům v dalekých zemích a konfliktech od první světové války a dál, je jistou urážkou. Odvetná opatření zavedeme 1.července, použijeme stejná cla, jaká Američané neprávem uvalili na nás. 

Václav MORAVEC, moderátor 
/anglický text/, to je to klíčové datum, tedy 1. červenec letošního roku stejně tak nejen pro Kanadu a slova kanadského premiéra, která jsme slyšeli, ale i pro Evropu, protože Evropská komise v příštích dnech přijme právní úpravy potřebné k zavedení cel na některé americké zboží dovážené do členských zemí unie včetně České republiky. Zastaví podle vás odvetná opatření amerického prezidenta v pokračování obchodní války, Petře Ježku? 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Uvidíme. Ale obávám se, že jsou nutná, protože ten krok, který udělal prezident Spojených států a který zdůvodnil tím, že, že brání vlastně bezpečnost své země, aby mohl použít tedy pravidlo Světové obchodní organizace, tak vyžaduje protireakci. Já myslím, že nejsilněji z evropských lídrů to vyjádřil prezident Macron, který řekl, že, že národní protekcionismus vedl v minulosti k válkám a připomněl dobu 30. let v Německu. Já doufám, že... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Ne, nezačíná tím právě válka nejen obchodní, protože, jestliže od 1. července Evropská unie uvalí nová cla ve výši 25 % na vybrané výrobky ze Spojených států, whisky, džíny, motocykly, džusy, tak nebudou Američané reagovat dalšími cly? 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Uvidíme, ale už... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Vy z toho nemáte obavy? Že by se, že se roztáčí kolotoč? 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Jako nemůže to Evropa nechat jen tak. A myslím, že i ve Spojených státech už po zavedení těch 25% cel na, na ocel a 10% na hliník, už akcie některých amerických firem poklesly. Klesl Dow Jonesův index, odbory americké s tím mají problém, protože jsou spojené s kanadskými, prodraží se zboží od mostů po plechovku coca-coly a ta evropská opatření vlastně jsou, jsou protiopatření jsou nutná, ale tady, tady nejde jenom o, o, o ten zahraniční obchod. To co, co prezident Trump vlastně dělá, je, že se snaží Spojené státy vyvázat z toho systému, který zde vznikl po druhé světové válce, mezinárodních vztahů, které jsou postavené na mezinárodních institucích, mezinárodních dohodách, liberálních hodnotách a společ... A nějakých institucích a pravidlech. Tím, že má pocit, že Americe bude lépe, když ji vyváže ven, tak ten systém svým způsobem omezuje až destruuje. A existuje mnoho studií, které dokazují, že jestli někdo z toho systému profitoval, tak to byly Spojené státy, pomáhaly jim uplatňovat, násobit jejich vliv a podobně. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Dobře. To zatím asi Donald Trump nemyslí, když se podíváme na samotnou ocel, tak Spojené státy jsou největším dovozcem oceli, proto tady Donald Trump ta opatření, ta cla zavedl i vůči Evropě v roce 2017 dovezli Spojené státy ocel za 27 miliard dolarů. Největší podíl na té dovážené oceli, jak sami už vidíte, na svých televizních obrazovkách má Kanada, podílí se více než 16 %, v roce 2017 Kanada dovezla do Spojených států více než 6 metrických tun oceli za 5,5 miliardy amerických dolarů. Více než 13 % se na dovozu oceli do Spojených států podílí Brazílie, kolem 10 % Jižní Korea a Mexiko. Německo má podíl na americkém trhu s ocelí necelá 4 %, nicméně všechny státy Evropské unie jako celek jsou druhým největším dodavatelem oceli do Spojených států amerických. Ta evropská protiopatření, která vstoupí, pane europoslanče Poche, v platnost 1. července, jsou dostatečná? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Jsou jediná možná. My se musíme chovat na rozdíl od Donalda Trumpa v rámci dohod Světové obchodní organizace. To znamená ta reciprocita, společná žaloba spolu s Japonskem a Kanadou u Světové obchodní organizace, ale to je všechno strašně dlouhodobé. Já si, já se obávám mnohem horších věcí. Ocel nás nemusí tolik bolet, musíme si ochránit vlastní trh před levným čínským dovozem tak, aby to, co Amerika přestane dovážet z těch okolních /nesrozumitelné/ aby se nevalilo do Evropy, ale já, co já očekávám, že během srpna, nebo září přijde uvalení vyšších cel na automobily. Tady z katarského kola Světové obchodní organizace je, ano, pro Spojené státy pravděpodobně nevýhodná dohoda, kdy Spojené st.., Evropa má 10% clo na americká auta, kdežto v Americe je jenom 2,5% clo na evropská auta. To je ale výsledek jednání z Kataru, které bylo /nesrozumitelné/, které bylo hrozně složité. A teď Donald Trump díky velmi lišáckého použití toho článku 230 o americké národní bezpečnosti, chce uvalit pravděpodobně cla i na automobily. A to je pro Českou republiku jako strojírenskou, automobilovou velmoc klíčové. A tam to už nás bude bolet a my musíme udělat všechno pro to, aby se to nestalo. To je ale velkej, velký úkol pro nejenom evropskou diplomacii, ale i českou. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Chápu správně, že podle vás tedy válka, obchodní válka vyhlášená Spojenými státy bude pokračovat a zesílí? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Já se toho bojím a nebude to jenom, jenom obchodní válka, ale na, já myslím, že to je důsledek i ochlazení vztahů mezi Evropou a Amerikou. Je to, to jsme viděli na klimatické dohodě z Paříže, na dohodě s Íránem 5+1, tam, to, jak roz..., rozchází naše pohledy na svět, potom dospívá k nějaké části toho vztahu i, i do obchodu. Ale ten obchod se především... 

Václav MORAVEC, moderátor 
A vy myslíte, že Spojené státy neustoupí od toho plánu a že vyhlásí cla na dovážená auta z Evropy? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
V tuhle chvíli o tom velmi intenzivně uvažují a my musíme udělat všechno pro to, aby k tomu nedošlo. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Kdybyste byl ministrem zahraničí, tak které kroky byste udělal, aby k tomu nedošlo? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
To nemůže dělat Česká republika samotná, to musí dělat spolu se svými evropskými partnery, ale samozřejmě je to jednání, víte, Donald Trump se ukazuje, že je čistý byznysmen, on je ochoten zbortit jakýkoliv globální řád pro to, aby to bylo výhodné pro, pro jeho voliče, pro jeho firmy... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Co byste mu nabídl, aby tedy to nedělal, nebo, co by měla Evropa Trumpovi nabídnout, aby nedošlo k vyhlášení cel na auta dovážená z Evropy? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Například to, že se otevře ta, ta část té, té dohody /nesrozumitelné/ ale ono je to velmi obtížné. Vy nemůžete udělat bilaterální dohodu se Spojenými státy jako Evropa, aniž byste stejné preferenční vztahy nenabídli ostatním zemím. To znamená, v tu chvíli bychom museli otevřít ten trh i korejským automobilům, dalším automobilům. Je to velmi složité a je to na úrovni Evropské unie. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Jane Zahradile, dojde tady k tomu, před čím varuje Miroslav Poche? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Tak hlavně bychom si měli uvědomit a vnímat, že nejsou 90. léta a bohužel v Evropě se pořád ten vztah se Spojenými státy vnímá velice často prizmatem těch 90. let, to jakoby všecko bylo bezproblémové, antlantická vazba byla silná a vstupovali jsme do NATO a tak dále, a tak dále. To je všechno pryč. My jsme o 20 let dál a Spojené státy prostě mají jiné priority a to bez ohledu na to, jestli tam bude nebo nebude prezidentem Donald Trump. On je spíš důsledkem jakýchsi změn v americké politice než, než příčinou. Byl to koneckonců prezident Obama, který v mnoha ohledech byl protipólem Donalda Trumpa, který zahájil takový řekněme trochu ústup z těch euroamerických pozic, reorientoval pomalu tu americkou zahraniční politiku na tichomořskou oblast, na Asii, a to je prostě věc, ke které dochází, bude k ní docházet a my si prostě musíme na to zvyknout a musíme se jako Evropa s tím nějak vyrovnat. Prostě... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Jenže, pane europoslanče, když vstoupím do vašich slov, ono nejde přece jenom o euroamerickou vazbu, protože podíváme-li se na tweety a to, co si mezi sebou vyměnili Donald Trump a kanadský premiér, tak začalo to neobvyklou fotografií, na které fotograf zachytil situaci ze zákulisí summitu, který se uskutečnil před týdnem, tedy summitu G7, mezi dvěma koly oficiálních rozhovorů, už ji vidíme na obrazovkách, kdy se kolem Trumpa srotili ostatní politici, aby si vyjasnili postoje. Na Twitteru se také objevila první informace, že Trump odvolává svou podporu závěrečnému dokumentu G7, pak si vyměňovali názory Donald Trump a tiskový mluvčí kanadského premiéra. Trump označil slova svého spojence kanadského premiéra Trudeaua za nečestná a slabošská. Tedy jde o, o, o rozbourávání nejen... 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Já bych... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Evropsko-amerických vazeb, ale i vazeb přece mezi Kanadou a Spojenými státy. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Já bych s dovolením vazby mezi Kanadou a Spojenými státy nechal Kanadě a Spojeným státům. My se starejme o vazby Evropy, nebo Evropské unie a Spojených států a prostě skutečností... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Počkejte, já se ale bavím o, o, obecně o tom, že to, co... 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Ano... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Co platilo nejen v 90. letech mezi Evropou a Spojenými státy... 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Skutečností je, vracím se k tomu, co jsem řekl, skutečností je, že ta euroatlantická vazba bude daleko komplikovanější, daleko složitější než byla kdykoliv před tím a my se s tím prostě jako Evropa budeme muset nějakým způsobem vyrovnat. To, co bylo, to se prostě nevrátí. Stejně tak já očekávám, že v budoucnu narazíme na některé problémy v té oblasti bezpečnostní spolupráce, protože jak je vidět, tak prostě Trumpova administrativa bude trvat a bude velice silně vyžadovat, aby evropské země, evropští členové NATO platili ta 2 % hrubého domácího produktu na obranu a tak dále, a tak dále. Čili... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Tedy clům na auta se nevyhneme podle vás jako Evropa. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Je to možné, je to pravděpodobné. Budeme se s tím muset nějak vyrovnat. Na druhou stranu, když se podíváte do statistik, tak zjistíte, že ta obchodní výměna mezi Spojenými státy a Evropou, ten obrovský obchodní blok bez ohledu na cla, bez ohledu na to, že padla pod stůl transatlantická dohoda o volném obchodu, tak ta intenzita je tak obrovská, že ono se to jaksi nerozmontuje nebo nerozpadne, nebo nezkolabuje to samo, ale připravme se na to, že to bude složitější, komplikovanější, že na té cestě bude daleko více karambolů a že Spojené státy budou pravděpodobně přemýšlet daleko více o svých vlastních národních zájmech než o nějaké globální zodpovědnosti. Koneckonců málokdo si uvědomuje, že Spojené státy se vlastně staly energeticky soběstačnou zemí díky použití nových technologií, Spojené státy dnes vyváží energetické suroviny třeba zrovna do Evropy, takže jsou mnohem méně závislé na jejich dovozu, je docela možné, že tím pádem opadne jejich zájem o to, co se děje na Středním východě, v zemích jako je třeba Irák a podobně a že se budou z těch oblastí stahovat. To je věc, o které Evropa také musí přemýšlet, co to bude pro ni znamenat. 

Václav MORAVEC, moderátor 
A chápu správně, že změnu té americké politiky, že jedním z důsledků jsou i ta slova Donalda Trumpa, která pronesl před týdnem, kdy se domnívá, že by Rusko se opět mělo připojit ke G7, tedy, že se začne znovu jednat ve formátu G8, který skončil po anexi Krymu, připomeňme si slova amerického prezidenta, která zazněla před necelými deseti dny. Tady jsou. 

Donald TRUMP, prezident USA /8. 6. 2018/ 
Na schůzce by mělo být i Rusko. Proč se scházíme bez Ruska? Já bych doporučil, a je to na nich, ale Rusko by mělo být na jednání, mělo by být jeho součástí. Ať se vám to líbí, nebo ne, a nemusí to být politicky korektní, ale máme odpovědnost za svět. Do G7, která bývala G8 a odkud vyhodili Rusko, by se Rusko mělo vrátit, protože bychom měli mít Rusko u jednacího stolu. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Rusko bylo vyřazeno z té dřívější skupiny G8 na jaře roku 2014 po ukrajinském Krymu a jeho okupaci. Členem skupiny nejvyspělejších států se stalo v roce 1997. Tedy Donald Trump nehledí třeba na postoje, jednotné postoje Evropy, kdy Angela Merkelová říká, to je pro nás nepřijatelné, abychom ustupovali, Evropa drží sankce, i, i tady dochází ke změně? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
No tak jak vidíte, a tohle je další příklad, Amerika si prostě jede svoji zájmovou politiku, pojede si ji pravděpodobně ještě víc. Já myslím, že Donald Trump velmi dobře ví, že hlavním geopolitickým vyzyvatelem Spojených států v 21. století je Čína, že se bude snažit hledat nebo vytvářet různá spojenectví, která tento geopolitický vliv Číny vyváží. My bychom to v Evropě měli vnímat. Třeba i v České republice bychom se měli o tu Čínu začít více zajímat a ne ji posuzovat jenom některými těmi občas černobílými brýlemi tak, jak to zaznívá někdy v českých médiích. Takže ten svět skutečně není světem 90. let. Výrazně se změnil, možná se změnil rychleji než někteří z nás byli schopni a ochotni vnímat, ale musíme se tomu umět přizpůsobit a adekvátně na to reagovat. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Myslíte, že sankce, kupříkladu ruské sankce také skončí v tou ohlášenou pragmatickou politikou Donalda Trumpa, který říká: Vraťme se ke G8, nikoliv opusťme formát G7? 


Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Já si jenom myslím, že tohle byl jakoby šťouchanec do těch evropských partnerů, protože zároveň Spojené státy podpořily to komuniké v něm, jehož součástí je i podpora prodloužení sankcí. Podpořil to italský premiér, ten nový, který říkal, Conte, který říkal původně, že Itálie bude striktně proti. To znamená v tuhle chvíli já nepředpokládám to, že by sankce skončily. Na druhou stranu asi se povede znovu a znovu debata o jejich funkčnosti. Což je ale zcela legitimní, protože ty sankce nic nezměnily a spíš je potřeba s Ruskem vést dialog tak, aby byly naplňovány dohody z Minsku než zkoumat, jestli ty sankce jsou funkční, protože to je zcela zjevné... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Pro vás jsou nefunkční ty sankce? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
No v té obchodní, v té obchodní linii zcela jistě. Rusko nijak neskomírá, naopak nás to připravilo, především české partnery a české zemědělce o, o vývozní trh. Můžeme se bavit... 

Václav MORAVEC, moderátor 
A vy byste se v Evropě přikláněl k tomu, aby v dalším období už ty sankce byly zrušeny, aby se dále neprodlužovaly? 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Ne, jenom si myslím, že je potřeba vést debatu a vést dialog s Ruskem o tom, zda není možné dosáhnout míru na východní Ukrajině a potom samozřejmě ty sankce skončily automaticky. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Petře Ježku? 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Tak já myslím, že ty sankce v prvé řadě jsou nějakým vyjádřením morálního postoje vůči zemi, která jednoznačně porušila mezinárodní právo a anektovala část jiné země. A já si myslím, že fungují do určité míry. Podívejme se na, na ty ruské, ruské... 

Václav MORAVEC, moderátor 
Tedy nesouhlasíte s tím, co říkal... 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Oligarchy, podívejme se na, na, na tu situaci makroekonomickou a podobně. K té G7, G8. Tak proč bylo Rusko přizváno k, před těmi 20 lety do G7, aby ji rozšířilo? No protože tehdy byla naděje, že Rusko se stane plně demokratickou spolupracující zemí, prezident Clinton tehdy chtěl povzbudit prezidenta Jelcina a udělal tento krok. Když se k moci dostal prezident Putin, již někteří američtí kongresmané vyzývali, aby Rusko muselo odejít z té skupiny. A jak bylo řečeno, prostě nyní odešlo kvůli anexi Krymu. Ale, když se na to podíváme i z hlediska deseti nejsilnějších zemí ekonomicky, tak Rusko mezi ně nepatří. To bychom v té skupině museli mít Čínu a pokud bychom tam chtěli mít demokratickou zemi, tak unii, pardon, Indii, případně Brazílii. Ale samozřejmě dialog s Ruskem musí, musí být, ale Ruso se musí také snažit. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Petr Ježek, Miroslav Poche a Jan Zahradil byli hosty Otázek. Děkuji vám jako europoslancům, že jste věnovali svůj čas České... 

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/ 
Děkujem. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Televizi. Děkuju a... 

Petr JEŽEK, europoslanec /nestr./ 
Hezké odpoledne. 

Václav MORAVEC, moderátor 
A těším se... 

Jan ZAHRADIL, europoslanec, stranický expert pro zahraničí /ODS/ 
Také děkujeme. 

Václav MORAVEC, moderátor 
Někdy příště na shledanou. Protože v diskusích s europoslanci tady pravidelně pokračujeme. Viděli jste dnešní Otázky. Připomínám, že jsme na internetových stránkách České televize. Známá adresa www.ceskatelevize.cz. Nebo internetové stránky zpravodajské 24. Stejně tak jsme na Facebooku, na Twitteru, na nich můžete také si poslechnout i záznam dnešních Otázek. Jako podcast na webu 24 nebo a platformách SoundCloud a iTunes. Hezký zbytek neděle, pokud možno ve společnosti 24. 

Jan Zahradil

předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí