Mgr. Martin Vytrhlík

Povolání: softwarový specialista, autor aplikace Bez Andreje
*1984

Politická příslušnost: TOP 09

Životopis

Mgr. Martin Vytrhlík se narodil v roce 1984 v Hodoníně. Vystudoval Fakultu informatiky Masarykovy univerzity se specializací na Informační systémy. Povoláním je IT specialista. Je znám jako autor aplikace Bez Andreje, kterou v roce 2016 upozornil na kauzu Čapí hnízdo. Na výrobcích, které běžně kupujeme, ukazuje, jak velký je vliv a střet zájmů současného premiéra. Aplikaci si stáhlo už více než 330 000 uživatelů a zprávy o ní se objevily v předních českých (DVTV, Respekt, CNN Prima News) i světových médiích (Der Spiegel, Politico a další). Mimo to je příležitostným lektorem IT dovedností a programování pro Czechitas – organizaci, která pomáhá ženám a dětem poznat svět informačních technologií.

Je místopředsedou místní a regionální organizace TOP 09 na Praze 7 a také členem školské rady Obchodní akademie Holešovice na Praze 7. V minulosti působil jako předseda IT sekce mládežnické organizace pražského TOP týmu. V rámci opoziční práce TOP 09 v Praze 7 spolu s kolegy za poslední rok zajistil, nainstaloval a distribuoval přes 100 počítačů pro studenty na distanční výuku.

V případě jeho zvolení do Poslanecké sněmovny by se rád zasadil o novelizaci zákona o obchodních korporacích a zákona o daních z příjmů tak, aby efektivně umožňoval odměňovat zaměstnance zaměstnaneckými akciemi (respektive právem zaměstnanecké akcie v budoucnu nabýt), a to za výhodnějších podmínek než je běžné nabytí akcií. Toto opatření umožní inovativním a technologickým společnostem odměňovat své zaměstnance zejména ve fázích počátečního růstu, kdy mají málo peněz na finanční odměnu.

Dále by se chtěl zasadit o změnu zákona o účetnictví tak, aby byl zápis výroční zprávy do veřejného rejstříku doplněn o jednotný, digitálně zpracovatelný formulář, umožňující další strojové zpracování zakládaných informací.

Jeho koníčky jsou moderní deskové hry, horolezení a cestování.