19. listopadu 2012

Proč radniční koalice bojuje proti rozvoji Pardubic?

Ekonomická recese přidusila investice do nových projektů v českých městech. A Pardubice rozhodně nejsou výjimkou. O to více mě zarazil otevřený dopis společnosti DECATHLON adresovaný všem zastupitelům města Pardubice. V něm si zástupce české dceřiné společnosti této mezinárodní firmy stěžuje na špatný postup vedení města.  Důvodem je nepředložení slíbených změn v územním plánu pro změny XV a XVII.

Dle vyjádření zástupce společnosti výslovně přislíbil náměstek primátorky Bílek a Ing. arch. Lavrik z odboru hlavního architekta města (OHA) změny umožňující výstavbu prodejny spojené se hřištěm a parkovištěm v lokalitě Fáblovka. Předloženy zastupitelům ovšem opakovaně nebyly. I když byly do XVII. změn zařazeny všechny podané návrhy bez ohledu na stav jejich připravenosti.

O změnách rozhodují zastupitelé, ne náměstek

Celá změna spočívá v přeměně využití ze smíšeného území městského na občanskou vybavenost vyšší. Neznamená tedy nový zábor půdy, s kterým by se již nyní nepočítalo. Realizovaná prodejna s hřištěm a parkovištěm navíc má zajistit dle slov investora 40-50 pracovních míst. V době krize to vypadá na zajímavou příležitost pro Pardubice.

Samotné změny územního plánu mají standardně posoudit zastupitelé. Nejde však, aby místo toho náměstek primátorky spolu s úředníky z OHA něco slibovali a dávali zavádějící informace jakékoliv společnosti. Ukazují tím Pardubice jako nedůvěryhodného partnera pro občany, podnikatele a nové investory.

Špatné informování přitom rozhodně není banalitou. Zvětšuje prostor pro korupci a znemožňuje kontrolu ze strany občanů a opozičních zastupitelů. Jedná se o závažné pochybení proti transparentní veřejné správě, které bychom neměli jen tak přehlížet. Náměstek Bílek by proto měl celou situaci přesvědčivě vysvětlit a vyvodit odpovědnost.

Ohrožují i nový územní plán

Bohužel nejde ani zdaleka o první problém s územním plánováním v Pardubicích. Zmatečné postupy se dotkly také navrhovaných změn XV a XVII. Odbor hlavního architekta přitom dlouhodobě nedokáže dostatečně vysvětlit předkládané návrhy ani zastupitelům. Místo řešení se naopak spolu s vedením města snaží průtahy brzdit změny a zrušit již projednávané návrhy. Jejich plánovaným umístěním až do nového územního plánu od roku 2015 by ale zastavili rozvoj Pardubic.

Celá kauza navíc nabývá na důležitosti kvůli přípravě nového konceptu územního plánu města. Ten má být podle původních slibů radnice hotov již letos a příští rok začít jeho projednávání. Jedná se nepochybně o klíčový dokument pro budoucnost Pardubic. Zůstává proto příliš důležitým, než aby na něj dopadaly další a další sporné kauzy spjaté s odborem hlavního architekta a náměstkem Bílkem. 

Ing. Miroslav Baťa

zastupitel statutárního města