29. února 2016

Zóny placeného stání na Praze 5

Regulace parkování na Praze 5 je nutná, a to jako ucelená koncepce parkování obsahující kromě zón placeného stání v centru i rozšiřující se počet parkovacích míst, zejména parkovišť P+R v okrajových částech Prahy a lepší provázání hromadné dopravy z těchto parkovišť do různých částí Prahy.

Zóny placeného stání Smíchovu pomohou, koncepce zón je však nedopracovaná. Mělo se více myslet na živnostníky a podnikatele, aby nedošlo ke zrušení vyhrazených parkovacích stání, které si platí a které potřebují pro svoji živnost. Za nedořešené považuji i návštěvy lékařů, řemeslníků nebo třeba rodinných příslušníků, lidé z jiné městské části také pečují o své rodiče.

Ve druhé fázi mají být placené zóny zavedeny i v oblastech, kde parkování rezidentům neusnadní, ale naopak zkomplikují, například v části sídliště Barrandov. Ve večerních hodinách, kdy nastává problém zaparkovat, zde totiž parkují převážně místní. Řidiči nejenže budou muset najít místo k zaparkování, ale budou muset řešit i to, zda na volném místě mohou či nemohou auto nechat přes noc.

Snad nejvíce zarážející je, že současní představitelé MČ Praha 5, na rozdíl od aktivního přístupu v minulosti, zcela pasivně přijímají návrhy ze strany magistrátu bez zhodnocení specifických vlastností centra Smíchova a potřeb občanů Prahy 5.

Vlastnictví parkovací karty by pak mělo být výhodou pro parkování ve všech pražských zónách. Jinak se stane to, že pohodlně zaparkujeme před svým domem, ale nikde jinde v Praze. Řešení zatím není ani naznačeno.

Článek byl napsán pro časopis PĚTKA pro vás

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd
člen oblastní rady ODS Praha 5
zastupitel městské části Praha 5

Štítky:
komentář