16. června 2017

Živnostníci z kaváren do polí a továren!

(www.idnes.cz) Po únoru 1948 chtěli komunisté zničit malé podnikatele, nezávislé řemeslníky, majitele obchodů, zemědělce... Prostě každého, kdo se o sebe ekonomicky staral sám a nebyl závislý na státu.

Na sjezdu odborového svazu Kovo v Olomouci představil Štěch návrh, který prý měl zajistil českým firmám až několik desítek tisíc pracovních sil. „Myslím si, že je tu velká skupina lidí, kteří pracují jako OSVČ a nejsou z národohospodářského hlediska efektivně využití,” řekl. Podle Štěcha stačí osobám samostatně výdělečně činným zvýšit odvody sociálního a zdravotního pojištění na úroveň nyní platnou pro zaměstnance, a mnoho „pseudopodnikatelů” se prý raději nechá zaměstnat. Kdyby byl Štěch jemnostpán Trautenerk, ještě by zařval: “Holoto líná! To by tak hrálo, abyste se snažili sami na svých vlastních záhumencích! Alou robotovat na panské!”

Jenže ona to vůbec není legrace. Podle Štěcha by se vláda, parlament i zaměstnavatelé měli “společně zamyslet nad lepším využitím tuzemské pracovní síly”. Z té orwellovské rétoriky člověka mrazí. Senátor za ČSSD nás prostě nevidí jako svobodná a samostatná individua, ale jako “pracovní sílu”. 

Chce zadupat do země naši iniciativu, nápady a podnikavost a ekonomicky nás zničit. Chce, abychom pod údery odvodového biče zavřeli své živnosti a pokorně zaklepali na brány montoven a kolchozů. Když to domyslíte, je to asi nejděsivější útok na individuální svobodu od listopadu 1989. Už v tom sice přímo není komunistická ideologie, ale podstata zůstává stejná. Politik nás chce “efektivně pracovně využívat” – místo aby náš způsob obživy nechal na nás.

Svobodná demokratická společnost je založena na svobodné volbě, jak se budeme živit. Někomu vyhovuje chodit do zaměstnání a moc neriskovat, jiný coby OSVČ pracuje sám na sebe, další založí firmu a zaměstnává druhé… Tohle je fér. Fér ale není, když se někdo násilím snaží udělat z nás všech zaměstnance. Zbývá už jen, aby nás Štěch všechny nahnal do dolů a sléváren či na pole jednotit řepu – nejlépe v jednotných modrých halenách jako v Maově rudé Číně. A s povinnými politickými školeními, abych nezapomněl.

Pro ČSSD je samostatný živnostník třídní nepřítel. Jde o to, aby byl zlikvidován, znárodněn a rozkulačen – stejně jako za Gottwalda. Štěchova snaha o zajištění pracovní síly velkým firmám přitom nápadně připomíná rétoriku jiného velkého nepřítele drobného a středního podníkání Andreje Babiše. V říjnu 2013 pronesl v Jihomoravském inovačním centru památný výrok: „Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici. Že pomáháte zakládat inovátorské firmy, to je super, ale je to na prd!“

I podle Štěcha je teď ekonomická samostatnost živnostníků “na prd”. Jako kdyby bylo málo EET, zákaz kouření v restauracích, povinné kontrolní hlášení berňáku, zajišťovací příkazy finanční správy, ručení za platbu DPH u dodavatelů a další rány, které na drobné a střední české podnikatale v poslední době dopadají. Nejsem paranoidní, ale skoro se mi zdá, jako kdyby šlo o koordinované tažení proti lidské svobodě. Babiš potřebuje pracovní sílu a Štěch mu ji dodá. Existuje jediný způsob, jak to zastavit: nevolit ČSSD a ANO.

Zdroj : http://filiphumplik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=609408

Filip Humplík

předseda regionálního sdružení
zastupitel hl. m. Praha