20. září 2013

Kalich potěšil i pomohl

„Úžasná atmosféra, hluboká myšlenka, skutečný výraz solidarity a lidskosti.“ Těmito slovy hodnotili lidé počin Nadačního fondu Kalich, který 11. září pořádal v Litoměřicích druhý ročník charitativního koncertu, jehož výtěžek ze vstupného byl předán hospici sv. Štěpána. I přesto, že kvůli chladnému a deštivému počasí museli organizátoři přesunout akci z Dómského náměstí do domu kultury, dorazilo na koncert skupiny Bratři Ebenové 450 diváků.

Ačkoliv si mnozí přáli zopakovat loňskou atmosféru na Dómu, která mnohým připomínala Velehrad, dům kultury se stal důstojnou náhradou. Nálada v něm si v ničem nezadala s loňským koncertem skupiny Hradišťan, protože i letošní host – Bratři Ebenové – dokázal vykouzlit tu správnou atmosféru večera. V jeho závěru si ředitelka hospice Monika Marková a zakladatelka hospicové péče v České republice Marie Svatošová odnesly půl milionu korun.

Od předsedy správní rady NF Kalich Alexandra Vondry nejprve převzaly šek na 84 tisíc korun, který představoval výtěžek ze vstupného. I dalších 300 tisíc korun zprostředkoval bývalý litoměřický senátor. Jde o grant od nadace, která si nepřála být jmenována. Krok Kalichu však vyvolal další vlnu solidarity. Šek na 50 tisíc korun předal na podiu Jaromír Mareš, jednatel firmy Balcancar. Dalších 70 tisíc korun doručil jménem Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou probošt svatoštěpánské kapituly Jiří Hladík. Publikum tak tleskalo nejen bratrům Ebenům a jejich kapele, nýbrž i těm, kteří se rozhodli pomoci.  

Na výzvu moderátorky večera Evy Břeňové, nechť se přihlásí ten, kdo přijde na charitativní koncert NF Kalich i příští rok, se zvedl les rukou. „Jsme skutečně vděčni. Obzvláště když víme, že ten letošní byl v půlročním předstihu organizován skutečně od srdce,“ poděkovala ředitelka Marková.

„Litoměřice mají štěstí, že komunální politika zde není založena na nesvárech pravice a levice, ale je skutečně o lidech,“ podotkl kromě jiného Ladislav Chlupáč, starosta města, jež v letošním roce získalo v rámci kraje ocenění za dlouhodobou podporu sociálních služeb.  

Ing. Bc. Eva Břeňová

mediální zástupce

města Litoměřice

Štítky:
tisková zpráva