Jaroslav Zeman

senátor PČR

č.p. 226
468 43  Albrechtice v Jizerských horách
Česká republika

Životopis

Pochází z Jizerských hor, jeho předkové žili na Semilsku. S Jizerskými horami a cestovním ruchem je bytostně svázán. Jako starosta Albrechtic se angažuje v rozvoji celého regionu, jako podnikatel úspěšně udržuje nejstarší českou továrnu na výrobu dřevěných hraček v přilehlém Jiřetíně.

V roce 2011 se stal nejúspěšnějším podnikatelem roku v libereckém kraji. Řadu let se snaží o propojení lyžařských areálů Tanvaldu, Albrechtic, Jiřetína a Desné. Tím by vzniklo největší lyžařské středisko v republice.

V roce 2012 byl zvolen senátorem za Jablonecko a Semilsko. 

Do Senátu kandidoval s heslem: „Chci pomoci našemu regionu“ a mezi jeho priority patřil rozvoj cestovního ruchu, jako zdroj pracovních míst v regionu. Zasadil se o vzkříšení Protržené přehrady na Bílé Nise. Z tohoto místa se stal turistický cíl hojně navštěvovaný turisty. Dalším vyhledávaným cílem je Muzeum výroby hraček v areálu firmy Detoa, jehož je rovněž autorem.

V Senátu prosadil přijetí tří zákonů, řešící problematiku krádeží kovů, byznysu s ubytováváním sociálně slabých a zákona o veřejné službě dlouhodobě nezaměstnaných.

Ve veřejnosti je známý svými razantními postoji v oblasti sociálních dávek ve vztahu k těm, kteří dlouhodobě nechtějí pracovat.

Kritický pohled má na podporu cestovního ruchu ze strany Libereckého kraje: „Protržená přehrada je důkazem toho, že cílená snaha vede k úspěchu.“