7. prosince 2023

Jana Bačíková: Invalidita nemá být překážkou na cestě na pracovní trh

(www.ods.cz) ​​Uplatnění na běžném trhu práce by mohlo najít více lidí s handicapem než doposud, pokud se pro ně vytvoří motivační podmínky a zlepší se komunikace se zaměstnavateli. Vyplynulo to z odborného kulatého stolu s názvem „Chceme pracovat! Posuzování invalidity jako překážka na cestě do práce?“, který na půdě Poslanecké sněmovny pod záštitou výboru pro sociální politiku uspořádala poslankyně Jana Bačíková.

Účastnící kulatého stolu mimo jiné uvítali také informace o chystaných změnách ze strany České správy sociálního zabezpečení představené ústředním ředitelem ČSSZ Františkem Boháčkem. Ty by měly vést ke zrychlení a zkvalitnění posuzování invalidity a lépe zohledňovat individuální možnosti každého žadatele.

„Lidé s postižením, kteří si chtějí najít běžnou práci u zaměstnavatele na volném trhu, se musejí vypořádat s řadou obav. Mimo jiné řeší, zda tím neztratí nárok na invalidní důchod nebo nebudou přeřazeni do nižšího stupně. Narážejí ale i na obavy ze strany zaměstnavatelů. Ti do svých platových nabídek promítají očekávání, že zaměstnanec s invalidním důchodem bude méně výkonný, a předpoklad, že má ještě jiný příjem v podobě invalidního důchodu,“ popsala praxi Kateřina Broža z Agentury práce pro lidi s handicapem O KROK. Právě práce je přitom podle ní nejlepší možnou formou integrace.

Podle ředitelky Nadačního fondu na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením Zdeny Štěpánkové je třeba zlepšit už praxi pro studenty speciálních škol. „Když se mladý člověk s postižením připravuje na své budoucí zaměstnání, často se vůbec nedostane na praxi k normálnímu zaměstnavateli, a to ho limituje i do budoucna. V rámci sociálních služeb je třeba rozvíjet pracovní nácvik a terapeutické dílny.“

Vrchní ředitelka Sekce nepojistných dávek Ministerstva práce a sociálních věcí Iva Merhautová v rámci debaty zmínila, že proces posuzování invalidity je v České republiky v porovnání s jinými státy dobře nastaven. Přesto lze do budoucna uvažovat o tom, že stávající proces, který stojí na posuzování jedním lékařem, bude doplněn. Větší důraz by měl být kladen na tzv. ergodiagnostiku, která na rozdíl od hodnocení, co člověk se zdravotním handicapem nezvládne, zhodnotí jeho pozitivní potenciál.

O své vlastní zkušenosti se během debaty podělili i hosté, kteří se s přiznaným nejvyšším stupněm invalidity dokázali uplatnit na běžném trhu práce.

Jana Bačíková

poslankyně PČR