21. srpna 2017

Plaťte spravedlivou mzdu 

(Novinky.cz) V uplynulém týdnu mne zaujala debata senátora (podnikatele) Zemana z Jizerských hor a pana Zaorálka. Pan Zaorálek vyhlásil válku nízkým mzdám. 


Tak zaprvé. Pan Zaorálek tady čtyři roky vládl a měl něco vyhlašovat před čtyřmi roky, a ne měsíc před volbami.
 
Zadruhé – mzdy nedělá vláda. Je to nabídka a poptávka. Když je lidí málo a práce dost – mzdy rostou. Když se ekonomice (a podnikatelům) daří, mzdy rostou. A naopak.
 
Zatřetí zvyšování minimální mzdy postihuje právě ty nejchudší lidi. Když máte v Tescu šest automatických kas a 20 paní pokladních a zvýšíte minimální mzdu na dvojnásobek – bude tam zanedlouho 20 automatických kas a šest lidí kolem. Podobně i v jiných profesích. Postihne to právě chudé lidi, ochotné pracovat za relativně malou mzdu. Historie minimálních mezd sahá do USA 30. let u federálních staveb – a důvody zavedení minimálních mezd byly čistě rasistické. Zákon podporovali jižanští senátoři a kongresmani, protože (senátor Osgood) „Černoši jsou ochotni pracovat za nehorázně nízkou mzdu, a podkopávají tak spravedlivou cenu práce pro normální dělníky“.
 
V ČR tímhle Zaorálkovým opatřením mimochodem také dosáhneme toho, že i ten zbytek romské populace, který pracuje, přejde na sociální dávky. Bude vytlačen z trhu práce. A s nimi další slušní, nepříliš majetní a vzdělaní lidé.
 
Václav Klaus ml.

expert ODS pro školství