Ondřej Kolář

*1984

Politická příslušnost: TOP 09

Životopis

Mgr. Ondřej Kolář se narodil 13. března 1984 v Praze. Vystudoval obor mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a práva na Západočeské univerzitě v Plzni. Absolvoval také International Legal Studies Program na American University, Washington College of Law ve Washingtonu, D.C. a jeden rok studia germanistiky na Trinity College v irském Dublinu.

Pracoval na Newyorské univerzitě v Praze a v roce 2011 začal pracovat jako tajemník předsedy TOP 09 a tehdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. V roce 2013 se stal předsedou regionální organizace TOP 09 Praha 6, následně v říjnu 2014 dovedl TOP 09 k vítězství v komunálních volbách a byl zvolen starostou Prahy 6. Starostou byl znovuzvolen i po dalších komunálních volbách v roce 2018. Na 6. celostátním sněmu TOP 09 byl zvolen členem celostátního předsednictva strany. V posledních letech vešel ve známost především díky jeho upozorňování na vměšování cizích mocností do české politiky.

V Poslanecké sněmovně by se rád zasadil o přijetí zákona o korespondenční volbě. Je členem Správní rady ČVUT a Dejvického divadla. V minulosti byl aktivním veslařem.