23. července 2021

Karel je ideální kombinací politika. Přemýšlí a zároveň umí být praktik

(Naše Ústecko) Konečná zastávka, vystupovat. Radniční sklípek na litoměřickém Mírovém náměstí byl ten den poslední zastávkou kontaktní kampaně koalice SPOLU, která se vypravila do Ústeckého kraje. Exkluzivně pro Naseustecko.cz poskytl rozhovor předseda ODS Petr Fiala.

Jak se Vám líbí v Ústeckém kraji?

Mně se tu líbí moc. Vždy, když jsem přijedu, tak jsem překvapený, jak moc se tady udělalo v oblasti zlepšování životní prostředí. Je tu hezká čistá krajina. Měl jsem možnost vidět přírodní rekultivované plochy Milada a jezero Most. Je to cesta dobrým směrem.

Mění se kraj k lepšímu. Je to možný tahoun dalších let?

Kraj má velký potenciál. Je to vidět. Říkají mi to i místní. Setkávám se s lidmi, kteří mě oslovují a říkají mi, že se tu žije dobře. Že jsou spokojeni. Kraj má špatnou pověst, že životní prostředí není dobré, ale realita je jiná. V posledních letech se dynamicky mění.

Co vnímáte jako problémy Ústeckého kraje?

Je to jeden z regionů, který prochází restrukturalizací. Je tu zvýšená státní pomoc. Je potřeba udělat řadu věcí. Zlepšit dopravní dostupnost, napojení na mezinárodní rychlotratě a silnice. Ale to je potřeba dělat všude. Tím se Ústecký kraj nevymyká. Bude potřeba promyslet, jak zaměstnávat lidi, když bude těžba utlumována. Je potřeba se na to soustředit. Podle toho, co jsem viděl, tak mám pocit, že je k tomu dobře vykročeno.

Často se skloňuje Fond spravedlivé transformace, jak ho využít?

V prvé řadě je potřeba zajistit, aby se peníze z EU vůbec daly čerpat. Aby to neohrozil například střet zájmu našeho pana premiéra. Druhá věc je, aby se peníze čerpaly rozumně. Tím mám na mysli, aby většina peněz putovala na infrastrukturní projekty těch tzv. tvrdých projektů, aby z toho do budoucna něco bylo.

Jaká by tedy měla být úloha státu?

To je zásadní otázkou, co má podporovat stát. Jeho klíčová úloha je v budování infrastruktury jako je budování silnic, kterou soukromý sektor neudělá. Ale myslím to v té nejširší podobě, jako je i podpora vzdělání. Do znevýhodněných regionů peníze putovat mohou, ale musí být zajištěno jejich správné čerpání. Systémově jsem odpůrce dotací, ale je lepší investovat do vzdělání, vytváření pracovních míst a zlepšování kvality života, než pak řešit sociální problémy. Je to pro všechny levnější.

Lídrem v Ústeckém kraji je Karel Krejza. Mluvíte spolu o možnostech rozvoje Ústeckého kraje?

Já jsem rád, že je Karel Krejza náš lídr v kraji. Karel je typ člověka, který nad věcmi přemýšlí, je inteligentní a vzdělaný. Je zároveň praktik, což je potřeba. Jsou za ním výsledky. Když se podíváme na Litoměřice, tak vidíme, co tady duo Chlupáč – Krejza dokázala vytvořit. Karel je skvělý lídr, který není ten typ člověka, který se odněkud zjevil. Je odsud a je s tím regionem od dětství spojen.

Rozhovor vyšel na serveru Naše Ústecko.

Petr Fiala

předseda ODS