Mgr. Albert Kubišta

Povolání: ředitel Novoměstské radnice, historik
*1976

Politická příslušnost: TOP 09

Životopis

Albert Kubišta se narodil v roce 1976 v Praze. V Praze také žije po celý svůj život s výjimkou let strávených v zahraničí. Od dětství je úzce spojen s historickým centrem Prahy, které považuje za její nejkrásnější část a kde žije se svojí rodinou. 

Vystudoval na gymnáziu na Sladkovského náměstí v Praze a poté historii a bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Na fakultě se zabýval kulturními a církevními dějinami 16. století, což ho posléze přivedlo na univerzitu v německém Tübingenu, kde pokračoval ve studiu a následně působil na Institutu pro evropské dějiny v Mohuči. Odtud se vrátil do Prahy, kde zastával pozici proděkana Filozofické fakulty. Spoluzakládal Collegium Europæum a vytvořil tak společné pracoviště Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR. Když opustil akademickou sféru, pracoval několik let jako kurátor soukromé umělecké sbírky a v posledních letech se stal ředitelem Novoměstské radnice na Karlově náměstí, kde vytváří kulturní a umělecký prostor nejen pro obyvatele Prahy.

Kromě toho se Albert Kubišta podílel na dalších výstavách a muzejních expozicích, jako byla Dolnorakouská zemská výstava nebo výstava k výročí bitvy na Bílé hoře v Národním muzeu.

Je jedním ze zakládajících členů TOP09 v Praze a za tuto stranu v letech 2010-2018 strávil 8 let v lavicích pražského zastupitelstva jako člen koalice i opozice. Jeho hlavními tématy jsou živá kultura, památky ale i školství. 

Jeho koníčky jsou poměrně prosté: knihy, opera a také pes, dvě kočky a želva. Celý život se snaží držet rčení Vladislava Vančury: „Smáti se je lépe věděti“.