30. dubna 2018

Události, komentáře: Vládní námluvy ANO a ČSSD

(ČT 24) Programová část smluvního vztahu mezi hnutím ANO a ČSSD pro koaliční vládnutí bude hotová do pátku. Pak se mají řešit personální otázky. Jasné je, že by ve vládě měl být Jan Hamáček a také Miroslav Poche. Jaké - doteď nepřekročitelné - podmínky nakonec padnou? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro poslance Pavla Žáčka.

Celý rozhovor s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na ČT24.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Na konci týdne by připravovaná vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů měla mít sepsaný program. Problémem ale zůstávají hlavně podmínky sociální demokracie. ANO nesouhlasí se snahou ČSSD oslabit ve sněmovně pozici Okamurovy SPD a hlavně vítěz voleb dál odmítá písemně slíbit, že by obviněný premiér Andrej Babiš v případě odsouzení odešel z vlády.

Senátorka Eva Syková za sociální demokracii. Dobrý večer.

Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Poslanec Pavel Žáček za Občanskou demokratickou stranu. Dobrý večer.

Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Paní senátorko, vyříkali si senátoři s vedením strany, jestli tedy je, nebo není dobré do vlády jít a vyříkali si to tak, že jste v souladu a v souhlasu?

Eva SYKOVÁ, senátorka /nestr. za ČSSD/:
Já myslím, že ano, a že na sjezdu v Hradci Králové si to vyříkali a že stále trvá pověření vedení ČSSD vyjednávat o možné vládě.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To ano, ale senátoři se tak trochu vzbouřili ten minulý týden, úplně se jim to nelíbilo.

Eva SYKOVÁ, senátorka /nestr. za ČSSD/:
Někteří senátoři se vzbouřili.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pan Štěch říkal, že prakticky všichni. Takže tak úplně všichni to nebyli?

Eva SYKOVÁ, senátorka /nestr. za ČSSD/:
Já nevím, já jsem na tom zasedání klubu byla. Hovořili tam tři senátoři, ostatní poslouchali, nic jsme nepodepisovali, žádnou ruku jsme nezvedali, takže já opravdu nemůžu říct, kdo z těch 20 tedy jako ano.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Dobře, ale fakticky tedy váš postoj, je to v pořádku, že sociální demokracie se tohoto vyjednávání účastní a snaží se o vstup do vlády vedené Andrejem Babišem za podpory KSČM.

Eva SYKOVÁ, senátorka /nestr. za ČSSD/:
Můj názor je, že to je správné, protože se na tom dohodli na sjezdu, že vyjednávání bude. Já osobně si myslím, že politika je umění možného, a že současná doba, kdy jsme tady půl roku vlastně po volbách a nemáme stabilní vládu, tak že je tady už velmi málo možností, které bylo možné vyjednat, a já tuhle možnost považuju za jednu z možných, protože bych se nerada dočkala toho, aby byla vláda s extremisty.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
ODS má pořád jasno, nejsou nějaké drobné pochybnosti, jestli se přece jenom nějakého vyjednávání neměla účastnit, když vidí, jak to probíhá. ČSSD chvíli ano, pak zase ne, pak zase ano. Teď je tady hrozba vlády s extremisty, jak naznačila paní senátorka. Nejsou přece jenom pochybnosti, jestli ODS se do toho neměla nějakým způsobem vložit?

Pavel ŽÁČEK, poslanec /ODS/:
Já myslím, že zcela jednoznačně nejsou. Naopak, ten vývoj potvrzuje určité obavy a potvrzuje ten postoj, které Občanská demokratická strana vůči tomu má. Vlastně premiér Babiš osciluje mezi řešením více demokratickým a extremistickými stranami a prostě ODS by určitě nechtěla být fíkovým listem nikde.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A třeba byste dojednali, že tam Babiš nebude v té vládě.

Pavel ŽÁČEK, poslanec /ODS/:
To je samozřejmě hypotetická otázka. Už jednou ji premiér Babiš zmínil. Myslím si to, kdyby on sám se rozhodl, protože asi jiná varianta není, nemůžeme počítat s tím, že by klub ANO ho nepodpořil za této situace, kdyby sám se rozhodl, že nebude tím premiérem, tak to vytváří úplně nové pole pro všechny politické subjekty.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
No právě, jestli nestálo za to zkusit to, jít k tomu jednacímu stolu, mít tuhle podmínku a třeba se rozejít, že to nejde, ale třeba taky ne. Jestli to nestálo za to to zkusit.

Pavel ŽÁČEK, poslanec /ODS/:
Já si myslím, že ta podmínka tady je vlastně ode všech od začátku, akorát za té situace, která tady je po půl roce od voleb, tak někteří z ní ustupují. Ale problémem to je, to trestní stíhání, věci, které s tím prostě souvisí, viz. i to dobývání se do těch bezpečnostních složek a násilná změna jejich šéfů. Myslím si, že to vše úzce souvisí s tím.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
K tomu se dostaneme za chvíli. Samozřejmě mluvíme o Andreji Babišovi, hnutí ANO, musím doplnit na tomto místě, že pochopitelně i představitele hnutí ANO jsme do Událostí, komentářů do debaty zvali, účastnit se dnes žádný jejich zástupce nechtěl. Paní senátorko, vyjednáváte, ale ty dva asi nejdiskutovanější požadavky, které má sociální demokracie směrem k hnutí ANO, tak to hnutí ANO pořád odmítá, nebo nelíbí se jim to. Dnes Richard Brabec mluvil o tom, že napsat do koaliční smlouvy, že by se mělo při i nepravomocném odsouzení odstupovat, že to není dobrý nápad, že to nikdy nebylo v koaličních smlouvách, přestože ta situace mohla kdykoliv nastat. Tak proč by to tam mělo být teď, když ta situace taky může nastat, tak jako kdykoliv předtím?

Eva SYKOVÁ, senátorka /nestr. za ČSSD/:
Já myslím, že ČSSD má legitimní podmínky, za kterých by do vlády vstoupila a do koalice vstoupila. A já je chápu a myslím si, že jsou to správné podmínky. Jakým způsobem, jestli to začlenit do koaliční smlouvy přímo, nebo nějakým jiným způsobem, to je otázka. Ovšem samozřejmě chce si to ČSSD pojistit, že to tak skutečně bude, že pokud bude i nepravomocně odsouzen, tak že odstoupí.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
I když ten případ mohl nastat kdykoliv předtím a asi by se to nějak řešilo, tak teď to musí být zapsáno v té smlouvě.

Eva SYKOVÁ, senátorka /nestr. za ČSSD/:
Ono se to nikdy předtím nepredikovalo, že by taková situace mohla nastat, kdežto teď ano, teď to skutečně přichází, je to docela možné, a proto se to řeší. No, potom jsou tam další ještě podmínky, které jsou.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ještě zůstanu, s dovolením, u téhle podmínky. Další z argumentů hnutí ANO je, že se tím do určité míry ovlivňuje soud. On bude rozhodovat s tím, že když rozhoduje o Andreji Babišovi, tak rozhoduje s vědomím toho, že to může mít dopad na celou vládu. To není závažný argument pro to, proč by to tam být nemělo?

Eva SYKOVÁ, senátorka /nestr. za ČSSD/:
No je to argument. Já si osobně myslím, že by to tam být nemuselo, ale že je potřeba mít nějakou pojistku, že se to skutečně stane zase. Uvidíme, jak, jak to pánové vyřeší.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jak vy se díváte na tyhle argumenty, jednak ovlivnění soudu při jeho rozhodování, jednak že teoreticky ta situace mohla nastat kdykoliv předtím a nikdy to ve smlouvě žádné nebylo.

Pavel ŽÁČEK, poslanec /ODS/:
To je samozřejmě absurdní. Po roce 1999 evidentně tady jaksi politická kultura byla jiná. Dneska jsme poklesli tak, že to bude muset být pravděpodobně i v té koaliční dohodě. Je to opravdu absurdní. A ten argument jaksi pana místopředsedy také, protože v minulosti to nebylo přípustné. Odstupovali ministři za mnohem menší záležitosti, než se týká trestního stíhání. Bylo to bráno jako absolutně standardní. Byla vždy diskuse o tom, kde je ta hranice a dneska teda se posouváme, propadáme se do bahna a jednou se nám to vymstí.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Je na místě oslabovat postavení SPD v Poslanecké sněmovně? Další z požadavků ČSSD.

Pavel ŽÁČEK, poslanec /ODS/:
Já bych to možná trošku otočil. Vzhledem k tomu, že vlastně nevíme měsíce už, kdo je součástí koalice s premiérem Babišem a kdo není a samozřejmě při tom hlasování, když sedíte v té Poslanecké sněmovně, tak se vám zdá, že tam ta koalice ANO, KSČM, SPD je, tak v tom případě já si myslím, že by měl být úplně jiný poměr těch funkcí, kontrolních, které by měla mít v Poslanecké sněmovně k dispozici opozice, jednoznačná opozice.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Takže méně SPD a více ODS třeba.

Pavel ŽÁČEK, poslanec /ODS/:
Já bych to tak nazval. Já si myslím, že to nebylo příliš šťastné například s tou komisí na dohled nad GIBS, že to měla dostat například ODS.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Tam je ANO zrovna, tak...

Pavel ŽÁČEK, poslanec /ODS/:
Což je úplně absurdní, protože to je vládní strana jednoznačně.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Dobře, čili přeskupit síly v Poslanecké sněmovně, ale ne nutně v závislosti na tom, že by SPD neměla mít takové postavení ve sněmovně, tak to vidí ODS.

Pavel ŽÁČEK, poslanec /ODS/:
Já bych k tomu přistupoval trošku jinak než kolegové z ČSSD, kteří to berou jako určitou pojistku také, aby ČSSD nebyla v Poslanecké sněmovně přehlasována. A já bych to bral tak, že by se mělo vyjasnit, kdo teda je koalice, ať už skrytá, nebo otevřená, ty bloky, říkám, jsou jasné, ty se dají doložit na mnoha jaksi hlasováních a podle toho by se mělo ty kontrolní...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ano, tomu argumentu rozumím. Je na místě oslabit postavení SPD ve sněmovně?

Eva SYKOVÁ, senátorka /nestr. za ČSSD/:
Já myslím, že ČSSD po těch pozicích netouží, takže asi to není žádný důvod, ale je tady ten důvod toho přehlasovávání. Čili s tím já souhlasím a tady asi nějaké přeskupení by, o tom by se asi uvažovat mělo.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Neukazuje se, že to je vlastně docela funkční tedy podmínka, vzhledem k tomu, jaká debata se kolem toho vyvinula. Když to prosadíte, tak SPD se možná naštve, nebude hlasovat, ta hlasovací koalice skončí. Je to funkční, vypadá to jako funkční podmínka?

Eva SYKOVÁ, senátorka /nestr. za ČSSD/:
Proč ne, závisí, jak se bude plnit.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Vypadá to jako funkční podmínka?

Pavel ŽÁČEK, poslanec /ODS/:
Jestli bude naplněna, to uvidíme.

Uvidíme.

To my nevíme.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Slíbil jsem ještě ty bezpečnostní otázky, ke kterým se teď v Událostech, komentářích dostaneme, protože ministři v demisi se zabývali i tím, jak obsadit uvolněné místo šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů. Michal Murín, připomínám, dnes skončil. Dočasně ho v čele instituce vystřídá Lenka Haderková. Řádný nástupce by měl na počátku července vzejít z výběrového řízení.

Andrej BABIŠ, premiér v demisi, předseda hnutí /ANO/:
Je to pověření, pověření, předpokládám na dva měsíce. Takže my jsme oslovili šest, kolegové realizovali ten proces, šest zaměstnanců GIBS, kde jsme položili nějaké otázky a zeptali se, jestli jsou ochotni vůbec být pověřeni řízením na tu krátkou dobu. Tak uvidíme.

redaktor:
Počítáte tedy dva měsíce?

Andrej BABIŠ, premiér v demisi, předseda hnutí /ANO/:
My předpokládáme, že to otevřené výběrové řízení bude mít nějakou lhůtu na přihlášky, předpokládám do konce května, takže si myslím, že následně se to dá stihnout.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Dosavadní šéf inspekce Michal Murín odchází do civilu po 36 letech služby. K rezignaci se rozhodl po sporech s premiérem Babišem. Generální inspekce totiž v únoru zveřejnila prohlášení, podle kterého měl předseda vlády Murína vyzvat k odstoupení. Sám Babiš jakýkoliv nátlak odmítá, mluvil, ale o tom, že v Murína nemá důvěru a opírá se přímo o výtky státních zástupců k fungování inspekce. Situaci kritizovaly některé opoziční strany.

Michal MURÍN, bývalý ředitel GIBS /zdroj: citace z rezignace Michala Murína/
Ačkoliv jsem se nedopustil ničeho nezákonného ani neetického, obávám se, že mé setrvání v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů by mohlo zavdat příčinu k nedůvodnému zpochybňování výsledků její práce, především ze strany obou vrchních státních zástupců a nejvyššího státního zástupce.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/:
V okamžiku, kdy je to trestně stíhaný premiér bez důvěry Poslanecké sněmovny, je to skandální.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
To, že je požadováno od složek státu, aby fungovaly v tom systému trestního řízení, není žádný nepřiměřený tlak.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Paní senátorko, Lenka Haderková, dočasná ředitelka, v pořádku nebo nějaká výhrada sociální demokracie?

Eva SYKOVÁ, senátorka /nestr. za ČSSD/:
Myslím, že ne. Já si myslím, že je dočasná skutečně. Ale já si myslím ještě k celé té situaci následovní, že jestliže státní zástupci měli vážné výhrady proti panu Murínovi, tak asi bychom to měli vzít v potaz a mně se na tom líbí to, my nevíme ty důvody, ty jsou vlastně tajné a my je vlastně ani nevíme, které to jsou, ty vážný důvody. Nicméně si myslím, že by tady mělo být to otevřené výběrové řízení a tak, jak to tedy premiér v demisi slíbil, že bude, a že bude složené z odborníků, které budeme znát, tak si myslím, že to docela je dobrá záruka pro to, že by tam byla nějaká vhodná osoba, politicky i nadstranicky, že to nebude nikdo třeba z hnutí ANO nebo z jiné strany, kterou bychom třeba nechtěli. Čili myslím si, že to je krok takový docela jako standardní a zatím na tom nevidím žádné velké pochybení.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Reportéři České televize odhalili ten důvod. Minulé pondělí informovali o tom, že pan Murín v jednom z pražských restauračních zařízeních slyšel o úniku informací z Generální inspekce bezpečnostních sborů ohledně vyšetřování pana Laubeho z policejního prezidia, nahlásil to podle pravidel, akorát neuvedl zdroj té informace. To je na kárné řízení?

Eva SYKOVÁ, senátorka /nestr. za ČSSD/:
Já si myslím, že to třeba není jenom jediný důvod, aspoň teda si myslím, že by to nebyl tak vážný důvod. A myslím si, že těch důvodů třeba je víc. Ale jak říkám, my ty důvody neznáme tak těžko tady, abychom posuzovali, jestli je to správné, nebo ne. Ale těch, víte, 37 let je dost dlouhá doba a přece jenom tihle lidé jsou vystaveni obrovskému tlaku a možná, že je dobré, když se častěji, častěji...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Je na čase, aby si odpočinul.

...mění.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Žáčku, Lenka Haderková, nějaká výhrada ODS, jako dočasná ředitelka? Ono bylo to v rezortu zdravotnictví, nikdo netvrdí, že to bude stejně, ale dočasně jmenovaní se stali trvale jmenovanými v případě některých nemocnic.

Pavel ŽÁČEK, poslanec /ODS/:
Já bych v tom viděl problém, protože všimněme si, že tím byla vyjádřena nedůvěra i zástupcům pana plukovníka Murína. Tím byla obejita ta struktura, která je prostě pyramidální, která je prostě policejní, a tím není zajištěna kontinuita té činnosti. Ta paní nebyla ve vysoké funkci, je tam teda dočasně, neví o té instituci. Myslím si, že to je nešťastné, že to je opravdu vyjádřeno a teď šel tímto aktem, jaksi vláda, respektive premiér v demisi šel za hranici vyjádření té nedůvěry celé instituci. Čili myslím si, že dneska se hraje o tu instituci z toho pohledu, jakým způsobem vlastně on nastoupil na plukovníka Murína a dodneška nevíme, proč, jaké ho k tomu vedly informace, kdo ho inicioval. Jediné, co vím, tak na přímou otázku státní zástupci odpověděli, že oni to neiniciovali, čili tam musely být nějaké další informace. Ten odkaz na to „kárné" řízení, které vyřešil premiér, expremiér Sobotka, považuju za nicotné. To nemělo žádný vliv, a proto také premiér Babiš postupoval tak, jak postupoval. A myslím si, jestliže vlastně se snažil obejít zákon, například tím, že se snažil obejít náš výbor bezpečnostní, který v tom jmenování, odvolávání hraje určitou roli, tak si myslím, že nemůžeme důvěřovat tomu, že výběrové řízení prostě proběhne řádně, jak je zde řečeno. Já se toho obávám a myslím si, že pan premiér už má toho kandidáta vybraného a rozhodně to nebude člověk v ANO, protože to je policejní důstojník, ale bude to člověk, který mu bude blízký, a bude dělat to, co on chce.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A proto je to výběrové řízení poměrně široké?

Pavel ŽÁČEK, poslanec /ODS/:
Proto to výběrové řízení, které zákon nenařizuje, má zakrýt tu šarádu s tím, že už je ten člověk vybrán nebo se vybírá v nějakém úzkém kruhu, a že předem bude v tom premiérově okruhu známo, kdo tam bude jmenován.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Je to znedůvěryhodnění celé instituce, celé Generální inspekce bezpečnostních sborů?

Eva SYKOVÁ, senátorka /nestr. za ČSSD/:
Já si nemyslím, že by to bylo tak vážné.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jak dočasné jmenování paní Haderkové, tak vlastně celý ten fakt, že tahle věc se takhle řeší, nevidíte to jako zásadní znedůvěryhodnění instituce?

Eva SYKOVÁ, senátorka /nestr. za ČSSD/:
Mně se na tom líbí to, že ač pan Murín byl jmenován přímo premiérem, což je v zákoně a může premiér podle mě ho jmenovat, tak tady bude otevřené výběrové řízení a uvidíme, kdo v něm tedy bude. Ale když v něm mají být nezávislí odborníci, tak mně se to zdá docela správný akt a že by mohlo skutečně dojít k tomu, že tam bude zodpovědná osoba, mladší, nebo ne tak mladší, ale prostě která bude zase nějaký nový vítr.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Paní senátorko, pane poslanče, děkuju za rozhovor v Událostech, komentářích. Na shledanou.

Děkuji za pozvání.

Na shledanou.