23. září 2015

Rozvoj sídliště Barrandov

Jak fungovalo územní plánování na Praze 5 a jaké změny požaduji, si ukážeme na rozsáhlém území mezi Barrandovem a Holyní.

MČ Praha 5 pro toto území po dohodě se společností Finep nechala zpracovat urbanistickou studii u AHK Architekti, firmy která dlouhodobě pracuje pro Finep. A výsledek? Finep na základě této studie zažádal o změnu územního plánu, která má navýšit hrubou podlažní plochu nové zástavby pro dané území na více než dvojnásobek. Rada MČ Prahy 5 to podpořila svým usnesením v rozporu s usnesením Výboru územního rozvoje i s tím, co slibovala občanům. Na polích mezi Barrandovem a Holyní by tak mohla vzniknout hustá sídlištní zástavba pro cca 15 tis. obyvatel s naprosto nedostatečnou infrastrukturou.

To je pro mě jako zastupitele Prahy 5, ale i jako obyvatele Barrandova, nepřijatelné. Proto jsem interpeloval starostu i místostarostu pro územní rozvoj s cílem zamezit takovému jednání. To se nakonec, společně se Spolkem za lepší Barrandov a Lukášem Budínem, prozatím podařilo.

http://www.praha5.cz/cs/interpelace/interpelace/415

http://www.praha5.cz/cs/interpelace/interpelace/443

  

Územní rozvoj na Praze 5 si zaslouží víc. Je nutné se poučit z minulosti, posílit vliv městské části a nastavit jasná pravidla. Požaduji, aby k rozsáhlejším změnám ÚP docházelo na základě nezávislých územních studií zadávaných MČ Praha 5, kdy zadání těchto studií bude předcházet dialog se všemi zúčastněnými stranami. Takovým příkladem je územní studie „Rozvoj sídliště Barrandov“, kde se na vypracování zadání této studie podíleli občané, občanské spolky, investoři, odborníci i politici a kde byly zapracovány jejich připomínky.

Dalším krokem je výběr nezávislého ateliéru, který studii vypracuje. Vzhledem k tomu, jak nyní funguje na Praze 5 zadávání veřejných zakázek pod vedením TOP 09, je však třeba být stále na pozoru. Je zde velké riziko, že místo některé z renomovaných architektonických kanceláří bude vysoutěžena předem domluvená kancelář, která studii zpracuje dle požadavků Finepu bez ohledu na stávající i budoucí obyvatele Barrandova a bez ohledu na chráněné území Prokopského údolí, které se nachází v těsné blízkosti. 

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd
člen oblastní rady ODS Praha 5
zastupitel městské části Praha 5

Štítky:
komentář