6. listopadu 2015

Písemná interpelace na ministra zahraničí ve věci veřejného vystupování pracovníků diplomatického sboru

Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ve věci veřejného vystupování pracovníků diplomatického sboru.

Vážený pan
PhDr. Lubomír Zaorálek
Ministr zahraničních věcí vlády ČR
prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny PČR

V Praze dne 16. října 2015

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás ve věci veřejného vystupovaní členů diplomatického sboru a dalších pracovníků Ministerstva zahraničních věcí České republiky (MZV ČR).

Dne 13. října 2015 zveřejnil deník Blesk v tištěném i elektronickém vydání článek pod titulkem: „Pošahaná lůzo, Prolhané psisko! Paroubkova Barbie plive jed až 30x denně.“ Tento článek se zabývá aktivitou Aleny Borůvkové, která je diplomatickou pracovnicí MZV ČR a manželkou mimořádného a zplnomocněného velvyslance České republiky ve Švýcarské konfederaci a v Lichtenštejnském knížectví Mgr. Karla Borůvky, na sociální síti Twitter. V článku je na příkladu několika sdělení (tzv. „tweetů“) paní Borůvkové zdokumentován útočný a konfrontační charakter jejích veřejných sdělení. Po zběžném shlédnutí twitterového účtu paní Aleny Borůvkové @AlenaBoruvkova lze pouze konstatovat, že se charakterem ani obsahem sdělení nijak nevymykají standardu tohoto jejího účtu.

Paní Borůvková nevybíravě napadá nejen osoby z oblasti médií, ale i osoby, o nichž není známo, že by kdy působily jakkoli veřejně. Paní Borůvková v této souvislosti obvykle neopomene se vší vážností zdůraznit postavení své vlastní a ani svého manžela. Použité výrazy je možné nezřídka zařadit mezi takové, které lze s jen mírnou nadsázkou popsat jako slova, která by dáma neměla snad ani znát, natož je vyslovit či napsat, a proto je zde nebudu explicitně uvádět.

Do takto vedené komunikace se zapojuje (soudě dle podepsaných sdělení) i velvyslanec České republiky v Bernu, zmíněný Karel Borůvka. Podle sdělení dalších uživatelů sociální sítě Twitter se pan Borůvka neomezuje pouze na svá vyjádření na Twitteru, ale s některými uživateli komunikuje prostřednictvím SMS zpráv. Pan Alexandr Mitrofanov, který vystupuje na sociální síti Twitter pod uživatelským jménem @alexandrmitrofa, zveřejnil například obsah SMS zprávy, která mu byla adresována právě panem velvyslancem Borůvkou: „Vazeny pane Mitrofanove, Vy a panove Romancov a Schoenfeld si na me dejte majzla! Stvanice na manzelku je dlouhodobe organizovana a planovana, docela hezky se to odkryva. K. Boruvka.“

Udávané důvody volby způsobu komunikace pana Borůvky se často mění. Namátkou lze uvést např. obranu před nařčením z nadváhy jeho manželky či požadavek zproštění J. Gamburga vazby a celkově zproštění jeho trestního stíhání v Ruské federaci. Popisován je i údajný telefonický rozhovor vedený ve věci přímo s Vámi, pane ministře.

V této souvislosti a vzhledem k popsanému, bych Vám chtěla položit následující otázky:

1. Je Vám a MZV ČR známo, že někteří diplomaté veřejně komunikují takto zásadně nevhodným způsobem?

2. Nemohou takovéto aktivity diplomatů a pracovníků MZV ČR poškodit dle Vašeho názoru Českou republiku?

3. Považuje MZV ČR za akceptovatelné výhrůžky novinářům ze strany svých zaměstnanců?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová