30. ledna 2017

Události ČT: Platby ve zdravotnictví

(ČT 1) Rozhovor s poslancem za ODS Bohuslavem Svobodou v živém vstupu hlavní zpravodajské relace České televize Události.

 

Celý rozhovor s Bohuslavem Svobodou můžete zhlédnout na ČT1.


Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
V Událostech živě poslanec za ODS, zdravotnický expert strany Bohuslav Svoboda. Zdravím vás a ptám se? Vy máte podobně jako TOP 09 v programu ono sociálně citlivé zvyšování spoluúčasti. Tento návrh ji ale snižuje. Navíc vy jste na začátku ledna řekl, že zvyšování plateb za státní pojištěnce
situaci zdravotnictví nevyřeší. Podpoří tedy vaše strana tento vládní návrh?

Bohuslav SVOBODA, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví /ODS/:
Ten návrh je velmi zajímavý. Jistě výhodný, dobrý pro staré lidi, důchodce. Na druhou stranu, znám řadu důchodců, kteří, když budou toto čerpat, bude to vlastně zneužívání těch dávek. Myslím si, že ta naše hlavní obava, pro kterou budeme nad tím velmi uvažovat, je ta, zda zůstanou peníze na nutnou drahou léčbu. Ono to nebude půl miliardy, ty dávky se zvýší. Nakoupí se více těch léků. Vydá se jich více těm starým lidem a bude to jedna miliarda, jeden a půl miliardy, to už jsou velké peníze.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane poslanče Svobodo, krátce ještě rozebereme obecněji financování zdravotnictví. I kvůli snížení doplatků na léky pro důchodce a děti a jejich částečnému hrazení pojišťovnami pošle stát v příštích letech pojišťovnám víc peněz. Vláda dnes schválila zvýšení plateb státu za své pojištěnce o 3,5 miliardy ročně. Zákon platí pro léta 2019 a 2020. Pro příští rok musí ještě růst upravit nařízení vlády. Vláda platí zdravotní pojištění téměř za 6 milionů lidí, nejen za důchodce a děti, ale třeba i za nezaměstnané, zdravotně handicapované či za ženy na mateřské a rodičovské. Měsíční částka, kterou dává za jednoho člověka, vzroste příští rok z dnešních 920 na 969 korun. Téměř o 50 korun měsíčně pak bude růst i v dalších dvou letech.

Miloslav LUDVÍK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
To dovolí zaprvé jaksi udržet to zvyšování platů, které v tom zdravotnictví je, zadruhé a to je podle mě klíčové, koncentrovat se na tu drahou medicínu, protože nám dramaticky rostou náklady na nové, velmi účinné léky.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/; předseda hnutí /ANO/:
Je to společná dohoda, my tam máme dohody, i co se týká dalších peněz, pro zdravotní sestry, které mají hlavně vícero směn.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vláda tak během příštích tří let zvýší dotace do zdravotnictví o víc než 10 miliard. Zatímco letos pošle pojišťovnám zhruba 66 a půl miliardy, v roce 2020 už to bude bezmála 77 miliard. Zákon kromě vládních stran podporuje i většina sněmovní opozice.

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/; expremiér zdravotnictví:
Ta současná situace, která se vyvinula, zejména po tom skokovém zrušení regulačních poplatků, kde zmizelo ze zdravotnictví pět miliard, si po nějakém takovémto opatření volá.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/:
Je to povinné minimum, myslím že, kdyby stát rezignoval na tuto povinnost, tak by pojišťovací systémy byly vystaveny velkému tlaku.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane poslanče Svobodo, jaké jsou tedy recepty ODS, jak dostat do zdravotnictví během tří let miliardy korun navíc? Obnovili byste třeba regulační poplatky, o kterých před chvílí mluvil v záznamu pan exministr Heger.

Bohuslav SVOBODA, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví /ODS/:
To jsou naprosto principiální věci. Samozřejmě je příjemné pro zdravotnictví, když se zvýší platba za státní pojištěnce, protože zdravotnictví ty peníze potřebuje. Ale pokud bude ministerstvo a vláda jako jediné řešení finanční situace zdravotnictví hledat zvyšování platby za státní pojištěnce, dostaneme se do pasti. Cena zdravotnictví půjde stále nahoru a my budeme do nekonečna zvyšovat platbu za státní pojištěnce? Musí se hledat jiná řešení, ať jsou to řešení v jiném způsobu, připojištění, v jiném způsobu financování toho zdravotnictví, financování jenom z plateb pojišťovny je prostě nemožné. Nikde na světě nefunguje a nemůže fungovat ani u nás. Takže na jednu stranu dobře, že tam ty peníze přijdou, na druhou stranu najít jiné cesty je zásadní. Naprosto zásadní.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane poslanče Svobodo, děkuji vám za váš čas pro Události. Na shledanou.

Bohuslav SVOBODA, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví /ODS/:
Díky. Na shledanou.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
místopředseda zdravotního výboru PS PČR
zastupitel