28. srpna 2017

V Evropě nebude mlíko

(Novinky.cz) Se zájmem jsem si přečetl sobotní seriózní zprávu na Novinkách, že na Vánoce nebudou v Evropě mléko, máslo a smetana. Nešlo o kachnu. Varování vydala jedna z největších mlékárenských firem na kontinentě – dánská Arla. „Všude v Evropě je velký nedostatek mléčných výrobků, vánoční poptávku vůbec nebude možné uspokojit.“ Mezitím průměrná cena másla v ČR stoupla na 52,35 Kč, loni to bylo 36,23 Kč. Nárůst o 44,5 %. To není fakt málo.

 
Ale mě na zprávě zaujala spíš ta dikce: „Na Vánoce nebude…,“ což mě vrátilo do dětských let, a ne náhodou. Tehdy jste mohli vzít jed na to, že na Vánoce nebude strouhanka, a maminky ji proto kupovaly v předstihu. Každou chvíli něco nebylo nebo se lidi báli, že nebude – takže velká část rodičů mých kamarádů měla doma třeba 20 kilo cukru a podobně. Sice do toho lezli panelákoví mravenci, ale tehdy lidi prostě takhle uvažovali. Maminka sháněla pektin a zavařovací sklenice už od února, aby mohla v červenci dělat marmeládu na chalupě. Jmenovalo se to plánované hospodářství. Socík. Něčeho byla spousta a nikdo to nechtěl. Třeba naprosto odporné konfekce, která visela v obchodech, a maminky stejně šily něco doma podle zahraničního ohmataného módního časopisu. Něco zase nebylo vůbec – třeba jízdní kola a některé spotřební věci. To se shánělo jen přes známé. Mléko (v igelitovém pytlíku – modré nebo fialové) bylo na našem sídlišti jen tak asi do dvou, do půl třetí. Musel jsem jako školák pro něj chodit, protože naši by ho cestou z práce už nekoupili. Zeleninu a ovoce si lidi pěstovali sami, obchody OZ (Ovoce-Zelenina) toho neměly moc poživatelného nebo dokonce čerstvého. Aby si lidi mohli koupit novinku Favorita (škodovku), nocovali týden ve stanech v Mladé Boleslavi.
 
Ale když funguje normální kapitalismus – volný trh – tak tyhle starosti nemáte. Jasně, rozhoduje cena, něco je drahé a lidi s většími příjmy si toho holt mohou dovolit víc. Neexistuje ovšem, že by něco nebylo – nebo se prodávalo něco, co nikdo nechce.
 
Václav Klaus ml.

expert ODS pro školství