4. dubna 2016

K lokalitě Na Pláni

Rozvoj lokality Na Pláni je nutný. Současný stav se zpustošeným parkem a zdevastovaným školským zařízením nemůže vyhovovat nikomu.

Obecně zastávám názor, že občané by měli mít výrazný vliv na to, jak se bude rozvíjet lokalita v blízkosti jejich bydliště. Oni nejlépe vědí, co v dané oblasti chybí a co by řešenému území prospělo. V případě lokality Na Pláni je zapojení občanů o to jednodušší, že v místě vzniklo občanské sdružení Přátelé Malvazinek. Sdružení, jehož dlouhodobým cílem je pěstovat sousedský společenský život ve vazbě na tuto lokalitu a chránit ji před neblahými změnami.

Dle mého názoru k rozvoji lokality patří rekonstrukce školského objektu a otevření mateřské školy. Za nezbytnou považuji revitalizaci parku Na Pláni, který by neměl plnit jen funkci zeleně, ale stal by se i místem vhodným pro volnočasové aktivity i pořádání místních akcí. Rozvoji lokality by mohla prospět i rozvolněná zástavba v části území, která by kromě bytů nabízela služby v lokalitě chybějící, a zisk by se investoval do potřeb občanů. Je však třeba brát ohled na dopad případné výstavby na okolí i nedostatečnou dopravní obslužnost území. Velmi důležitá pak bude kvalitní architektura nejen potenciální výstavby, ale celé lokality.

Na tyto a další otázky má odpovědět participativní plánování k lokalitě Na Pláni, jehož příprava již probíhá, a nezbývá než popřát, aby konečný výsledek byl přínosem pro danou lokalitu i lidi zde žijící.

Článek byl napsán pro časipos Pětka pro Vás.

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd